Lysande lagtävling för juniorerna och final i ringar för Luis Il-Sung Melander på JEM

En bild

Det svenska juniorlaget klarade 24 serier av 24 möjliga under fredagens tävling i München och slutade på en 15:e plats. Luis Il-Sung Melander från GK Motus Salto fick tävlingens högsta poäng i ringar och är vidare till söndagens final.

Det svenska laget bestående av Jacob Söderqvist (KFUM Stockholm), Luis Il-Sung Melander (GK Motus-Salto), Viggo Altarac (GK Motus Salto), Olof Antti (Lulegymnasterna) och Oliver Lewandowski (Hammarbygymnasterna) stod för en strålande insats under fredagens JEM i manlig artistisk gymnastik, som var både mångkamp, kval till grenfinaler och lagtävling.

Sverige ingick i den första subdivisionen för dagen och startade i grenen ringar. Det var en nervös start, men laget tog sig lugnt och koncentrerat igenom den första grenen. Luis Il-Sung Melander som tog guld i ringar på EYOF för bara några veckor sedan var sist ut i grenen och genomförde en ringserie av högsta klass som belönades med den höga poängen 13.600.

Entre för svenska laget i manlig artistisk gymnastik

Det svenska laget gör entré i Olympiahallen. Foto: Filippo Tomasi.

Efter att första grenen var avklarad fortsatte laget att visa upp snygg och stilren gymnastik. Lagkapten Jacob Söderqvist, som tävlade i mångkamp, hade tagit på sig den tunga uppgiften att inleda samtliga grenar för att skapa stabilitet i laget. Efter tävlingen får han beröm av förbundskapten Eddie Olsson för sin förmåga att hålla ihop laget. Även Luis tävlade i mångkamp under dagen. De båda lite mer rutinerade gymnasterna genomförde en mycket stabil tävling med säkra serier.

Viggo Altarac gjorde mästerskapsdebut och tävlade i ringar, barr, räck och bygel. Malmögymnasten, som för närvarande bor och tränar i Singapore, gjorde ett stabilt intryck och särskilt bra gick det i grenen räck där han lyckades spika sitt avhopp.

Även Olof Antti och Oliver Lewandowski gjorde mästerskapsdebut under dagens JEM. På grund av skador och ändringar i den svenska laguppställningen fick de båda endast någon enstaka vecka på sig att förbereda sig. Olof tävlade i ringar, hopp, barr, räck och fristående och Oliver i hopp, fristående och bygel. Trots den korta uppladdningen genomförde de båda en mycket fin tävling vilket inte minst hade betydelse för laget som helhet.

Det svenska laget avslutade sin tävling i bygel, som alltid är en nervös och svår gren. Men killarna klarade av grenen utan större problem och när Luis klarat sitt avhopp gick det att konstatera att 24 serier av 24 möjliga klarats av utan fall. Efter att alla tre subdivisioner avslutats fick det svenska teamet ännu mer att jubla över när det stod klart att Luis kvalat sig vidare till söndagens grenfinal i ringar med dagens högsta poäng i grenen. Dessutom slutar han på en mycket fin 16:e plats i mångkampen.

Luis gör segergest i träningskläder. 

Luis Il-Sung Melander vidare till söndagens grenfinal i ringar. Foto: Filippo Tomasi.

Förbundskapten för juniorlandslaget, Eddie Olsson, är mycket nöjd med dagen.

- Grabbarna gör en helt galet bra tävling som lag! De har hanterat podiet jättefint och vi har haft bra träningar inför här på plats. Det var nervöst att inleda i ringar idag men efter det rullade tävlingen på bra och laget höll ihop det hela vägen. Tre av killarna är mästerskapsdebuterade och generellt så har laget tävlat väldigt lite internationellt så att de presterar som de gör idag och går igenom alla serier utan fall är helt fantastiskt.

På söndag kl. 10.20 ser vi Luis i ringfinal. Tävlingen streamas här.

Alla resultat från dagen går att hitta här.

Publicerad: 2022-08-19

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer