Fyra debutanter intar VM i artistisk gymnastik

En bild

I slutet av veckan drar VM i artistisk gymnastik igång och hela sju svenska gymnaster står redo att visa vad de går för i Liverpool, England.

Damerna tävlar som lag

Den 29 oktober inleds tävlingarna och damernas kval står först på schemat. På EM som gick i Tyskland i augusti lyckades det svenska damlaget med den otroliga bedriften att placera sig topp 13, vilket gav Sverige en biljett till VM i Liverpool som lag. Senast Sverige tävlade med lag på VM var 2015.

Det svenska damlaget består av Malva Lundqvist Wingren (Stockholm Top Gymnastics), Alva Eriksson (Stockholm Top Gymnastics), Emelie Westlund (Eskilstuna GF), Nathalie Westlund (Eskilstuna GF) och Tonya Paulsson (GK Motus Salto). För både Malva, Alva och Emelie blir det debut på den stora VM-scenen, medan Tonya och Nathalie gör sitt andra VM. Vi lät två av debutanterna berätta mer om känslan inför det kommande mästerskapet.

- Känslan inför VM är bra, det ska bli spännande och vi är taggade! Sedan känns det extra kul att vi har kvalificerat oss som lag. Målet är att köra så bra som möjligt och höja nivån tillsammans, berättar Alva.

Emelie fortsätter:
- Lagets styrka är att alla alltid ger allt och vill bidra till laget, och att alla vill utvecklas och bli bättre. Sedan ser jag fram emot att tävla med publik. Det har varit en del tävlingar den senaste tiden där det inte har varit så mycket publik.

Förbundskapten Helena Andersson Melander poängterar att det är stort att ha ett svenskt lag med på VM, och att det ger värdefull tävlingserfarenhet framåt.

-Vi är otroligt stolta över att ha kvalificerat ett lag till årets VM i Liverpool, en stark bedrift med tanke på hur få vi faktiskt är på högsta nivån i Sverige. Det är också en stor fördel att vi kan skicka ett lag på damsidan eftersom det innebär att så många som fem landslagsgymnaster nu får med sig VM-erfarenhet framåt. Ökad erfarenhet kommer generera framtida resultat, säger Helena. Hon fortsätter med att berätta lite om lagets målsättning.

- Nathalie och Tonya är de två i laget som under 2022 visat på störst chans individuellt i mångkamp, där Nathalie har visat särskilt god stabilitet under sommaren och hösten inför VM. Vår målsättning är att höja vår lagpoäng från EM i München samt att få en indikation på hur våra bästa mångkampare står sig i VM-sammanhang i dagsläget, där vi självklart strävar efter att nå mångkampsfinal på sikt.

Två herrar till VM

De nya kvalreglerna till VM gjorde det lite för tufft för Sverige att kvala sig vidare som lag på herrsidan, men glädjande är ändå att inte bara en utan två herrar lyckades prestera mycket bra på EM och därmed fick en plats till VM i mångkamp. Den rutinerade David Rumbutis (All Star Gymnastics) får sällskap av VM-debutanten Joakim Lenberg (GK Motus Salto).

David såg vi på VM senast 2021, då drog han tyvärr på sig en skada och fick avbryta sin tävling. 2022 har därför inneburit en resa tillbaka till samma höga nivå.

- Idag är knäet helt okej men jag kör inte mitt svåraste på hopp ännu. Men känslan inför VM är jättebra! Det ska bli kul att få visa upp sig igen och dela scenen med Joakim, säger David.

Just nu befinner sig både David och Joakim i Manchester på ett förläger inför VM. Imorgon går resan mot Liverpool och tränare Eddie Olsson summerar känslan.

- Killarna känns taggade inför uppgiften. David är rutinerad och vet vad som väntar, han har tävlat tre VM sedan tidigare så för hans del handlar det om att göra en bra tävling och sedan bygga vidare mot nästa år när OS-kvalet drar igång. För Joakim blir det första VM och det är alltid nervöst, han åker dit mycket för att se och lära. Men det är roligt att killarna har varandra och de har tränat en del ihop som uppladdning. Vi är ett starkt team så det ska bli roligt.

Finalerna visas i SVT

VM inleds den 29 oktober och det svenska damlaget har sitt kval under söndagen den 30 oktober. Herrarnas kval är på måndagen den 31 oktober. Tyvärr verkar det inte som att kvalen kommer att streamas, men vi försöker uppdatera om de svenska prestationerna på @gympabubblan så mycket vi kan. Alla finaldagar visas i SVT med AnnaMaria Fredholm och Veronica Wagner som kommentatorer.

Mer info om VM i Liverpool hittar du här.

Publicerad: 2022-10-25

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer