Hoppa till sidans innehåll
Foto: SAMUEL WENDELIUS

Hälsoprojekt för äldre i Tumba GF Gymmix

23 APR 2018 13:52
Spännande hälsoprojekt för äldre i Tumba GF Gymmix.
 • Uppdaterad: 25 APR 2018 09:02

Tumba Gymnastik och Idrottsförening (Gymmix) sökte bidrag från kommunen för att starta ett Hälsoprojekt för äldre personer som inte tränar och inte haft någon kontakt med föreningen i Tumba, berättar Kerstin Nyberg eldsjäl i detta projekt. Kerstin arbetar också i föreningen till vardags som  administratör och utvecklare. 

Kerstin sökte bidrag från "Kreativa fonden" i Botkyrka kommun. Bidraget beviljades, men inte med en gång. Hon har sökt bidraget flera gånger och från fler instanser men fått avslag. Men denna gång gick det igenom och projektet kunde starta våren 2018.

Bidrag behövs för den här sortens projekt eftersom det inte ryms inom föreningens budget och det krävs dessutom lite mer arrangemang utöver det ordinarie föreningsarbetet. Extra kostnader kan vara t ex hyror, föreläsare, lämpliga träningsredskap (gå-stavar, hantlar m.m.) men även förtäring.

Kerstin startade projektet tillsammans med eldsjäl nr 2; Ann-Margret Kyle Melander och arbetet började med att göra en projektplan och en målformulering. Målet var att få äldre personer att träna i vardagen och att de skulle uppleva ökat välbefinnande efter avslutat projekt. En förhoppning fanns också att få fler medlemmar till föreningen och kanske några nya seniorgrupper.

Sagt och gjort, projektplan och bidrag fanns och startskottet gick den 30 januari 2018, i Tumba Gymnastik och Idrottsförening (Gymmix) egna lokaleri Storvretsskolan. Förutom Kerstin och Ann-Margret rekryterades även Carin Birksjö som ledarresurs. Fler personer behövdes för att kunna hantera projektet. Två studenter; Liv och Malin från Hälsopedagoglinjen på Hagabergs Folkhögskola i Södertälje, hjälpte till med att ta fram och genomföra fystester i början och slutet av projektet. Här ser vi Kerstin Nyberg och Carin Birksjö

 

 Liv gör tester på en av deltagarna.

 Ann-Margret som är eldsjäl nr 2 i projektet.

Här sker gångtester med Malin.

Förberedelser inför projektet
Under hösten krävdes en hel del marknadsföring. Information om Hälsoprojektet 60 + spreds via vårdcentralen, pensionärsföreningar, befintliga medlemmar i föreningen, annonsering i lokalpress och flygblad. 

Det kom in 17 intresseanmälningar, 15 personer startade aktvivt, 4 män och 11 kvinnor i åldersspannet 62-88 år. 

Aktiviteter som fanns med i Hälsoprojektet

 • Välkomst träff - information, utdelning av hälsopärm med schema, hälsodagbok, lätt rörelseaktivitet och kaffe med mingel
 • Fystester - enklare tester för att se deltagarnas fysiska status vid projektstart
 • Stavgång - stavgång vid nästan varje tillfällen innan träningen 
 • Cirkelträning - med stegrad svårighetsgrad
 • Lättgympa - med stegrad intensitet
 • Sitta/stågympa - som alternativ
 • Friskvårdsföreläsning 
 • Kostföreläsning - medelhavskost
 • Träningsråd i gymmet
 • Fystester - samma tester som tidigare för att mäta fysisk status vid slutet av projektet
 • Avslutning - gruppträning, utvärdering och lunch 

Hälsoprojektet hade 16 träffar/tillfällen.

Sitt och stågympa

Kerstin och Ann-Margret höll i allt från planering, information, hålla kontakten med alla hela tiden och träningspassen. Förutom de fysiska träningarna lades fokus på social samvaro. Det var viktigt och vi tre, Kerstin, Ann-Magret och Carin, fanns på plats både före och efter passen för prat och frågor från deltagarna. De ordnade även med frukt, kaffe och nyttigt tilltugg.

Utvärdering och resultat

- Av 15 deltagare valde 3 deltagare att avbryta projektet av hälsoskäl.
- 12 deltagare genomförde projektet i sin helhet.
Jämförelse av fystestresultaten visar överlag på en klar förbättring för samtliga deltagare.
Samtliga deltagare uppgav att de nu upplever ett ökat välbefinnande, förbättrad kondition samt blivit fysiskt starkare. Samtliga uppgav också att de uppfattat hälsoträffarna som meningsfulla och vill gärna delta i någon träningsgrupp till hösten.

Nådde Tumba GFoch deltagarna målet?
Absolut och med råge, därför att det kändes så viktigt att få igång dessa personer som idag tycker att det varit jättekul och att de mår mycket bättre och känner sig piggare. Flera av deltagarna har hittat nya vänner att kanske fortsätter träna tillsammans med.

Även Kerstin, Ann-Margret och Carin har tyckt att det varit roligt och spännande på denna "hälsoresa" med dessa fantastiska deltagare som varit så trofasta och lojala och kommit nästan varenda gång. 

Här är det gå-test på gång!

 Styrketester i gymmet med Kerstin. 

Några ord från Gymnastikförbundet 
Från Gymnastiksförbundets nationella kansli blev vi nyfikna på projektet och hur våra föreningar arbetar med ett hälsoprojekt för äldre. Vi ville också dela med oss till många andra föreningar som kan tänkas få inspiration av Tumba GF och göra liknande projekt i sina föreningar.

Vi vill tacka för att vi fick medverka och träffa alla ledare, studenter och förväntasfulla glada deltagare, det har varit mycket värdefullt för oss också att få följa med under resans gång. 

Stort TACK!  

Fika och fruktstund är alltid lika viktigt som själva träningen. 
Här ser vi Kerstin och Ann-Margret med gruppen. 

Skribent: Iréne Samuelsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Gymnastikförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info

GYMNASTIKSHOPPEN

Webbshop

PARTNERS

 Pensum logotyp Vera Sport logotyp Svedea logotypunisport logo Svenska Spel Craft NeH Folkspel logotyp Scandic

FOLKHÖGSKOLAN LILLSVED

Lillsved