Tonya Paulsson: ”Mångkampsfinal på VM är något jag alltid velat nå”

En bild

Tonya Paulsson är numera rutinerad i mästerskapssammanhang. I våras gick hon till mångkampsfinal på EM och stundande VM i Antwerpen blir hennes tredje världsmästerskap. Gymnastikförbundet fick en pratstund med 20-åringen en vecka innan avresa.

Bra tävlingsår trots skada

Tonya Paulsson, som till vardags tränar i GK Motus-Salto i Malmö, har en bra känsla inför VM. Hon är laddad och hade helst åkt till Antwerpen och tävlat redan idag, inte väntat en vecka till. Tonya fick en flygande start på tävlingsåret 2023 med en dundertävling på EM i Turkiet. Hon tog sig vidare till mångkampsfinal för andra gången i karriären och slutade där på en fin 14:e plats. Men när träningen gick som bäst hände det som alla elitidrottare önskar slippa.

Jag skadade mig två veckor efter EM. Knäskålen gick ur led för tredje gången så det fick bli rehab igen. Jag har själv tyckt att det har gått långsamt men nu när jag tittar tillbaka på det och ser att jag är tillbaka där jag var innan jag skadade mig så har det ändå gått ganska snabbt. Det har gått upp och ner under året, men nu är jag redo för VM, berättar hon.

För två veckor sedan var landslaget i kvinnlig artistisk gymnastik i Belgien för en trelandskamp mellan Sverige, Belgien och Spanien. Landskampen var den sista uttagningen till årets VM och trots knäskadan innan sommaren visade Tonya upp en strålande form och vann mångkampen över både belgiskor och spanjorskor.

– På pappret är dem bättre än oss så jag tänkte att det mest var en bra genomkörare inför VM. Jag kände mig lugn och inte alls nervös och körde på bra, så att jag vann var verkligen oväntat. Jag skickade ett SMS till mamma om att jag vunnit och hon svarade ”men var inte Belgien med”. Så hon blev lika förvånad, berättar Tonya.

Tonya konstaterar att en uppladdning utan skador är att föredra, men att hennes rutin och erfarenhet skapar ett lugn. På VM kommer vi få se henne köra ungefär samma serier som på EM – stabilt och bra kommenterar hon själv. Och det är tydligt vilka mål Tonya siktar mot.

– Mångkampsfinal på VM är något jag alltid velat och fortfarande vill nå, jag har ju inte varit där ännu. Men man vet aldrig hur mycket poäng som krävs så målet är väl att gå igenom mina serier kontrollerat, säger hon.

Tonya delar också sina tankar om årets vassa VM-lag.

– Vi har jobbat på hela sommaren, inte varit lediga något utan verkligen satsat på att ha ett bra lag till VM. Målsättningen är att slå förra årets lagplacering och det tror jag absolut vi kan. Det blir Elinas första VM men vi andra är erfarna nu och har tävlat många mästerskap. Vi har också tränat på ordentligt och har många träningspass i kropparna så det är verkligen en styrka.

Tränare Janie en viktig person

När uttagningsbeskedet till VM blev officiellt delade Tonya en bild på instagram med sin tränare Janie Ahlström. Det är tydligt att Tonya och Janie tillsammans är ett starkt team som jobbar hårt för att nå sina mål.

– Hon betyder så mycket för mig. Vi har en jättebra relation och hon kan läsa av mig så bra. Om jag till exempel känner mig trött en träning men inte berättar det är det något hon ändå ser och uppmärksammar.

Tonya berättar att Janie varit hennes tränare i omkring 8-9 år och efter så lång tid är det inte konstigt att de känner varandra väl.

– Jag spenderar mer tid med henne än med mina föräldrar och vi kan verkligen lyssna på varandra och förstå varandra. Vi kan såklart bråka precis som jag kan bråka med mina föräldrar men vi har stor respekt för varandra. Hon förtjänar att åka till VM precis lika mycket som jag gör, säger Tonya.

Tonya Paulsson och tränare Janie Ahlström efter EM-finalen 2023.

Tonya Paulsson och tränare Janie Ahlström efter EM-finalen 2023. Foto: Filippo Tomasi

Tonya ser fram emot att få tävla ytterligare ett VM. Hon kommer stå på tävlingsgolvet med flera stora stjärnor och konstaterar att det är häftigt att dela golvet med namn som Simone Biles, men låter sig inte distraheras av det.

– Man reagerar olika. Vissa vill ta bild, jag blir mer inspirerad. En dag vill jag vara den som alla vill ta bild med. Sedan är det ju så att vi tränat precis lika hårt för att vara på VM som Simone Biles har, säger hon.

Utöver Tonya består Sveriges damlag till VM av Alva Eriksson (Stockholm Top Gymnastics), Elina Grawin (Eskilstuna Gymnastikförening), Emelie Westlund (Eskilstuna Gymnastikförening) och Jennifer Williams (Eskilstuna Gymnastikförening). Vi önskar hela laget ett stort lycka till!

Läs mer om VM i artistisk gymnastik här.

PEAK i gymnastik vänder sig till dig som är elitaktiv inom någon av gymnastikens discipliner. Det är en kunskapsplattform där vi samlat erfarenhet, tips och verktyg som kan bidra till din utveckling. Hör Tonya Paulsson berätta om motiverande träningsklimat.

 

Tonya peak

Publicerad: 2023-09-21

UPPTÄCK MER