SM i manlig artistisk gymnastik

Collage med män som utför artistisk gymnastik, vit bildtext i rosa ruta: SM i manlig artistisk gymnastik 17-19 September i Luleå

SM i manlig artistisk gymnastik går i Luleå den 17-19 september. Under helgen genomförs även JSM och U-cupen i Arcushallen i Luleå.

20 gymnaster deltar i tävlingen. Bland dessa hittar vi alla medaljörer från SM 2020. Då vann David Rumbutis (All Star Gymnastics), följt av Christopher Soos (Halmstad Frigymnaster) och Kim Wanström (Hammarbygymnasterna).

På frågan om hur den regerande svenska mästaren och OS-gymnasten David Rumbutis ser på tävlingen svarar han:

- Jag har inte så höga mål, det ska mest vara kul att få träffa gänget igen! Kan hända att jag leker litegrann på finalerna och slänger in en massa övningar som gynnar framtiden att få pröva på tävlingar i tid. Jag ställer inte heller så stora krav på mig själv, jag vill såklart gå ut och klara serierna så bra som möjligt, men målet är att ha det kul denna gång!

David Rumbutis på tävling

David Rumbutis, regerande svensk mästare.

På SM har vi också ett annat känt namn med, men från en annan disciplin, nämligen truppgymnastiken. Didrik Fröberg från KFUM ställer för andra gången upp i redskapet hopp. Senast var på SM i Malmö 2019, då han tog sig till final.

Truppgymnast Didrik på tävling springer mot kameran

Didrik Fröberg, truppgymnast som för andra gången tävlar på SM i artistisk gymnastik.

Under helgen avgörs även U-Cupen och JSM. Förra årets JSM-vinnare Jakob Söderqvist från KFUM kommer även han till start.

- I helgen ser jag fram emot att äntligen få tävla igen efter ett långt uppehåll. Jag ser också fram emot att få träffa mina kompisar från andra klubbar och också få se hur de har utvecklats. Jag hoppas på att vinna mångkampen och också göra bra ifrån mig i finalerna. De senaste veckorna har laddat upp inför tävlingen och det har gått väldigt bra. Det var lite trögt i början efter semestern men jag kom in i träningsrutinerna rätt så snabbt och allt blev mycket lättare efter någon vecka eller två. Något som har varit lite svårare för mig har varit fristående och hopp då jag tidigare under året bröt benet men just nu känns det nästan som att de redskapen går bäst, avslutar Jacob.

Tävlingsschema:

Lördag den 18 september: JSM och U-cupen, mångkampstävling

Lördag den 18 september: SM mångkampstävling, 14.15-17.30

Söndag den 19 september: Grenfinaler SM, JSM och U-cupen 10.50-13.15


Tävlingens sänds på Streamify och en helgbiljett kostar 150 kronor.

Läs mer om tävlingen här

Publicerad: 2021-09-16

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer