Stabil VM-insats av det svenska laget i kvinnlig artistisk gymnastik

En bild

VM i artistisk gymnastik är igång! Under söndagen fick vi se det svenska damlaget inta tävlingsgolvet i Liverpool, och de genomförde tillsammans en fin lagtävling.

Det var ett svenskt damlag med flera debutanter som intog tävlingsgolvet i Liverpool under söndagen. Det svenska laget bestående av Malva Lundqvist Wingren (Stockholm Top Gymnastics), Alva Eriksson (Stockholm Top Gymnastics), Emelie Westlund (Eskilstuna GF), Nathalie Westlund (Eskilstuna GF) och Tonya Paulsson (GK Motus Salto) inledde sin tävling kl. 12 svensk tid i den fjärde kvalgruppen.

Stark start i hopp

Tjejerna började dagen starkt i hopp. Alla fyra volter var till fötter och med ett fint genomförande. Nästa redskap var barr och även där gick det bra för Sverige. Både Alva och Tonya genomförde sina serier mycket fint. Nathalie, som är stark i grenen barr, hade tyvärr en olycklig miss men fick trots det en ganska hög poäng. Högst poäng av svenskorna var det dock Emelie som skulle stå för. Hennes barrserie belönades med poängen 13.0, personbästa för VM-debutanten.

- Det har varit jättekul idag. Jag var nervös inför barr, men det gick väldigt bra där och jag är ganska säker på att det är personbästa. När vi tävlade i Wales för två veckor sedan fick jag 11.4 i barr så det är stor skillnad från idag. Kul med mycket publik och många svenskar på plats också, det gav energi, säger Emelie efter tävlingen.

Emelie landning efter barrserie, tränare Sebastian brevid. 

Emelie Westlund landar säkert efter en mycket fin barrserie och tränare Sebastian Melander jublar.

Malva tävlar i hopp

Malva Lundqvist Wingren i hopp.

Alva tävlar på barr

Alva Eriksson i barr.

Skakig insats på bom

Efter barr var det dags för bom och kanske var det VM-nerverna som kickade in för det blev tyvärr en del onödiga missar. Nathalie stod dock för en stabil isats och bar laget i redskapet. Fristående avslutade dagens kval för tjejerna och här lyckades man återhämta sig. Tonya stod för en mycket bra prestation och både Malva och Alva genomförde fina program. Nathalie hade tyvärr ett fall och var inte helt nöjd med dagens tävling.

- Det är lite blandade känslor. Jag är nöjd med hopp och att jag stod kvar på bom, men lite missnöjd med fallet på barr även om jag ändå fick en hög poäng där. Men vi kämpade verkligen som ett lag idag. Efter missarna på bom peppade vi varandra inför fristående och alla gjorde verkligen sitt bästa, säger Nathalie.

Trots några missar placerar sig Nathalie bäst i mångkamp av de svenska tjejerna på en 42:a plats med poängen 49.432. Lagets poäng slutade på 147.529.

Nathalie tävlar på bom. 

Nathalie Westlund på bommen.

Tonya under tävling i fristående

Tonya Paulsson i fristående.

Bästa lagresultat för ett damlag på VM

Tränare Sebastian Melander sammanfattar mästerskapet:
- Vi är fortfarande mycket stolta över att vi lyckades ta oss som lag till VM. Målet idag var att göra en bra tävling som en del i arbetet att ta ett kliv framåt. Där är det några saker vi tar med oss idag som var positiva och några saker som vi ska fundera över och jobba vidare med. Några av tjejerna är inte helt nöjda individuellt, men lagets insats som helhet är bra och detta är den bästa lagplaceringen ett svenskt damlag haft på ett VM. Trots missar visar det att det här laget har en ordentlig potential.

Det svenska damlaget slutade på en 18 plats av totalt 23 lag. Alla poäng och resultat från VM hittar du här.

Imorgon är det dags för killarna att kliva upp på VM-podiet. David och Joakim inleder sin tävling kl. 14.50 svensk tid. Mer om mästerskapet hittar du här.

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2022-10-30

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer