Nyheter

 • Nathalie Westlund vidare till världscupsfinal i barr

  Eskilstunagymnasten Nathalie Westlund fick till en strålande start på tävlingsåret när hon under torsdagskvällen gick till final i barr under FIG Apparatus World Cup i Kairo, Egypten.
 • Olympisk offensiv på gymnastik

  Idag publicerade Sveriges Olympiska Kommitté nyheten om en stor satsning på kvinnlig artistisk gymnastik.
 • Beslut i Riksidrottsnämnden kring utesluten förening

  I mitten av november 2023 meddelades föreningen Akro Dans och gymnastik klubb Stockholm att de uteslutits som medlem i Gymnastikförbundet.
 • Gymnastikföreningar var med och städade Sverige 2023

  Nästan 8,8 miljoner kronor! Det fick de föreningar och lag som städade i Städa Sveriges miljöprojekt under 2023 dela på. Det är nytt rekord! 26 119 idrottsungdomar och ledare var med och plockade skräp under året i 212 kommuner, också det nytt rekord.
 • Nu kan du anmäla dig till förbundsmötet

  Vi välkomnar Gymnastikförbundets medlemsföreningar till Umeå 27-28 april. Då är det nämligen dags för förbundsmöte. Ett möte där vi bland annat behandlar förslag som inkommit från er medlemmar (motioner), tar beslut om verksamhetsinriktning och genomför personval. Men också en helg för nätverkande och trevligt umgänge.
 • Grundmotoriken debatteras

  Söndagen den 28 januari publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om bristen av grundmotoriska färdigheter bland barn undertecknad av Gymnastikförbundet och Svenska Idrottslärarföreningen. Läs hela texten här.
 • Rundabordssamtal hos socialminister Jakob Forssmed

  Idag hade Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollsförbundet, Innebandyförbundet, Ishockeyförbundet och Simförbundet, samt Johan Norberg (Centrum för idrottsforskning) och Karin Redelius (GIH) möjlighet att träffa socialminister Jakob Forssmed för ett rundabordssamtal på Socialdepartementet.
 • Gymnastiken - en självklar del av Idrottsklivet

  Vi har ett uppdrag att göra gymnastiken mer tillgänglig och att välkomna fler utanför normen till vår idrott. Att gymnastiken är starkt efterfrågad i många av Idrottsklivets områden gör vår del i detta program än mer självklar och viktigt.
 • Vikten av att ha fler ledare med funktionsnedsättning

  Inom gymnastiken råder det en ständig brist på ledare och funktionärer. Vi kan bli bättre på att bredda vår syn på vem som kan vara en resurs på träning och vid olika evenemang
 • Valberedningen utlyser ny nomineringsperiod gällande ordförandeposten

  Igår valdes Anna Iwarsson till ny ordförande för RF/SISU vilket innebär att hon lämnar posten som ordförande i Gymnastikförbundet och inte längre står till förfogande för omval på förbundsmötet 2024. Valberedningen utlyser därför en ny nomineringsperiod.
 • Gymnastikförbundet förflyttar Elitidrott 2030 framåt

  På ett extrainsatt Riksidrottsmöte stod Riksidrottsförbundets beslut om #elitidrott2030 på agendan efter att flera förbund ställt sig kritiska till fördelningen av resurser och lämnat in en motion kring detta.
 • Matt X. Richardson blir ny gymnastikombudsman

  Den 1 februari börjar Matt X. Richardson som Gymnastikombudsman (GymO). GymO har till uppgift att finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare i frågor relaterade till Svensk Gymnastiks uppförandekod. Hit kan man vända sig för att få stöd, hjälp och rådgivning – funktionen är alltså inte en dömande instans.
 • Suzanne Lundvall tf ordförande i Gymnastikförbundet

  På ett extrainsatt Riksidrottsmöte valdes idag Anna Iwarsson till ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Det innebär att hon nu lämnar sin roll som ordförande i Gymnastikförbundets styrelse.
 • Internationell konferens i truppgymnastik

  Helgen den 5-7 januari arrangerade European Gymnastics en stor internationell konferens om truppgymnastik i Malmö. Med Per Sjöstrand i spetsen stod GK Motus-Salto och Gymnastikförbundet som värd för drygt 100 deltagare som representerande 14 länder. Till de digitala forum som satts upp hade även representanter från USA och Australien bjudits in.
 • Gemensam start på året för landslagen

  För landslagen i rytmisk gymnastik, artistisk gymnastik, trampolin och DMT drog året i gång med ett 4-dagars läger på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö utanför Stockholm.
 • Luis antagen till Topp och Talangprogram

  Idag stod det klart att Luis Il-Sung Melander är klar för Svenska Olympiska Kommitténs (SOK) Topp och Talangprogram.
 • Dags att lämna in årsrapporten

  Varje år ska alla föreningar skicka in en årsrapport till Gymnastikförbundet. Deadline för rapporten, som avser 2023 års verksamhet, är den 25 februari 2024.
 • Första ansökningsperioden för projektstöd har börjat!

  Nu kan din förening söka stöd för framtida projekt! Syftet med projektstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar samt för vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill. Målet är att fler barn och ungdomar ges möjlighet och väljer att börja respektive fortsätta idrotta i förening.
 • Tack för i år!

  2023 är snart slut och generalsekreterare Catharina Espmark skickar en hälsning och ett stort tack till alla inom Svensk Gymnastik!
 • Göteborgs Gymnastik Sällskap – Sveriges äldsta gymnastikförening

  I gymnastiksalen på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg håller Sveriges äldsta gymnastikförening till. Med sina 155 år är föreningen äldre än Gymnastikförbundet och varje tisdag och fredag samlas de för att motionera – så har det varit sedan starten 1869.
 • Läget? Hjälp oss få ett nuläge med fokus på ledarskap och atmosfär inom Svensk Gymnastik

  Gymnastikförbundet vill fånga upp hur utövare, tidigare utövare och ledare inom Svensk Gymnastiks alla verksamheter upplever ledarskapet och atmosfären inom gymnastiken. Vi har därför anlitat företaget Ethos International för att genomföra en enkät för att få en bild av hur vi har det idag inom Svensk Gymnastik.
 • Skicka in motioner och nominera till personvalen senast 31 dec 2023!

  Gymnastikförbundets medlemsföreningar kallas till förbundsmöte 27-28 april 2024 i Umeå. Gör din röst hörd, nätverka, prata gympa och var med och påverka Svensk Gymnastiks utveckling. Mötet hålls på Clarion Hotel Umeå i centrala stan dit du lätt tar dig både från tågstation och flygplats. Så ta chansen att uppleva våren i björkarnas stad!
 • Gymnastikförbundet välkomnar beslut i European Gymnastics

  Den 1 december beslutade European Gymnastics att inte öppna upp för ryskt och belarusiskt deltagande på europeiska gymnastiktävlingar och fortsatt visa stöd med Ukraina.
 • Katarina Jönsson Söderberg ny förbundskapten för landslaget i rytmisk gymnastik

  Under våren annonserade Gymnastikförbundet efter en ny förbundskapten till landslaget i rytmisk gymnastik. Efter en lång process är landslagsledningen inför 2024 nu klar.
 • Guld och brons till Sverige i grenfinalerna på Northern Europeans

  Andra dagen på den internationella tävlingen Northern Europeans i artistisk gymnastik innehöll grenfinaler. De åtta bästa gymnasterna i varje gren hade tagit sig vidare och det blev en spännande uppgörelse av medaljerna.
 • Guld till herrarna på Northern Europeans i artistisk gymnastik

  Under helgen fylls Halmstad Arena av gymnastik på högsta nivå när den internationella tävlingen Northern Europeans går av stapeln. Mångkamp och lagtävling stod på schemat under lördagen och för svensk del blev det ett sensationellt guld till herrarna.
 • Vi vill veta mer!

  Gymnastikförbundet genomför just nu en kartläggning av den verksamhet som bedrivs för personer som är äldre än 25 år. Nu behöver vi er hjälp.
 • Fina svenska prestationer på EM i aerobic gymnastics

  Under fredagen inleddes EM i aerobic gymnasticis i Antalya, Turkiet. Inte bara en utan två svenska gymnaster fanns på plats i damernas individuella tävling och de stod båda för fina prestationer.
 • Beslut om uteslutning av förening

  Gymnastikförbundets styrelse har idag efter en längre process fattat beslut om att utesluta en medlemsförening.
 • Svensk sjätteplats på VM i synkron trampolin

  Vägen till finalen var en kombination av tur och skicklighet för Jonas Nordfors och Oscar Smith. Sist ut i finalen bjöd det svenska synkronparet på nio fina kombinationer innan tävlingen tog slut för herrarnas del.
 • Sex medaljer till Sverige vid nordiska mästerskapen i truppgymnastik

  Under lördagen har de nordiska mästerskapen i truppgymnastik avgjorts i Reykjavik på Island. Sju klubblag representerade Sverige och det blev en strålande dag för svensk del med hela sex medaljer.
 • VM-final i synkron trampolin för Jonas Nordfors och Oscar Smith

  Turen förföljer den skicklige, inte sant? När Jonas Nordfors och Oscar Smith hoppar ur sig i semifinalen i synkron trampolin tror alla att det är kört. Men det visar sig att poängen räcker till en finalplats på VM i Birmingham.
 • VM-tävlingarnas andra dag gav semifinaler i både DMT och synkron trampolin

  Tuva Stjärnborg från Klippans GK inledde dagens tävlingar med synkron trampolin. Men det var i DMT-kvalet som hon verkligen gjorde framgångar i VM-debuten. Framgång blev det även för herrerna i synkron trampolin och mästerskapserfarenhet med fina serier på damsidan.
 • VM-semifinal för Oscar Smith och Jonas Nordfors

  Synkron trampolin blev revanschen för Oscar Smith (TK Levo) som gör comeback efter flera års paus från trampolinen och för Jonas Nordfors (Upplands Väsby GK) som gör sitt 12:e VM. Ikväll tävlar synkronparet i VM-semifinalen i synkron trampolin på VM i Birmingham.
 • VM-kval i trampolin med rekordstor svensk trupp

  Sveriges genom tiderna största VM-trupp i trampolin har idag torsdag 9 nov tävlat i individuell trampolin på VM i Birmingham, Storbritannien. I truppen med fyra damer och fyra herrar gör några VM-debut medan andra tävlar sitt 9:e och 12:e VM. Trots två lag och flera fina prestationer räcker resultaten tyvärr inte vidare från kvalet – varken individuellt eller som lag.
 • Studerar i samma stad – ska tävla NM med tre olika lag

  Att kombinera elitgymnastik med universitetsstudier är inte alltid en enkel sak, det vet Oscar, Wilma, Elias och Livia som alla studerar i Linköping och som i slutet av veckan tävlar NM i truppgymnastik. Men trots att de under året tränat en hel del ihop tävlar de inte med samma lag, utan tre olika.
 • Oväntad comeback slutade med VM-plats för Oscar Smith

  Efter ett uppehåll på tre år ställde Oscar Smith upp i en trampolintävling igen för skojs skull. Det visade sig leda till en oväntad comeback och nästa vecka representerar han Sverige på sitt åttonde VM.
 • Med anledning av polisens beslut om väskförbud

  Med anledning av det förhöjda säkerhetsläget har Polismyndigheten infört ett väskförbud för publik som besöker vissa offentliga tillställningar/allmänna sammankomster. Detta beslut kan komma att påverka viss verksamhet inom Svensk Gymnastik.
 • Tuva Stjärnborg gör VM-debut i Birmingham

  Tuva Stjärnborg från Klippans GK gjorde succé på SM i trampolin och DMT tidigare i år när hon tog hem hela fem guld. Nu väntar VM-debut för 17-åringen som är både laddad och nervös inför avresan till Birmingham.
 • Team Zkip: Tjejerna som fick hela Sverige att prata om hopprep

  I somras tog de unga tjejerna i hopprepslaget Team Zkip VM-guld i USA. Deras imponerande bedrift spred sig i nyhetsmedierna och plötsligt fick hela Sverige upp ögonen för hopprep.
 • Resa utomlands eller arrangera ett evenemang?

  Med anledning av det höjda säkerhetsläget och den fruktansvärda händelsen i Belgien vill vi påminna om vad som gäller för föreningar och grupper som är utomlands, samt tipsa om en utbildning för er som ska arrangera ett evenemang.
 • Nya perspektiv på Gymnastikforum 2023

  Helgen 7–8 oktober samlades över 200 personer för att under en helg utifrån en mängd olika perspektiv vara med och utveckla Svensk Gymnastik.
 • Alla barn har rätt till en trygg idrott – Gymnastikförbundet och Bris i nytt samarbete

  Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att ihop göra idrotten tryggare för barn.
 • Damlaget i artistisk gymnastik imponerade på VM i Antwerpen

  Under måndagen var det de svenska damernas tur att inta tävlingsgolvet på VM i artistisk gymnastik i belgiska Antwerpen. Med ett fint artisteri och en lysande lagsammanhållning nådde de över 150 poäng i lagtävlingen och slutade på en 18:e plats.
 • Fin VM-insats av de svenska herrarna i artistisk gymnastik

  VM i manlig och kvinnlig artistisk gymnastik är igång i Antwerpen, Belgien, och herrarnas första kvaldag blev en mycket fin dag för svensk del.
 • Trendbrott inom Svensk Gymnastik

  Medlemsdatan för år 2022 är sammanställd och statistiken visar på en återhämtning för Svensk Gymnastik efter två tunga pandemiår. Jämfört med 2021 ökar antalet aktiva i Gymnastikförbundets föreningar med två procent.
 • Kvinnlig artistisk gymnastik A och B – nya kurser med tydligt fokus på hållbar träning

  I slutet av augusti lanserades Kvinnlig artistisk gymnastik A och B, de första av fyra nya kurser inom disciplinen. Gemensamt för de båda är en tydligare kursplan samt fokus på hur vi bedriver sund och hållbar träning.
 • Dags att nominera Årets Eldsjäl

  Nu är nomineringsfönstret för Årets Eldsjäl öppet och du kan gå in och anmäla en person i din närhet som förtjänar att uppmärksammas.
 • Friståendefokus för Filip Lidbeck på årets VM

  Halmstad Frigymnasters Filip Lidbeck tävlar sitt tredje världsmästerskap i Antwerpen i slutet av veckan. Den här gången blir det fullt fokus på fristående och Filip är laddad inför uppgiften.
 • Tonya Paulsson: ”Mångkampsfinal på VM är något jag alltid velat nå”

  Tonya Paulsson är numera rutinerad i mästerskapssammanhang. I våras gick hon till mångkampsfinal på EM och stundande VM i Antwerpen blir hennes tredje världsmästerskap. Gymnastikförbundet fick en pratstund med 20-åringen en vecka innan avresa.
 • Jennifer Williams redo för VM – en otrolig comeback!

  Uppladdningen mot VM i Antwerpen är inne på sluttampen. Jennifer Williams är en av fem tjejer som ingår i Sveriges VM-lag och hon är laddad inför uppgiften att representera Sverige på världsscenen ännu en gång. Men vägen dit har varit långt ifrån rak.
 • Gymnastikförbundet
  söker tävlingskoordinator

  Låter det lockande att jobba med Svensk Gymnastiks stora verksamhet inom våra tävlingsdiscipliner? Nu söker vi en tävlingskoordinator som tillsammans med kollegor ansvarar för detta område.
 • Unik föreläsningsserie för att förebygga skador inom truppgymnastiken

  Under hösten bjuder Gymnastikförbundets medicinska team in till en unik och skräddarsydd föreläsningsserie som riktar sig till ledare som har gymnaster som tävlar på högre nivå. Syftet är att förbygga och minska antalet allvarliga skador inom truppgymnastiken.
 • Succé för Elis och Miranda i Bulgarien

  I går kväll säkrade Miranda Tibbling och Elis Torhall sina respektive totala världscupstitlar i parkour i Sofia efter två makalösa runs.
 • Porträtt: Miranda Tibbling – bäst i världen i parkour

  Miranda Tibbling är i hetluften just nu och har inlett hösten med flera stora tävlingar. Hon är nyligen hemkommen från Kanada och USA där hon bland annat tävlat i SPL (Sports Parkour League). Till helgen är det dags för världscupstävlingar i Bulgarien.
 • Fin premiärhelg för kursen Kvinnlig artistisk gymnastik A

  Sista helgen i augusti gick första kurstillfällena av Kvinnlig artistisk gymnastik A av stapeln. A-kursen är tillsammans med Kvinnlig artistisk gymnastik B de första kurserna av fyra att lanseras inom disciplinen i nya utbildningssystemet.
 • Luis Il-Sung Melander klar för världscupsfinal i ringar

  Malmögymnasten Luis Il-Sung Melander har idag tagit sig vidare till världscupsfinal i ringar vid World Challenge Cup i Mersin, Turkiet. Med poängen 13,85 kvalar han in till morgondagens final som femma.
 • Anmälan öppen! Gymnastikforum

  Nu kan du äntligen anmäla dig till Svensk Gymnastiks stora mötesplats; Gymnastikforum 2023! 7–8 oktober ses vi på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och trevligt umgänge.
 • Svensk Gymnastik i årets Prideparad i Stockholm

  I år deltog Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet och en mängd andra idrottsförbund och organisationer i Stockholms Prideparad. Att delta i Prideparaden är en viktig symbolhandling som visar att vi omsätter vår verksamhetsidé och värdegrund i handling.
 • Idrottsklivet – idrottslig samverkan i utsatta områden

  Idrottsklivet är namnet på idrottens gemensamma satsning i det som polisen benämner som utsatta områden. Syftet med satsningen är att stärka idrottslig närvaro och arbetet kommer ske i samverkan mellan Riksidrottsförbundet och 14 olika idrotter.
 • Vincent Froiants svensk mästare i parkour

  Idag genomfördes SM i parkour i Vallentuna utanför Stockholm och den nya svenska mästaren heter Vincent Froiants och kommer från Göteborg.
 • "Roligaste internationella tävlingen hittills"

  Idag fortsatte VM i rytmisk gymnastik med grenarna käglor och band för Alva Svennbeck från Uppsala.
 • Härlig första kvaldag av Alva Svennbeck på VM i rytmisk gymnastik

  Idag inleddes VM i rytmisk gymnastik med grenarna tunnband och boll och Alva Svennbeck från Uppsala fick en riktigt bra start på mästerskapet.
 • Nytt system för tävlingsanmälan lanserat

  I veckan lanseras ett nytt system för tävlingskalender och anmälningar till tävlingar inom Svensk Gymnastik. Alla anmälningar till höstens nationella tävlingar kommer att göras via det nya systemet.
 • Mot VM i rytmisk gymnastik

  Den 23-27 augusti går det 40:e världsmästerskapet i rytmisk gymnastik. Från Sverige deltar Alva Svennbeck.
 • Tränarteamen klara!

  Nu är tränarteamen inför EM och JEM i truppgymnastik 2024 klara och vi är glada att kunna presentera ett team där individerna kompletterar varandra.
 • Kista Sports Club når barn i idrottssvaga områden

  Husbyhallen är full av glada barn redo för dagens gymnastikträning. I Kista Sports Club KFUM erbjuds barn och unga både gemenskap, fysisk aktivitet och en meningsfull fritid.
 • Premiär på Gymnaestradan - Mälarögymnasterna imponerade

  En av de föreningar som medverkar för allra första gången på en Gymnaestrada är Mälarögymnasterna, och här berättar tre av deltagarna hur de tagit sig hit och vilka deras upplevelser är av det stora evenemanget. Dessutom ger de konkreta tips till andra föreningar som kanske funderar på att åka till nästa Gymnaestrada, den i Lissabon 2027. Efter bara några dagar i Amsterdam är Mälarögymnasterna helt övertygade om att de kommer att åka till Lissabon också!
 • Hedersuppdrag för Malmöflickorna i årets FIG-gala

  Den stora finalshowen på Gymnaestradan är den så kallade FIG-galan, då 20 av de totalt 57 medverkande länderna, deltar med sina allra bästa uppträdanden. Föreställningarna håller en väldigt hög nivå och på årets FIG-gala medverkar Malmöflickorna från Sverige.
 • Nordisk afton - en hyllning till gymnastiken i Norden

  Tre svenska, norska och finska team uppträder med fyra danska på 2023 års uppsättning av Nordisk afton på World Gymnaestrada i Amsterdam. Tillsammans har de uppgiften att förmedla de nordiska rötterna genom gymnastiken, berättar den danska koreografen Stinna Shaktiva, ansvarig för ”Nordic Roots” som showen heter.
 • Glädjefull invigningsdag på World Gymnaestrada i Amsterdam

  Den 17de upplagan av World Gymnaestrada är invigd. Calle Myrsell är Head of Delegation för den svenska truppen som består av över 600 deltagare, såhär sammanfattar han evenemangets första dag.
 • Oliver Lewandowski fyra i friståendefinalen på EYOF

  Med en fantastisk prestation i fristående slutar Oliver Lewandowski, Hammarbygymnasterna, på en fjärdeplats i sin första mästerskapsfinal i artistisk gymnastik.
 • Fin lagtävling av juniorkillarna och grenfinal för Oliver Lewandowski på EYOF

  Idag har Viggo Altarac, Oliver Lewandowski och Jasper Carminger tävlat European Youth Olympic Festival (EYOF) i Maribor, Slovenien. Killarna gjorde en fin lagtävling och Oliver är i friståendefinal.
 • VM-GULD i hopprep för Kämpingelaget!

  Sent i går kväll tog det svenska laget från Kämpinge GF guld på VM i hopprep i snabbhetsgrenen 4x30 sek dubbelrep i Colorado Springs i USA.
 • Gymnastikförbundet står fast vid ståndpunkten om att inte tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i tävlingar

  Den 19 juli 2023 meddelade det internationella gymnastikförbundet (FIG) att de kommer att tillåta ryska och belarusiska gymnaster att delta under neutral flagg i internationella tävlingar. Beslutet är fattat av den exekutiva kommittén.
 • De kommer kämpa för SM-titeln i Parkour

  Den 26 augusti genomförs SM-finalerna i Parkour i Vallentuna utanför Stockholm. Ett spännande och underhållande event för både utövare och publik.
 • Stabil kvaldag på världscupen i Coimbra

  Under den andra världscupen i Portugal på kort tid hade Sverige nio hoppare på plats. Det blev en bra dag för svenskarna, även om ingen tog sig vidare till lördagens semifinaler och finaler.
 • Gymnastikförbundet söker en ekonomichef

  Är du en driven och engagerad ekonomichef som brinner för att leda i förändring och förbättring? Vill du vara en del av ett dynamiskt team som främjar gymnastik och stöttar idrottare i deras utveckling? Då kan rollen som ekonomichef på Svenska Gymnastikförbundet vara rätt utmaning för dig!
 • Har du haft en korsbandsskada?

  Känner du en gymnast som skadat sitt korsband? De kan nu bidra till forskning om rehabilitering och återgång till gymnastik efter en korsbandsskada genom att besvara en webenkät. Studien genomförs av Karolinska Institutet och har som syfte att kunna förbättra rehabiliteringsprocessen hos gymnaster.
 • Två finalplatser på Santarem World Cup i trampolin

  Under lördagen tog sig Gustav Tingelöf (Uppsala GF) och Linn Bohlinder (Upplands Väsby GK) sig vidare till världscupsfinal i DMT där de gjorde fina prestationer och slutade på en sjunde plats i sina respektive finaler.
 • Brommagymnasterna, GK Motus-Salto och KFUM vinner SM-guld i truppgymnastik

  SM-veckans sista dag bjöd på SM-finaler i truppgymnastik. De tre bästa lagen i respektive klass hade tagit sig vidare till söndagens finaler och det blev ett spännande avgörande om medaljerna.
 • Spännande grenfinaler i artistisk gymnastik under SM-veckan i Umeå

  Den andra och sista tävlingsdagen för den artistiska gymnastiken under SM-veckan innebar grenfinaler. Det var både nya och gamla stjärnor som tog plats när medaljörerna skulle koras, och hela åtta olika gymnaster fick kliva högst upp på pallen.
 • Hållbar rörlighetsträning inom den rytmiska gymnastiken

  Under en helg i juni träffades cirka 30 ledare för att tillsammans lära sig mer om hur rörlighetsträning och stretch kan göras mer hållbar. Huvudbudskapet var att rörlighet måste gå hand i hand med stabilitet och styrka.
 • Maya Ståhl och Marcus Stenberg är svenska mästare i artistisk gymnastik 2023

  SM-veckan är igång i Umeå. Under gymnastikens första tävlingsdag stod mångkamp i artistisk gymnastik på schemat och nya svenska mästare korades.
 • Nytt tävlingsanmälningssystem från i höst!

  Från och med höstens tävlingar kommer anmälningar till alla nationella tävlingar att göras via ett nytt anmälningssystem.
 • Svensk Gymnastik i årets Prideparad för att fira mångfalden

  Gymnastikförbundet strävar efter större mångfald och normmedvetenhet inom Svensk Gymnastik. Det görs bland annat genom att i våra sociala medier lyfta förebilder som befinner sig utanför dagens gymnastiknorm under devisen Jag är Svensk Gymnastik.
 • Save the date! Gymnastikforum 2023

  Boka in helgen 7–8 oktober i din kalender! Då är det dags för Svensk Gymnastiks stora mötesplats - Gymnastikforum. Vi ses på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och nätverkande.
 • Paragymnastik - Alla Kan Gympa för första gången till Gymnaestradan

  Av de totalt 560 aktiva, ledare, assistenter och åskådare som reser från Sverige till Gymnaestradan åker för första gången en grupp med 20 gymnaster bestående av en blandning barn, unga vuxna och vuxna med olika funktionsnedsättningar från södra Sverige.  Gruppen har tränat tillsammans och enskilt under ett helt år och har redan blivit uppmärksammande i media flertalet gånger.
 • Fem mästerskap på SM-veckan 2024

  Nästa sommar, 24-30 juni 2024, går SM-veckan i Västerås och gymnastiken har hela fem SM-tävlingar att se fram emot.
 • Unikt forskningsprogram med och för gymnastiken

  Nu är det klart att Umeå Universitet i samarbete med Gymnastikförbundet kommer genomföra ett unikt forskningsprojekt inom den artistiska och rytmiska gymnastiken. Gymnaster i ungefär åtta föreningar kommer att följas under cirka två år i en skräddarsydd studie.
 • Gå kursen Idrottspedagog på Lillsved

  Lillsved Gymnastik- och idrottsfolkhögskola erbjuder kurser för dig som är intresserad av idrott, hälsa och rörelse samt coachande ledarskap. Som kursdeltagare har du stora möjligheter att fördjupa och utveckla dig både teoretiskt och praktiskt inom dessa områden. Vikten av fysisk aktivitet betonas på alla utbildningar.
 • Medaljregn över GCF Uppsala när grenfinalerna vid SM i rytmisk gymnastik avgjordes

  På söndagen stod grenfinaler på schemat under SM i rytmisk gymnastik. Det blev en spännande match om medaljerna, framför allt mellan gymnasterna i GCF Uppsala som lyckades ta hem samtliga medaljer i den individuella tävlingen.
 • Wilma Jönsson vinner sitt tredje SM-guld i aerobic gymnastics!

  Svenska mästerskapen i aerobic gymnastics gick av stapeln idag i Järfälla i Stockholm.
 • SM-guld till Alva Svennbeck för fjärde året i rad

  De svenska mästerskapen i rytmisk gymnastik avgörs i Uppsala den 3-4 juni. Tävlingens första dag bestod av mångkamp och Alva Svennbeck från hemmaföreningen GCF Uppsala säkrade sitt fjärde raka SM-guld.
 • Gymnastikförbundet fortsätter utveckla arbetet kring trygg idrott

  Helgen 26-29 maj genomfördes Riksidrottsmötet (RIM) i Uppsala. Under mötet valdes bland annat Karl-Erik Nilsson till ny ordförande och tre nya förbund valdes in i idrottsfamiljen.
 • RF:s förtjänsttecken går till

  Fyra fantastiska förebilder inom Svensk Gymnastik har fått RF:s förtjänsttecken; Per Sjöstrand, Pernilla Eriksson, Malin Eggertz Forsmark och Agneta Nyman. Stort grattis!
 • Riksidrottsmöte med trygghetsfrågor i fokus

  I Uppsala den 26-28 maj genomförs Riksidrottsmötet (RIM). RIM är idrottsrörelsens högsta beslutande organ och samlar 71 förbund samt RF och SISU Idrottsutbildarna.
 • Praktiknära forskning ska förebygga skador inom truppgymnastik

  Den 1 juni tillträder Stefan Höög som doktorand på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm med fokus på praktiknära forskning kring belastning och skadeförebyggande insatser inom truppgymnastik. Tjänsten är tillsatt genom ett samarbete mellan GIH, Naprapatförbundet och Gymnastikförbundet.
 • Fyra nya teknikkurser inom gruppträning på gång

  På Lillsveds gymnastik- och idrottsfolkhögskola togs under en helg i maj nästa steg för att komma närmare en lansering av de fyra nya gruppträningskurserna.
 • Världscupsguld till Miranda Tibbling och Elis Torhall

  Miranda Tibbling och Elis Torhall visar varför de är högst rankade i världen i speed respektive freestyle inom parkouren. Idag blev det klart att de tog varsitt guld i Montpellier.

Våra huvudsponsorer

Våra sponsorer