Nytt landslagsteam i kvinnlig artistisk gymnastik

Landslagsledning kvinnlig artistisk gymnastik

Helena Andersson Melander blir ny förbundskapten och ledare inom landslaget. Helena kommer att leda teamet som även framåt kommer att inkludera Sebastian Melander och Niklas Heckscher samt sjukgymnast Anna Stenholm våren 2021.

- Det gläder mig något enormt att kunna välkomna Helena tillbaka till landslaget, nu i en roll som övergripande ansvarig för både junior- och seniorlandslaget. Helenas stora erfarenhet, passion för sporten och gymnasternas möjligheter att utvecklas samt hennes reflekterande och analyserande tankesätt blir utan tvekan en fantastisk tillgång som fulländar teamet. Jag vill inte sticka under stolen med att rollen som landslagsansvarig inom kvinnlig artistisk gymnastik under flera år har varit tuff, krävande och även ifrågasatt vilket har ledd till att flera avsagt sig landslagsuppdrag i förtid. Vi har därför haft en period utan förbundskapten där Sebastian och jag själv har delat uppgifterna mellan oss samtidigt som vi har arbetat för att skapa en mer långsiktig och hållbar situation. Det känner jag att vi har nu och därför gläder det mig oerhört att Helena delar detta och har sagt ja att bidra den kommande fyraårsperioden, säger landslagschef Jonas Juhl Christiansen.

- Jag ser mycket fram emot att ta mig an uppdraget. Landslagsverksamheten genomförs i dag på en helt annan nivå än när jag själv medverkade på mitt första EM som ledare tillbaka i 2008. Vi ska fortsätta det arbetet och skapa en så bra och positiv utvecklingsmiljö som möjligt där gymnasterna alltid är i fokus. Kvinnlig artistisk gymnastik är en individuell sport men landslaget är landslaget och där ska vi stötta och glädjas tillsammans oaktat föreningstillhörighet. Det har gymnasterna alltid varit bra på och när vi andra också hjälps åt och kämpar på mot samma mål så blir en framgång allas framgång. Det finns ett otroligt starkt driv bland tjejerna i landslaget som vi tillsammans ska ta vara på och stötta bäst möjligt. Gör vi det, så finns det goda möjligheter för att över de nästa fyra till åtta åren uppleva prestationer att vara stolta av även på de största mästerskapen, säger förbundskapten Helena Andersson Melander.

Landslaget står inför ett spännande år som förhoppningsvis innebär en återgång till en mer normal vardag och även flera markanta höjdpunkter, inte minst OS i Tokyo. Samtidigt som landslagsledningen planerar långsiktigt bibehålls fokus därför på här och nu vilket gör att olika delar hanteras stegvist som landslagschef Jonas Juhl Christiansen förklarar:

- Helenas roll påbörjas officiellt från januari, men det är med ett stärkt begränsat uppdrag och förutsättningar fram till hösten. Till dess hjälper vi andra till i likhet med i år. Rollen och utrymmet trappas upp från och med september vilket är synkat med genomfört OS-satsning efter vilken Sebastians utrymme minskar och omfattningen inte klargjort fullt ut än. På liknande sätt har vi engagerat Anna Stenholm som sjukgymnast för våren 2021 för att sen följa upp med en plan för rollen och engagemang i ett mer långsiktigt perspektiv. Anna kommer med stor erfarenhet från behandling av gymnaster och är dessutom knuten till landslagsverksamheten inom trupp genom flera år. 2021 blir därmed på alla sätt ett förändringspräglat år med ambitionen att justera verksamheten så vi erbjuder ett bra stöd kortsiktigt men ett även bättre framåtriktat.

Ledarteamet för landslaget:

  • Förbundskapten: Helena Andersson Melander (2021-2024)
  • Landslagstränare och SOK-head coach: Sebastian Melander (2021)
  • Expertstöd: Niklas Heckscher (2021-2022)
  • Fysio: Anna Stenholm (våren 2021)

Läs en längre artikel med Helena Andersson Melander där hon och landslagschef Jonas Juhl diskuterar stort och smått som berör historik, nutid och framtid.

Publicerad: 2020-12-22

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer