Alva Svennbeck vinner SM i rytmisk gymnastik

Alva Svennbeck segergest

Så var det äntligen dags för att hålla en tävling live med gymnaster, domare och publik på plats. SM-veckan 2019 avgjordes i Malmö med Alva Svennbeck, GF Uppsalaflickorna, som vinnare.

Då inget SM genomfördes 2020 på grund av Covid-19 stod Alva kvar som regerande mästarinna i rytmisk gymnastik vid tävlingens start.

Förutom SM i den individuella seniorklassen skulle även juniorernas duo och trio kategori avgöras denna lördag på Fyrishov i Uppsala. Amelia Olsson och Tuva Adolfsson, Torsby GF, stod där som regerande mästarinnor. Denna lördag var de med som individuella seniorer och juniorernas duo och trioklass var påfylld med sju nya lag där ingen var med vid SM 2019.

Dagen startade upp med JSM och de sju tävlande lagen i duo och trioklassen. Lagen får köra med valfritt redskap i två omgångar och mångkampen är den sammanlagda poängen mellan två program. Bland juniorerna märktes en del nerver efter ett långt uppehåll från fysiska tävlingar, men vi fick också se väldigt fina prestationer och gymnaster som jobbat hårt under pandemin. Guldet tog Lowa Andersson och Thanaelle Nziza från Stråssa GF hem med god marginal efter två mycket fina körningar. På andra plats kom GF Energo med Nova Nyqvist och Kamelia Nenovas fartfyllda program. Det var sedan en hård kamp om bronset som till slut togs hem av den musikaliska duon från Örnsköldsviks GK, Melanie Wennman och Nova Östberg.

Duo ring

Duon från Stråssa GF.

Trippelt Uppsala på pallen på SM

I seniorernas individuella mångkamp var det totalt 22 startande gymnaster. Gymnasterna kör två valfria redskap i en kvalomgång varefter de 12 med högst poäng kör ytterligare två redskap. Även på seniorsidan märktes det ibland det att det var längesen som gymnasterna kört en tävling med publik och en del nerver kröp fram på mattan. När alla 22 startande hade kört sina två kvalredskap stod det klart vilka 12 som kvalificerat sig till mångkampsfinaler. Det var gymnaster från GF Uppsalaflickorna, Stråssa GF, Södertälje GSF, C4-gymnasterna och Torsby GF som skulle avgöra mångkampen. Nu märktes det att det var ett SM och gymnasterna plockade fram allt de hade i sig och visade på en enormt fin tillväxt i Svensk RG! Vi fick se mycket artisteri, mod och styrka och ändå in i sista omgången var tävlingen en riktig rysare. Nu märktes det också att publiken var med på noterna, taket på Fyrishov lyfte nästan i jublet under finalerna. Till sist stod det klart att Alva Svennbeck, med övertygande marginal, försvarat sitt SM guld från 2019. Mer överraskande var kanske att hela prispallen skulle bestå av Uppsalaflickor, då silvret togs hem av Emma Göransson som charmade publiken med sitt fina artisteri och bronset av Agnes Hagberg som visade att hon är ett stort hopp för framtiden.

Prispall SM i rytmisk gymnastik

Prispallen från SM med tre Uppsalaflickor.

Under söndagen kommer det att bli grenfinaler i JSM duo och trio, samt grenfinaler i samtliga redskap för seniorer individuellt. Än finns det fem guldmedaljer att dela ut, följ gärna med på steamingen.

Se alla resultat här.

Foto: Magnus Harrysson

Publicerad: 2021-10-02

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer