Elina Grawin gör sig redo för EYOF

Elina och tränaren Sebastian

Nu är första träningen genomförd i Slovakien. För Elina är EYOF hennes första internationella juniormästerskap.

EYOF som är förkortning av European Youth Olympic festival även kallat Ungdoms-OS, är ett europeiskt olympiskt multisport-event precis som ett litet OS, med tävlande från hela Europa i flera olika idrotter. Sverige har tävlande i tennis, badminton, friidrott, simning, gymnastik, cykel och judo.

Det som blir likt ett OS är att Sverige åker som en gemensam trupp tillsammans under ledning av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Truppen bor gemensamt i OS byn och gör vissa gemensamma aktiviteter.

Elina som tävlar i mångkamp på EYOF har konkurrens med dryga 80 gymnaster från cirka 30 nationer. Mästerskapet har en likande status som ett JEM men med lite olika tävlingsformer.

Mångkampen är som vanligt en av tävlingarna, men här kan gymnasterna kvala vidare till en mixad tävling. Här paras de 16 bäst ”tjejerna-killarna” ihop och bildar ett lag. Detta är ny tävlingsform på EYOF. Sedan är det även en lagtävling som avgörs samtidigt som kvaltävlingen. Kvaltävlingen är även en kvalifikation till grenfinalerna där de åtta bästa gymnasterna i respektive gren tävlar.

För Elina väntar nu en podieträning i morgon måndag. Podieträning är likt ett genrep där gymnasterna får träna på tävlingsredskapen inne på arenan. Detta är även ett tillfälle för domarna att få en överblick av gymnasternas tävlingsprogram och för arrangören att testa evenemanget.

Efter podieträningen följer en lugnare träning på tisdagen för att ladda upp inför onsdagens kvaltävling.

De svenska killarna, Luis Il-Sung Melander, Jonathan Smith och Jacob Söderqvist inleder sin tävling på tisdag.

Läs mer om tävlingen här.

Publicerad: 2022-07-24

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer