Svensk Gymnastik i årets Prideparad i Stockholm

En bild

I år deltog Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet och en mängd andra idrottsförbund och organisationer i Stockholms Prideparad. Att delta i Prideparaden är en viktig symbolhandling som visar att vi omsätter vår verksamhetsidé och värdegrund i handling.

Ett 30-tal personer från fem olika gymnastikföreningar deltog i årets tillsammans med ytterligare 50 000 deltagare. Totalt fylldes Stockholms gator av cirka 500 000 glada och kärleksfulla människor denna dag.

- Vi från Sofia Gymnastikförening är glada och stolta över att för första gången deltagit i Prideparaden, en dag fylld av glädje och kärlek, tillsammans med Riksidrottsförbundet och Gymnastikförbundet. För oss är det en självklarhet att alla får vara med i vår förening säger Emelie Falk ledare i Sofia GF.

Pamela Diaz, ledare i Hammarbygymnasterna säger:
- Det är en glädjefylld folkfest med otroligt mycket kärlek. Genom att delta på paraden synliggör vi vår förening och hoppas på så sätt att locka fler barn till gymnastiken.

Tabitha van Dinther, koordinator föreningsstöd på Gymnastikförbundet deltog också i paraden:
- Det bästa var att se alla glada åskådare som hejade och stöttade hbtqi-communityt! Man kan känna sig ganska ensam och utsatt, det är så skönt att känna att samhället sluter upp bakom en! Glöm inte bort att man inte måste vara hbtqi för att gå i paraden, man kan gå för att visa sitt stöd.

Förutom att Järfälla GF deltar varje år i Pride-paraden genomsyrar deras budskap att ”Här är alla välkomna” även den dagliga verksamheten. Föreningens fina banderoll sitter uppe i hallen varje dag året runt. Järfälla GF kommunicerar tydligt på sin instagram att ”Det är viktigt att visa att man kan vara sig själv hos oss, vi välkomnar alla oavsett kön, könsöverskridande identitet, ursprung, funktion, ålder och sexualitet.”

En bild

Ytterligare tips från Järfälla GF hur föreningar kan visa att alla är välkomna:

  • Erbjud omklädningsrum - dam, herr, unisex och en större toalett för personer i rullstol.
  • Erbjud gratis mensskydd i träningshallen till alla aktiva tjejer. Järfälla samarbetar med Redlocker.
  • Erbjud deltagande i gymnastiktävlingar med Öppen klass, där könsidentitet inte spelar någon roll.
  • Låt gymnaster gå i den grupp där de själva känner sig hemma.
  • Visa tydligt att ”Här är alla är välkomna” genom att kommunicera ert budskap på hemsidor och i sociala medier.
  • Kommunicera mångfald genom att använda regnbågsfärger i logotype, på tröjor och banderoller.
  • Delta i Pride paraden. Prideparader finns i flera städer runt om i Sverige.

Slutligen vill vi tipsa om att läsa mer här på webben om hur Gymnastikförbundet ser på inkludering och mångfald. Här finns också tips och länkar till mer information och utbildningar inom Trygg och inkluderande idrott.
https://www.gymnastik.se/forening/valmaende-forening/inkluderande-idrott

- Att delta i Prideparaden är som att befinna sig i ett skyltfönster mot hela svenska folket, säger Johanna Hedgårdh, Verksamhetsutvecklare Inkludering på Gymnastikförbundet. Förutom att visa sitt stöd så finns stora möjligheter att göra avtryck och visa vad Svensk Gymnastik står för varför vi hoppas att uppslutningen och engagemanget blir ännu större nästa år, fortsätter Johanna.

Vill du eller din förening delta nästa år? Håll utkik i mail och i sociala medier. Se till att dela informationen vidare till ledare och aktiva i er förening så att alla får chansen att delta.

- Vi vill rikta ett stort tack till er som var med i år och ser fram emot att planera något riktigt bra tillsammans nästa år då vi välkomnar både stora och små föreningar och enskilda individer till att gå med i paraden för mångfald och gemenskap, avslutar Johanna.

Blandade klipp från Svensk Gymnastiks deltagande i Prideparaden i Stockholm.

Publicerad: 2023-08-28

UPPTÄCK MER