Startar: 9/9 18:00

Slutar: 11/9 17:00

Förbundsdomarutbildning: manlig artistisk gymnastik

Gymnastikförbundet och tävlingskommittén inom manlig artistisk gymnastik (MTK) hälsar varmt välkommen till Förbundsdomarkurs under september månad i Stockholm alternativt Allingsås.

Kursinnehåll:

  • Bedömning av valfria serier enligt CoP 2022-2024
  • E-bedömning upp till Internationell Seniornivå
  • D-bedömning upp till Svensk/Nordisk Juniornivå.

Fokus kommer att läggas på träning av D-bedömning. Målet är att kursdeltagarna skall klara att ta fram svårighetsvärdet (D-siffran) på ungdoms och junior-serier på svensk och nordisk nivå samt göra en E-bedömning upp till internationell seniornivå.

Vem kan gå kursen?

Kursen är lämplig för personer som på ett eller annat sätt har grundläggande kunskaper om svårighetsvärden på övningar som används av ungdomar och juniorer; T.ex: Regionsdomare, Tränare, Gymnaster e.d.

Förkunskaper

MTK har inga formella krav på förkunskaper, men rekommenderar att man tidigare

genomgått minst Regionsdomarutbildning.

Förberedelse, kurs samt efterarbete

Att bemästra bedömning av manlig artistisk gymnastik är troligen ett av de svåraste domararbeten som finns i idrottsvärlden. De många komplexa bedömningsfaktorerna och reglerna, det synnerligen stora utbudet av övningar (med olika svårighetsvärden) som gymnasterna kan välja emellan, samt det snabba förloppet under seriernas utförande, ställer mycket höga krav på domarna.

Ingen domare kan bli fullärd under en tvådagarskurs, utan kursen syftar till att ge tillräckliga grunder för att man med fortsatt träning (på egen hand, eller i “skarpt läge” under tävlingar) skall uppnå en nivå som gör att man bemästrar bedömningen.

Samtidigt är det så att för att överhuvudtaget kunna klara av kurskraven måste deltagarna få god tid till att förbereda sig. Att lära sig en så stor mängd regler och övningsvärden enbart under själva kursen är i praktiken omöjligt.

För att ge deltagarna möjlighet att börja förbereda sig i så god tid som möjligt, ombedes därför anmälaren att samtidigt som anmälan till Gymnastikförbundet skicka information om respektive kursdeltagares e-postadress till roland.himberg@gymnastik.se. Kursdeltagarna kommer då att få information om hur de bäst kan förbereda sig.

Varmt välkomna!

Datum:
2022-09-09 - 2022-09-11

Kurstillfällen:
2022-09-09 18:00 - 2022-09-11 17:00

Plats:
Stockholm

Boende:
Eventuellt boende ingår inte i kursavgiften.

Förtäring:
Fika + lunch ingår i kursavgiften. Under fredagen ingår endast fika.

Kostnad
3500 SEK

Kontaktperson
Emma Pussinen

Kontaktuppgifter
mag@gymnastik.se

Sista anmälningsdag:
2022-08-28