Kista Sports Club når barn i idrottssvaga områden

En bild

Husbyhallen är full av glada barn redo för dagens gymnastikträning. I Kista Sports Club KFUM erbjuds barn och unga både gemenskap, fysisk aktivitet och en meningsfull fritid.

Kista Sports Club KFUM är en flersektionsförening som bedriver verksamhet för barn och unga i Stockholmsförorterna Kista, Akalla och Husby. Totalt har föreningen omkring 800 aktiva i flera olika idrotter. Det är bland annat handboll, fotboll och boxning på schemat under en vecka, och för omkring två år sedan startade föreningen även upp gymnastik. Idag har föreningen en gymnastikgrupp i Husby och en i Rinkeby, och under våren 2023 börjande föreningen erbjuda aerobic gymnastics under ledning av en nyanländ ukrainsk mamma.

- Vi fick många förfrågningar om att starta upp gymnastik så intresset var stort. Dessutom behöver alla idrotter koordination och det är något man övar mycket på i gymnastiken, berättar Sonja Dousa, verksamhetsansvarig i föreningen.

Sonja har varit en del av föreningen sedan 2007 och brinner för idrott och barn och unga. Genom IOP med stadsdelen har Sonja och föreningen i uppdrag att utbilda unga ledare, föreläsa för föräldrar och anordna lovaktiviteter. Under sommaren anordnar föreningen sommaridrottscamper i både Akalla, Rinkeby och Hjulsta helt gratis där barnen får prova på nya aktiviteter och bjuds på både lunch och mellanmål. Sista dagen avslutas med ett stort vattenkrig där uppemot 100 barn springer efter ledarna. Sonja förklarar att det är veckans höjdpunkt. Samtidigt skulle föreningen vilja göra så mycket mer.

- Vi skulle vilja göra så mycket mer för barnen, cuper, träningsläger till exempel, men det finns begränsningar som framför allt är ekonomiska. Det är synd för det är en del av idrottsrörelsen som de här barnen missar, säger Sonja.

Sonja Dousa är verksamhetschef i föreningen och brinner för idrott och barn och unga.

Utbildar unga ledare

Föreningen är också bra på att ta hand om sina unga ledare och ser det som viktigt att ledarna får utbildning. Det är också ett krav föreningen har innan ungdomarna får jobba med barn. Föreningens samlingslokal i Akalla by är perfekt för just utbildningar och ger samtligt en känsla av gemenskap och att det alltid finns någonstans man kan komma för att umgås. Tillsammas med RF-SISU bedriver föreningen ledarskapsutbildningar under året för ungdomar. Utbildningarna berör flera olika ämnen, exempelvis projekt och event, sociala medier, skadehantering, NPF och bemötande. Något som ungdomarna själva önskat var utbildning i konflikthantering och det är därför nytt för i år.

Gymnastikledarna i föreningen går självklart även Gymnastikförbundets baskurs och andra ledarskapsutbildningar. För ett tag sedan gick några av ledarna utbildningen Variera och utmana och kom tillbaka till träningarna helt lyriska och fulla av nya idéer.

Vill starta fler grupper

Precis som för föreningar på andra platser i Sverige så är hallbristen det som hindrar verksamheten för att växa ytterligare. En av skolorna i området är glada över att verksamheten är igång och lånar gärna ut sin idrottslokal gratis för att föreningen ska kunna erbjuda aktiviteter för barn och unga. Föreningen har också en idé om att kombinera barnens träning med föräldrarnas och köra parallellt i två hallar.

- I våra områden behöver vi tänka utanför boxen, inte ha det klassiska svenska föreningslivet för det funkar inte riktigt, förklarar Sonja.

Sonja menar också att det inte behöver vara så svårt och att inte alla föreningar behöver sträva efter att nå elitnivå. Kista Sports Club erbjuder grundläggande barngymnastik, de som vill utvecklas mer inom sporten slussas vidare till andra föreningar som kan erbjuda mer avancerad träning.

- En meningsfull fritid är A och O. Många av de som hamnar snett är inte inkluderade i föreningslivet, så där vill vi hjälpa till. Men det handlar också den fysiska hälsan såklart, säger Sonia.

Idrottsföreningar är viktiga i alla områden, men kanske särskilt viktiga i idrottssvaga områden som Järva. Därför är vi extra glada över att Kista Sports Club erbjuder både gymnastik och andra idrotter till barnen i området. Och Sonja vet redan vilken grupp hon vill starta upp härnäst – paragymnastik.

Publicerad: 2023-08-08

UPPTÄCK MER