Historik

Gymnastikförbundet Sydost
Gymnastikförbundet Småland och Gymnastikförbundet Blekinge bildar tillsammans den nya regionen Gymnastikförbundet Sydost år 2010.

Smålands Gymnastikförbund
Gymnastiken är den äldsta idrotten i Småland. Redan 1815 byggdes den första gymnastiksalen i Jönköping på privat initiativ av en lärjunge till PH Ling.

Några årtal

  • 1902 fanns ett 10-tal föreningar med gymnastik i Smålands Idrottsförbund.
  • 1908 bildades den första sektionen i Smålands Idrottsförbund.
  • 1917 bildades Smålands Gymnastikförbund som specialdistriktsförbund nr.2.
  • 1914 hölls den första kursen i Gymnastikdistriktsförbundets regi för utbildning av gymnastikledare.
  • 1936 bildas Västra Smålands GF och Kalmar läns GF.
  • 1942 organiserades de tre länsförbunden.
  • 1995 Smålands Gymnastikförbund bildas i Hultsfred, genom en sammanslagning av Kronobergs, Jönköpings och Kalmar läns Gymnastikförbund.

Blekinge Gymnastikförbund
På initiativ av dåvarande ordföranden i Blekinge idrottsförbund och Karlskrona Gymnastikförening kapten J. Norlin kallades de till Svenska Gymnastikförbundet anslutna blekingeföreningarna på hösten 1923 till ett sammanträde i Ronneby i och för ett bildande av en distriktsstyrelse för gymnastik.

Representanter för Karlskrona Gymnastikförening, Idrottsföreningen Kamraterna i Ronneby, Idrottsföreningen Kamraterna i Karlshamn, och Kallingeringens Gymnastikavdelning hade hörsammat kallelsen och beslöt enhälligt bildande av Blekinge Gymnastikförbund.

Till de redan nämnda föreningarna anslöt sig Kungl. Karlskrona Kustartilleriregementes Idrottsförening och Sölvesborgs Gymnastik och Idrottsförening, vilka utgjorde hela det nybildade förbundet. Många nya föreningar anslöt sig till förbundet och redan tre år efter starten var antalet föreningar uppe i 24 st och antalet övningsbesök 20 000.

Första Hällevikslägret genomfördes sommaren 1928 och sedan dess har ungdomar varje sommar kunnat njuta av underbar lägervistelse fylld av gymnastisk verksamhet.

Länets gymnaster deltog i Lingiaden 1949 och fick därefter samla in pengar för att klara Sv. Gymnastikförbundet ur en ekonomisk kris. Några år senare var det dags att rädda Gymnastikfolkhögskolan Lillsved genom att skicka upp ett gäng ungdomar och ledare under en sommarmånad för att reparera, måla, vårda parken och hugga skog. Inte att förglömma Kallinge-Karlssons initiativ med det hemska Lillsvedstrollet vilket starkt bidrog till att gymnastiken nu har en egen fungerande folkhögsskola.

1971 genomfördes Sv. Gymnastikspelen i Kallinge-Ronneby. Även här var drivkraften Gunnar Karlsson i Kallinge.

Länets föreningar har genom åren arrangerat många Svenska mästerskap och även en landslagstävling mellan Ryssland och Sverige.