Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att ihop göra idrotten tryggare för barn.
Under måndagen var det de svenska damernas tur att inta tävlingsgolvet på VM i artistisk gymnastik i belgiska Antwerpen. Med ett fint artisteri och en lysande lagsammanhållning nådde de över 150 poäng i lagtävlingen och slutade på en 18:e plats.
Medlemsdatan för år 2022 är sammanställd och statistiken visar på en återhämtning för Svensk Gymnastik efter två tunga pandemiår. Jämfört med 2021 ökar antalet aktiva i Gymnastikförbundets föreningar med två procent.
I slutet av augusti lanserades Kvinnlig artistisk gymnastik A och B, de första av fyra nya kurser inom disciplinen. Gemensamt för de båda är en tydligare kursplan samt fokus på hur vi bedriver sund och hållbar träning.
Halmstad Frigymnasters Filip Lidbeck tävlar sitt tredje världsmästerskap i Antwerpen i slutet av veckan. Den här gången blir det fullt fokus på fristående och Filip är laddad inför uppgiften.
Tonya Paulsson är numera rutinerad i mästerskapssammanhang. I våras gick hon till mångkampsfinal på EM och stundande VM i Antwerpen blir hennes tredje världsmästerskap. Gymnastikförbundet fick en pratstund med 20-åringen en vecka innan avresa.
Uppladdningen mot VM i Antwerpen är inne på sluttampen. Jennifer Williams är en av fem tjejer som ingår i Sveriges VM-lag och hon är laddad inför uppgiften att representera Sverige på världsscenen ännu en gång. Men vägen dit har varit långt ifrån rak.
Låter det lockande att jobba med Svensk Gymnastiks stora verksamhet inom våra tävlingsdiscipliner? Nu söker vi en tävlingskoordinator som tillsammans med kollegor ansvarar för detta område.
Under hösten bjuder Gymnastikförbundets medicinska team in till en unik och skräddarsydd föreläsningsserie som riktar sig till ledare som har gymnaster som tävlar på högre nivå. Syftet är att förbygga och minska antalet allvarliga skador inom truppgymnastiken.
Miranda Tibbling är i hetluften just nu och har inlett hösten med flera stora tävlingar. Hon är nyligen hemkommen från Kanada och USA där hon bland annat tävlat i SPL (Sports Parkour League). Till helgen är det dags för världscupstävlingar i Bulgarien.
Sista helgen i augusti gick första kurstillfällena av Kvinnlig artistisk gymnastik A av stapeln. A-kursen är tillsammans med Kvinnlig artistisk gymnastik B de första kurserna av fyra att lanseras inom disciplinen i nya utbildningssystemet.
Malmögymnasten Luis Il-Sung Melander har idag tagit sig vidare till världscupsfinal i ringar vid World Challenge Cup i Mersin, Turkiet. Med poängen 13,85 kvalar han in till morgondagens final som femma.
Nu kan du äntligen anmäla dig till Svensk Gymnastiks stora mötesplats; Gymnastikforum 2023! 7–8 oktober ses vi på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och trevligt umgänge.
I år deltog Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet och en mängd andra idrottsförbund och organisationer i Stockholms Prideparad. Att delta i Prideparaden är en viktig symbolhandling som visar att vi omsätter vår verksamhetsidé och värdegrund i handling.
Idrottsklivet är namnet på idrottens gemensamma satsning i det som polisen benämner som utsatta områden. Syftet med satsningen är att stärka idrottslig närvaro och arbetet kommer ske i samverkan mellan Riksidrottsförbundet och 14 olika idrotter.
I veckan lanseras ett nytt system för tävlingskalender och anmälningar till tävlingar inom Svensk Gymnastik. Alla anmälningar till höstens nationella tävlingar kommer att göras via det nya systemet.
Husbyhallen är full av glada barn redo för dagens gymnastikträning. I Kista Sports Club KFUM erbjuds barn och unga både gemenskap, fysisk aktivitet och en meningsfull fritid.
En av de föreningar som medverkar för allra första gången på en Gymnaestrada är Mälarögymnasterna, och här berättar tre av deltagarna hur de tagit sig hit och vilka deras upplevelser är av det stora evenemanget. Dessutom ger de konkreta tips till andra föreningar som kanske funderar på att åka till nästa Gymnaestrada, den i Lissabon 2027. Efter bara några dagar i Amsterdam är Mälarögymnasterna helt övertygade om att de kommer att åka till Lissabon också!
Den stora finalshowen på Gymnaestradan är den så kallade FIG-galan, då 20 av de totalt 57 medverkande länderna, deltar med sina allra bästa uppträdanden. Föreställningarna håller en väldigt hög nivå och på årets FIG-gala medverkar Malmöflickorna från Sverige.
Tre svenska, norska och finska team uppträder med fyra danska på 2023 års uppsättning av Nordisk afton på World Gymnaestrada i Amsterdam. Tillsammans har de uppgiften att förmedla de nordiska rötterna genom gymnastiken, berättar den danska koreografen Stinna Shaktiva, ansvarig för ”Nordic Roots” som showen heter.
Den 17de upplagan av World Gymnaestrada är invigd. Calle Myrsell är Head of Delegation för den svenska truppen som består av över 600 deltagare, såhär sammanfattar han evenemangets första dag.
Med en fantastisk prestation i fristående slutar Oliver Lewandowski, Hammarbygymnasterna, på en fjärdeplats i sin första mästerskapsfinal i artistisk gymnastik.
Idag har Viggo Altarac, Oliver Lewandowski och Jasper Carminger tävlat European Youth Olympic Festival (EYOF) i Maribor, Slovenien. Killarna gjorde en fin lagtävling och Oliver är i friståendefinal.
Den 19 juli 2023 meddelade det internationella gymnastikförbundet (FIG) att de kommer att tillåta ryska och belarusiska gymnaster att delta under neutral flagg i internationella tävlingar.Beslutet är fattat av den exekutiva kommittén.
Under den andra världscupen i Portugal på kort tid hade Sverige nio hoppare på plats. Det blev en bra dag för svenskarna, även om ingen tog sig vidare till lördagens semifinaler och finaler.
Är du en driven och engagerad ekonomichef som brinner för att leda i förändring och förbättring? Vill du vara en del av ett dynamiskt team som främjar gymnastik och stöttar idrottare i deras utveckling? Då kan rollen som ekonomichef på Svenska Gymnastikförbundet vara rätt utmaning för dig!
Känner du en gymnast som skadat sitt korsband? De kan nu bidra till forskning om rehabilitering och återgång till gymnastik efter en korsbandsskada genom att besvara en webenkät. Studien genomförs av Karolinska Institutet och har som syfte att kunna förbättra rehabiliteringsprocessen hos gymnaster.
Under lördagen tog sig Gustav Tingelöf (Uppsala GF) och Linn Bohlinder (Upplands Väsby GK) sig vidare till världscupsfinal i DMT där de gjorde fina prestationer och slutade på en sjunde plats i sina respektive finaler.
SM-veckans sista dag bjöd på SM-finaler i truppgymnastik. De tre bästa lagen i respektive klass hade tagit sig vidare till söndagens finaler och det blev ett spännande avgörande om medaljerna.
Den andra och sista tävlingsdagen för den artistiska gymnastiken under SM-veckan innebar grenfinaler. Det var både nya och gamla stjärnor som tog plats när medaljörerna skulle koras, och hela åtta olika gymnaster fick kliva högst upp på pallen.
Under en helg i juni träffades cirka 30 ledare för att tillsammans lära sig mer om hur rörlighetsträning och stretch kan göras mer hållbar. Huvudbudskapet var att rörlighet måste gå hand i hand med stabilitet och styrka.
Gymnastikförbundet strävar efter större mångfald och normmedvetenhet inom Svensk Gymnastik. Det görs bland annat genom att i våra sociala medier lyfta förebilder som befinner sig utanför dagens gymnastiknorm under devisen Jag är Svensk Gymnastik.
Boka in helgen 7–8 oktober i din kalender! Då är det dags för Svensk Gymnastiks stora mötesplats - Gymnastikforum. Vi ses på Scandic Star i Sollentuna för en helg fylld med inspiration och nätverkande.
Av de totalt 560 aktiva, ledare, assistenter och åskådare som reser från Sverige till Gymnaestradan åker för första gången en grupp med 20 gymnaster bestående av en blandning barn, unga vuxna och vuxna med olika funktionsnedsättningar från södra Sverige. Gruppen har tränat tillsammans och enskilt under ett helt år och har redan blivit uppmärksammande i media flertalet gånger.
Nu är det klart att Umeå Universitet i samarbete med Gymnastikförbundet kommer genomföra ett unikt forskningsprojekt inom den artistiska och rytmiska gymnastiken. Gymnaster i ungefär åtta föreningar kommer att följas under cirka två år i en skräddarsydd studie.
Lillsved Gymnastik- och idrottsfolkhögskola erbjuder kurser för dig som är intresserad av idrott, hälsa och rörelse samt coachande ledarskap. Som kursdeltagare har du stora möjligheter att fördjupa och utveckla dig både teoretiskt och praktiskt inom dessa områden. Vikten av fysisk aktivitet betonas på alla utbildningar.
På söndagen stod grenfinaler på schemat under SM i rytmisk gymnastik. Det blev en spännande match om medaljerna, framför allt mellan gymnasterna i GCF Uppsala som lyckades ta hem samtliga medaljer i den individuella tävlingen.
De svenska mästerskapen i rytmisk gymnastik avgörs i Uppsala den 3-4 juni. Tävlingens första dag bestod av mångkamp och Alva Svennbeck från hemmaföreningen GCF Uppsala säkrade sitt fjärde raka SM-guld.
Helgen 26-29 maj genomfördes Riksidrottsmötet (RIM) i Uppsala. Under mötet valdes bland annat Karl-Erik Nilsson till ny ordförande och tre nya förbund valdes in i idrottsfamiljen.
Fyra fantastiska förebilder inom Svensk Gymnastik har fått RF:s förtjänsttecken; Per Sjöstrand, Pernilla Eriksson, Malin Eggertz Forsmark och Agneta Nyman. Stort grattis!
I Uppsala den 26-28 maj genomförs Riksidrottsmötet (RIM). RIM är idrottsrörelsens högsta beslutande organ och samlar 71 förbund samt RF och SISU Idrottsutbildarna.
Den 1 juni tillträder Stefan Höög som doktorand på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm med fokus på praktiknära forskning kring belastning och skadeförebyggande insatser inom truppgymnastik. Tjänsten är tillsatt genom ett samarbete mellan GIH, Naprapatförbundet och Gymnastikförbundet.
På Lillsveds gymnastik- och idrottsfolkhögskola togs under en helg i maj nästa steg för att komma närmare en lansering av de fyra nya gruppträningskurserna.
Miranda Tibbling och Elis Torhall visar varför de är högst rankade i världen i speed respektive freestyle inom parkouren. Idag blev det klart att de tog varsitt guld i Montpellier.
Idag gick EM i rytmisk gymnastik in i den andra kvaldagen och från Sverige och Uppsala gjorde Alva Svennbeck och Emma Göransson bra prestationer i grenarna käglor och band.
Under en två veckors lång period har skolbarn i Sverige med hjälp av Gymnastikförbundets utmaning Hoppreppskoj hoppat över 46 000 000 hopp tillsammans.
Varje år utser Gymnastikförbundet Årets Förening. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och för året 2022 är det Kämpinge GF som tilldelas den fina utmärkelsen.
Varje år utser Gymnastikförbundet Årets Ledare. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och för året 2022 är det Gösta Ahlin från Arvika Gymnastikförening som tilldelas den fina utmärkelsen.
Mellan den 27 juni och 2 juli arrangeras sommarens SM-vecka i Umeå. Kommer du vara på plats och se gymnastikens tävlingar live? Då är det dags att köpa biljett.
Det blev en flygande helg i Lidköping när SM, JSM och USM i trampolin och DMT avgjordes. Aktiva från 12 olika föreningar gjorde upp om medaljerna och Tuva Stjärnborg från Klippans GK imponerade stort i damernas tävling.
Emma Göransson från GCF Uppsala gjorde EM-debut förra året. Tillsammans med klubbkompisarna Alva Svennbeck och Elina Sheremey åker hon till Baku nästa vecka för att åter igen representera Sverige på EM i rytmisk gymnastik.
Brinner du för inkludering och vill vara med och säkerställa att personer med funktionsnedsättningar får en än mer självklar plats inom Svensk Gymnastik? Nu söker vi en träningskoordinator med ansvar för paragymnastik under cirka två år.
Den 17 juni bjuds alla ledare inom rytmisk gymnastik in till en fysisk träff i Stockholm. En dag där teori varvas med praktiska genomgångar av hur de nya riktlinjerna för stretch och rörlighetsträning appliceras i praktiken.
Gymnastikens Jonna Adlerteg har gjort succé i årets säsong av SVT:s program Mästarnas mästare. När hon i söndagens avsnitt fick lämna programmet gjorde hon det som en av de mest framgångsrika i programmets historia.
Riksidrottsförbundet (RF) och Folkspel har tillsammans utvecklat ett program för framtidens ledare inom idrott, ett utbildnings - och utvecklingsprogram som kallas Eldsjäl 2.0. Nu har Gymnastikförbundet möjlighet att nominera två kandidater till programmet, som sträcker sig över åtta månader från höstterminen 2023.
Sedan sommaren 2022 har vi presenterat förebilder på instagram och facebook under hashtagen #Jag är Svensk Gymnastik. Det har varit personer och föreningar som på något sätt förespråkar ett normbrytande perspektiv. Pia Eneström från Enebybergsgymnasterna, Luis Cures från Tullinge GF, Gisela Teltscher från Trelleborgs träningscenter och Vasso Norlund från Vendelsö GF har hittills medverkat. Vi har ytterligare ett antal på gång som kommer att presenteras under 2023 men vi behöver fler!
16-åriga Tuva Dustler från Skåne utstrålar både glädje och positivitet, men är ödmjuk inför uppdraget att vara en del av landslaget i rytmisk gymnastik. 2020 tog hon NM-brons i duo, men nu satsar hon fullt på sina individuella program, inspirerade av både filmer och artister.
Äntligen kan vi berätta att vi nu kan erbjuda ett informationsmaterial till ledare inom Svensk Gymnastik som behöver kunskap och stöd i bemötande. Vi utgår från de utmaningar som barn och unga med NPF kan ha men vi vet att alla gynnas av tydlighet, struktur och framförhållning.
Alla barn och unga ska ha goda förutsättningar till idrott och rörelse. Gymnastikförbundet är därför väldigt glada och stolta över att tillsammans med Riksidrottsförbundet och 14 andra idrotter bli en del av en omfattande satsning för att öka närvaron i utsatta områden.
Efter många möten och diskussioner har ett antal justeringar gjorts i anvisningarna. Uppdateringarna har gjorts för att möta behovet av tydlighet hur vi inom Svensk Gymnastik ska bedriva en utvecklande och trygg barn- och ungdomsgymnastik.
I måndags tillträdde Catharina ”Cattis” Espmark som generalsekreterare för Gymnastikförbundet. För att den som är nyfiken på vem Cattis är har hon svarat på några snabba frågor om sig själv och sin nya roll.
Under fredagen var det dags för damernas mångkampsfinal vid EM i artistisk gymnastik, dit inte bara en utan två svenskor hade tagit sig. Tonya Paulsson lyckades klättra ytterligare placeringar från kvalet och Emelie Westlund genomförde en fin första final.
Det svenska damlaget har genomfört en strålande tävling på EM i artistisk gymnastik. Dagens 10:e plats är det bästa svenska resultatet på ett EM i modern tid och dessutom tog sig både Tonya Paulsson och Emelie Westlund vidare till mångkampsfinal.
EM i artistisk gymnastik är igång! Under den första tävlingsdagen stod herrarnas kval och lagtävling på schemat och för de svenska herrarna blev det en dag med både fina prestationer och missar.
För Nathalie Westlund inleddes säsongen på ett strålande sätt med världscupssilver i barr. Nästa vecka möter hon åter igen några av världens bästa gymnaster när EM i artistisk gymnastik ska avgöras, och känslan i laget är på topp.
Låter det lockande att jobba med Svensk Gymnastiks stora tävlingsverksamhet under cirka ett år? Nu söker vi en tävlingskoordinator som tillsammans med kollegor ansvarar för detta område.
Om en vecka är det dags för EM i artistisk gymnastik att avgöras i den turkiska kuststaden Antalya. För Marcus Stenberg innebär det EM-debut, och både han och laget är redo!
Under onsdagen drog JVM i artistisk gymnastik igång i den turkiska kuststaden Antalya. Tre unga killar representerade Sverige och lyckades genom sina prestationer kvalificera ett lag till nästa JVM som går 2025.
Förra året lyckades Alva Svennbeck vinna fem individuella SM-guld av fem möjliga, en minst sagt imponerade prestation. Men att kombinera elitgymnastik med jobb och skola är inte alltid helt enkelt.
Gymnastikförbundet vill tillsammans med Bamse uppmärksamma vikten av att röra på sig och uppmuntra till ökad grundmotorisk träning. Att vara i rörelse är naturligt - snurra, klättra och slå kullerbyttor gör oss starka och pigga. Så samla kullerbyttor tillsammans med oss på den årliga Kullerbyttans dag!
Nu är förra årets succé tillbaka - Hopprepsskoj! Ett enkelt och roligt sätt att röra sig, både själv och tillsammans med andra. Du som vuxen kan anmäla din klass/skola/grupp till Hopprepsskojs utmaning som pågår 2-12 maj. Under hela perioden är utmaningen, precis som förra året - att tillsammans se hur många hopp ni kan komma upp i. Anmälan öppnar 14 mars kl 12:00 och de första 150 får ett startpaket med hopprep skickat till sin skola.
Det rådde glad stämning i hallen på Lingvallen under den andra tävlingsdagen vid SM i hopprep. Individuella tävlingar stod på schemat och när alla grenar genomförts kunde Thea Weinitz och Svante Bengtsson från Höganäs GF koras till svenska mästare i hopprep 2023.
Solen sken över ett snötäckt Ängelholm när lagtävlinarna i SM, JSM och Rikshoppet 8:an skulle avgöras under lördagen. Det blev en guldskimrande dag för Kämpinge GF som försvarade gulden från 2022 i både SM och JSM.
Under fredagen tävlade Nathalie Westlund och Kim Wanström världscupsfinaler i artistisk gymnastik och Nathalie tog silver i barr och Kim slutade sjua i fristående. I lördagens final tog Elina Grawin en fin sjätte plats i fristående.
Idag genomförde Elina Grawin en strålande kvaltävling på världscupen i kvinnlig artistisk gymnastik i Doha och är vidare till lördagens grenfinal i fristående.
Idag genomförde Nathalie Westlund en strålande barrserie på världscupen i kvinnlig artistisk gymnastik och är vidare till fredagens grenfinal. Även Kim Wanström stod för en fantastisk tävling och är i final i fristående.
Järfällagymnasterna i Stockholm har erbjudit vuxenträning länge. Under 2022 utökades verksamheten med ytterligare grupper, bland annat med seniorgympa och en vuxengrupp i artistisk gymnastik.