Klart vilka som kommer tävla i VM i artistisk gymnastik

Collage med olika bilder på utövning av artistisk gymnastik

Den 18-24 oktober går VM i artistisk gymnastik i japanska Kitakyushu och nu är det klart vilka svenska gymnaster som kommer att delta.

Under VM i manlig och kvinnlig artistisk gymnastik kommer gymnaster från över 60 länder att delta. De 24 bästa gymnasterna från kvalet går vidare till mångkampsfinalen och de åtta bästa i varje gren kvalificerar sig till respektive grenfinal. De svenska gymnasterna som är uttagna är:

Damer:

  • Tonya Paulsson, Motus Salto (Malmö)
  • Nathalie Westlund, Eskilstuna GF
  • Jennifer Williams, Eskilstuna GF

Reserver på hemmaplan: Emelie Westlund, Eskilstuna GF och Alva Eriksson, Stockholm Top Gymnastics

- Det har varit en riktigt spännande uttagningsprocess mot årets VM där samtliga seniorlandslagsgymnaster uppnått kvalpoängen och där alla höjt sin nivå ordentligt vartefter under året. På årets VM som är ett individuellt mästerskap skickar vi dessa tre gymnaster som totalt sett presterat de högsta mångkampspoängerna och det känns riktigt kul att kvinnlig artistisk gymnastik har ett så lovande seniorgäng in i nästa tävlingscykel, säger Helena Andersson Melander, förbundskapten för landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik.

Jonna Adlerteg, som gjorde ett strålande OS i sommar och placerade sig precis utanför barrfinalen har valt att avstå från detta mästerskap.

Herrar:

  • Kim Wanström, Hammarbygymnasterna
  • David Rumbutis, All Star Gymnastics (Stockkholm)
  • Filip Lidbeck, Halmstad Frigymnaster

- Vi är verkligen redo att åka till Japan med starka prestationer på SM i bagaget. Kim och David kommer tävla mångkamp och Filip kompletterar med hopp och eventuellt fristående. Inom just dessa två grenar är vår delegation absolut starkast, säger Niklas Andersson, förbundskapten för landslaget i manlig artistisk gymnastik.

Läs mer om tävlingen här

Mångkamps- och grenfinalerna kommer att sändas i SVT med AnnaMaria Fredholm och Veronica Wager som kommentatorer.

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer