De första stegen mot EM i trupp

63 gymnaster från tolv föreningar fightas om 36 platser i det svenska landslaget i truppgymnastik. Med en första samling på Bosön utanför Stockholm har uppladdningen inför EM i oktober inletts.

Det är full intensitet och koncentration i Bosöns bollhall, där ett mer än stort friståendegolv ligger utrullat. Under tre dagar ska alla gymnaster som är uttagna till bruttotruppen lära sig två friståenden, mixed samt dam respektive herrarnas program. Genom att alla lär sig två friståendena kan landslagsledningen ha full frihet i uttagningsprocessen. Och de lär sig snabbt, vilket bådar gott inför EM!

Jämfört med uppladdningen inför EM på Island 2014 har upplägget utvecklats. SM, som kommer att vara tidpunkten för en sista checkpoint innan lagen tas ut, ligger redan i maj. Det innebär mer förberedelsetid och bättre möjlighet för återhämtning och formtoppning, något som behövs inför mästerskapet som går i oktober i Maribor i Slovenien.

Tre lag ska formas

Det är tre lag som ska formas, herr, dam och mixed, med tolv gymnaster i varje lag. Bland bruttotruppens cirka 60 gymnaster finns en stor spridning av veteraner och debutanter. Ungefär en tredjedel har inte varit med i landslagssammanhang tidigare och åldersspannet är fjorton år mellan yngst och äldst. I år finns fler föreningar representerade i truppen jämfört med tidigare år, vilket är positivt.

Kanske är det blandningen av rutin och utmaning som skapar lugnet i hallen samtidigt som det finns en nerv i luften. Det visar inte minst minspelet hos gymnasterna när de tappar bort sig i koreografin eller lyckas sätta stegen under samlingens första timmar.Även tränarstaben är rutinerad. De flesta har varit med på de tre tidigare mästerskapen. Men också här finns det debutanter. Även om de är erfarna i sina tränarroller så är det första gången i landslagssammanhang som Sofie Tarring och Alexander Forsberg finns med. Jonas Juhl, som tidigare har ansvarat för herrlaget, har den övergripande rollen som landslagschef. En roll som han har i alla gymnastikens tävlingsdiscipliner.

Så, vad kan vi förvänta oss inför EM i Slovenien?

Mixen vill gå för full maskin

Under EM 2014 drabbades mixedlaget av några sena skador och förhoppningen är att kunna gå för full maskin hela vägen fram till tävlingstillfället.

– Målet för mixen är klart, vi siktar mot guld. Här tror vi att stil och säkerhet kommer att bli extremt viktigt, säger Ola Härstedt som tillsammans med Sofie Tarring och Johanna Borgström har ansvaret för mixedlaget.

Ola beskriver sin roll i landslaget som en regissör:

– Det är inte jag som ska lära gymnasterna volter och svårigheter, det gör den egna hemmatränaren. Min roll är snarare att se till att det hela flyter, beskriver Ola.

Herrlandslaget siktar på trippel piruett i friståendet

Jenny Bjälkefors ansvarar tillsammans med Gunnar Jansson och Christian Vilppola för herrarnas lag. Jenny står för koreografin i det nya fristående som lärs ut under helgen.

– Jag har en bra bas för programmet och det är det som killarna lär sig under helgens samling. Gymnasternas rutin gör att alla detaljer inte behöver vara klara redan nu, utan när laget är helt satt så kan det utvecklas lite till, säger Jenny och fortsätter:

– Jag hoppas verkligen att det är ett program som publiken kommer att gilla. Vi har alltid svårighetsmässigt legat bra till i fristående och i år hoppas jag att vi kommer klara av att tävla med en trippelpiruett. Det är absolut målsättningen, säger Jenny, som även hon går in i sin tredje EM-fas.

Bästa damlaget hittills

Alex Forsberg kommer tillsammans med Johanna Råberg och Sakarias Lindell att bygga damlandslaget inför EM. I bruttotruppen finns gymnaster från fler föreningar än tidigare representerade, vilket han ser som något mycket positivt.

– Landslaget för med sig så mycket bra. Gymnaster och föreningar bygger relationer och lär känna varandra. Det vinner alla på, det blir roligare på våra nationella tävlingar när fler känner varandra bra.

Och satsningen mot EM är något han verkligen ser fram emot.

– Det ska bli så roligt och jag är stolt över att få vara med i de här sammanhangen. Nu tänker vi långsiktigt och tillsammans ska vi skapa det bästa landslaget hittills. Med en blandning av rutin och nya tillskott kommer det gå bra, avslutar Alex.

Läs mer om landslagsledningen här:

http://www.gymnastik.se/Tavling/Truppgymnastik/Nyheter/2015/November/Trupplandslagetstranarefor2016klara/

 

Publicerad: 2016-02-02

UPPTÄCK MER