VM i artistisk gymnastik närmar sig

Collage med olika bilder på utövning av artistisk gymnastik

Kitakyushu… ja det är ingen ny sushi-sort utan namnet på den stad i Japan där VM 2021 i både kvinnlig och manlig artistisk gymnastik snart kommer att gå av stapeln.

Den 18:e oktober drar tävlingen igång och denna gång representeras Sverige av hela sex gymnaster. Tre på damsidan och tre på herrsidan.

På damsidan tävlar Tonya Paulsson från Motus Salto tillsammans med Eskilstuna GFs Jennifer Williams och nyblivna svenska mästarinnan Nathalie Westlund, också hon från Eskilstuna GF.

Tonya, Jennifer, Nathalie och Helena på golvet i en flygplats med papper och packning

Tonya, Jennifer, Nathalie och Helena under en mellanlandning på väg mot VM, med en massa dokumentation som ska på plats.

Det svenska herrlaget består av den nyblivna svenska mästaren Kim Wanström från Hammarbygymnasterna, den svenska OS-deltagaren 2021 David Rumbutis från All Star Gymnastics och Filip Lidbeck från Halmstad Frigymnaster.

Kim, Filip och David med munskydd på flygplatsen

Kim, Filip och David hoppas att de snart är framme!

Direkt in i hetluften

I vanliga fall åker gymnasterna gärna på ”pre-camp” lite före tävlingen för att känna på atmosfären och vänja sig vid tidsomställning och omgivning. Men, den här gången tillåts inget pre-camp vilket gör att gymnasterna har en väldigt kort tid mellan ankomsten till Japan och tävlingen.

- Det blir en tuff utmaning för dem men också en ordentlig erfarenhet. Resan för de som åker från Arlanda exempelvis tar hela 35 timmar. Bland annat är väntetiden på Tokyos flygplats över fem timmar delvis på grund av alla de tester och dokument som ska göras i och med covid-restriktioner. Tjejerna får därför en enda träningsdag innan det är dags för podieträning och tävlar ju också, alla tre, sitt första VM, säger damernas förbundskapten Helena Andersson Melander.

Tonya Paulsson hade en oturlig miss i barren under höstens SM-tävling vilket gjorde att hon drog sig ur grenfinalerna och åkte hem i förväg.

- Jag tog det säkra för det osäkra helt enkelt. Nu har jag repat mig, träningarna har gått riktigt bra och jag känner mig både i form och riktigt taggad för VM. Jag ser otroligt mycket fram emot att få tävla mot de främsta i världen och dessutom känns det väldigt coolt bara att få vara i Japan, säger Tonya.

Jonna Adlerteg som gjorde en makalös prestation på OS i somras har avböjt medverkan på detta mästerskap medan David Rumbutis som var den andra svenska gymnasten på OS är med. David hade en relativt tuff OS-tävling som tog mycket kraft och energi men ser nu fram emot en ny tävling med ny energi i Japan.

- Jag ser nu fram emot att få dela hela VM-upplevelsen med laget och nyckelpersonerna runt omkring och att ha kul på tävlingsgolvet igen, säger David.

Två svenska lag som verkar taggade till tänderna. Det är inte ofta som Sverige åkt med så många gymnaster på ett stort mästerskap och även om det inte är någon lagtävling denna gång så ser både jag och gymnasterna fram emot hur just laget kan påverka både prestation och feelingen på andra sidan jorden. Alla gymnaster som är med i det här gänget är starka, drivna individer med egna målsättningar och som är vana att pusha på sin egen väg framåt. Men ensam är som bekant inte alltid starkast och nu har gymnasterna något ytterligare att dra nytta av både i och runt omkring tävlingshallen.

- Vi är ett ungt lag med mycket vilja. Jennifer och Tonya är riktigt duktiga och har ett stort eget driv, säger Nathalie.

- Tonya och Nathalie är väldigt duktiga på att peppa upp laget och också riktigt roliga att hänga med. Det är också väldigt viktigt, fyller Jennifer i.

Även killarna trivs bra tillsammans och ser fram emot att åka som ett lag.

- Filip och David känner jag sedan länge och vi har riktigt kul tillsammans och är bra på att tagga igång varandra när det kommer till tävling också, säger Kim.

- Jag ser väldigt mycket fram emot att få tävla just ett VM igen, det var 3 år sedan sist. Att få göra det tillsammans med både ett grymt damlag men också med just David och Kim – ja det kommer att bli maxat. Vi är här tillsammans nu och kommer att kämpa som ett lag, säger Filip.

Den 18 oktober startar mästerskapet

Den 18:e oktober är det som sagt dags för tjejernas mångkamp. Killarnas mångkamp startar den 19:e.

Målsättningarna denna gång handlar om bra prestationer, starka insatser och inhämtning av erfarenhet. SVT kommer att sända mångkampsfinalerna och grenfinalerna och även om det inte är några uttalade mål att ta sig vidare till några finaler så håller vi förstås tummarna för att vi får se någon av våra svenska gymnaster i rutan.

Mer detaljer om mästerskapet hittar du här.

Text: Ia Wikås

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer