Fortsatt guldregn för Alva Svennbeck i grenfinalerna på SM i rytmisk gymnastik

Prispall tunnband boll och band

På söndagen 3 oktober var det så dags för grenfinaler för de som kvalificerat sig från lördagens mångkamper. Även denna dag var det juniorernas duo och trio klass som startade dagen.

I grenfinalerna kör denna klass sina program i ett försök istället för mångkampens två. Tävlingen skulle avgöras mellan sex tävlande lag och fem tävlande föreningar. De tävlande gymnasterna hade alla chans att förbättra sina insatser från gårdagen och det märktes på mattan att det fanns en stor vilja att nå upp till medaljerna. I slutändan var det tajt mellan poängen men som segrare stod, liksom under lördagen, Lowa Andersson och Thanaelle Nziza från Stråssa GF. Den karismatiska duon körde inte ett lika säkert framträdande som under lördagen men lyckades ändå hålla Kamelia Nenova och Nova Nyqvist bakom sig när poängen räknades ihop. Kamelia och Nova tog silvret med bara en tiondels marginal till guldet efter att de presenterat en mycket säkrare körning än under lördagen. På bronsplats kom åter den unga duon från Örnsköldsviks GK med sitt fina och musikaliska program. Prispallen stod sig alltså från mångkampen in i finalerna och det skulle i mångt och mycket visa sig vara fallet även på seniorsidan.

Prispall JSM duo

Medaljörerna på JSM duo och trio med Lowa Andersson och Thanaelle Nziza från Stråssa GF högst upp.

Seniorerna kör under grenfinalerna fyra redskap och det är de åtta bästa gymnasterna per redskap, från lördagens mångkamp, som kvalificerar sig. Grenfinalerna körs i ordningen tunnband, boll, käglor och band och i finalerna fick vi se gymnaster från GF Uppsalaflickorna, Stråssa GF, Torsby GF, Södertälje GSF, C4 gymnasterna och Landskrona kvinnliga GF. Först ut var så åtta gymnaster som skulle köra tunnband och gymnasterna körde alla sina program med större säkerhet än under lördagen. Som segrare stod, liksom 2019, Alva Svennbeck från GF Uppsalaflickorna med en poäng som ingen annan gymnast var nära. Silverplatsen tog Emma Göransson, även hon från GF Uppsalaflickorna, efter sitt fartfyllda och medryckande program. Bronset togs av klubbkompisen Agnes Hagberg med ett vackert och artistiskt framförande. De tre gymnasterna var även de som stod på pallen under lördagens mångkamp och nu var frågan om de skulle kunna hålla i medaljerna tävlingen ut?

Boll var näst på tur och här var det spännande efter halva startfältet då gymnasterna låg tätt i poäng. Slutligen tog Alva Svennbeck åter hem guldet och det även här med marginal till övriga gymnaster. Alva som var äldst i startfältet visade att erfarenhet är något som bygger karaktär och ett fint flöde framförandet. Alva rör sig med en lätthet över golvet och trollbinder publiken med sin utstrålning. Silver gick, liksom i tidigare grenar, till Emma Göransson som höjde sin poäng rejält från mångkampen och visade att här finns det mer att ge. På tredjeplats stod klubbkompisen Agnes Hagberg som åter körde ett vackert program med en mjuk framtoning. Nu aktualiserades frågan åter, skulle någon annan gymnast kunna slå sig in på prispallen?

Emma Göransson uppvisning boll

Emma Göransson, silvermedaljör i boll på SM 2021.

Tredje redskapet ut var käglor och trots att det är ett svårhanterat redskap så har många gymnaster ett program med ett högt svårighetsvärde och var det någonstans det fanns en chans att slå sig in på pallen så var det här. Och spännande blev det, mellan bronsplatsen och femteplatsen skiljde det bara tre tiondelar och mellan silver och guld bara fyra tiondelar. Det blev Agnes Hagberg som bröt Alva Svennbecks guldsvit med ett säkert och fartfyllt kägelprogram.

Agnes Hagberg uppvisning band

Agnes Hagberg vann SM-guldet i käglor i Uppsala. Här syns hon i grenen band.

Tätt bakom sin klubbkompis fick Alva denna gång nöja sig med silvret efter en kostsam miss i sitt program. Alva som även under SM 2019 tog silver i käglornas grenfinal, då bakom Landskrona kvinnliga GFs Meja Engdahl Petersson. Bronset togs hem av Södertälje GSFs Anna Eklund som därmed bröt GF Uppsalaflickornas dominans på prispallen. Anna, som också är med i seniorlandslaget, körde ett svårt men mycket säkert program vilket lönade sig i den hårda konkurrensen.

Prispallen i käglor

Prispallen i käglor, där Anna Eklund från Södertälje bröt Uppsaladominansen och kom på en tredje plats.

Sist för dagen var bandfinalen och här gällde det att hålla nerverna i styr, då band är det redskap som är svårast att hantera. Stråssa GFs Maja Svensson och Alma Wernborg visade att de tänkte vara med i kampen om de sista medaljerna, med två mycket fina framträdanden. Men i slutändan var "ordningen återställd" på pallen och Alva Svennbeck tog hand om guldet, följd av Emma Göransson silver och Agnes Hagberg på bronsplatsen. I seniorernas SM tävlingar var det GF Uppsalaflickornas år och de tog hem alla guld under lördagens och söndagens tävlingar. Bland övriga medaljöser sågs Stråssa GFs lag som tog silver under lördagens tävlingar och Anna Eklund från Södertälje GSF som tog bronset i käglor under söndagen.

Alva Svennbeck med band

Alva Svennbeck, här i bandfinalen där hon tog hem sin tredje SM-medalj under söndagen.

Alla resultat hittar du här

Foto: Magnus Harrysson

Publicerad: 2021-10-04

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer