Jennifer Williams redo för VM – en otrolig comeback!

En bild

Uppladdningen mot VM i Antwerpen är inne på sluttampen. Jennifer Williams är en av fem tjejer som ingår i Sveriges VM-lag och hon är laddad inför uppgiften att representera Sverige på världsscenen ännu en gång. Men vägen dit har varit långt ifrån rak.

Förra veckan stod det klart vilka fem gymnaster som representerar Sverige på VM i kvinnlig artistisk gymnastik som går av stapeln i Antwerpen, Belgien i början av oktober. Det starka laget består av Alva Eriksson (Stockholm Top Gymnastics), Elina Grawin (Eskilstuna Gymnastikförening), Emelie Westlund (Eskilstuna Gymnastikförening), Jennifer Williams (Eskilstuna Gymnastikförening) och Tonya Paulsson (GK Motus-Salto).

Ett år utan träning

För Jennifer blir VM i Antwerpen hennes andra världsmästerskap. Senast vi såg henne i mästerskapssammanhang var på VM i Kitakyushu, Japan 2021. Tiden mellan de två tävlingarna har varit tuff för 17-åringen som i början av 2022 drabbades av ett magvirus efter en utlandsresa. Hon tvingades till läkarbesök efter läkarbesök och ett tag var det så illa att hennes kropp inte kunde ta till sig näring. Hon tappade både kraft och vikt, och av förklarliga skäl blev träningen extremt begränsad.

Det var väldigt tufft mentalt i början för gymnastiken är något jag älskar och ägnade många timmar åt så det blev en stor omställning att gå från 100 till 0 på så kort tid, berättar Jennifer.

Efter ett år utan träning började Jennifer sin väg tillbaka under våren 2023. Ett halvår senare är hon uttagen till VM – en minst sagt otrolig comeback.

Den största utmaningen har varit att komma tillbaka fysiskt, få tillbaka styrkan, uthålligheten och kunna köra fulla serier. Eftersom jag inte hade tränat något alls under ett år var jag inte så stark så jag fick börja med att bygga upp mig från grunden igen för att kunna köra säkert. Jag är själv förvånad över hur snabbt jag tagit mig tillbaka och är väldigt stolt över mig själv, säger hon.

Jennifer berättar att hon nu är mer motiverad och driven än någonsin.

”Känner mig säker på mina serier”

Under våren och sommaren har olika läger och ”checkpoints” varit en del av damernas uttagning till VM. Landslaget var bland annat en vecka i Grekland på träningsläger som upplandning och Jennifer berättar att de har haft väldigt roligt tillsammans under hela perioden. Tjejerna i landslaget är bästa kompisar och peppar varandra i vått och torrt, en av lagets främsta styrkor menar Jennifer.

Efter förra veckans uttagningsbesked står det klart att Jennifer kommer att tävla mångkamp i Antwerpen och hon är mer än redo.

Jag är jättetaggad och känner mig säker på mina serier. Det kommer bli väldigt kul att få komma tillbaka till tävlingsgolvet och visa vem jag är. Såklart lite nervöst, men jag är så taggad så den känslan tar över.

Att det är året innan OS innebär att det är extra tuff konkurrens på VM med flera gymnaster som hoppas knipa en plats till Paris 2024. Jennifer väljer därför att främst fokusera på den egna prestationen.

Min målsättning är att köra en fin mångkamp och sen vore det jättekul om jag kunde slå mitt personbästa. Det är tuff konkurrens i år eftersom det är året innan OS så jag ser bara min individuella tävling och vad jag själv presterar. Lagets mål är att slå 18:e platsen från VM förra året, det ser jag verkligen att vi kan slå, berättar hon.

Även om vi kommer få se Jennifer i alla fyra grenar är det en gren hon ser fram emot lite extra.

Bom är min favoritgren, den har jag lite extra kärlek för, så det ska bli kul att få visa upp mig där. Jag kör lite svårare på bom jämfört med de andra grenarna och känner därför att det är där jag sticker ut.

Avslutningsvis får Jennifer frågan om vad som hon tycker ska bli absolut roligast med att åka till VM.

Hela resan och upplevelsen. Från resan ner, att tävla med laget, stå på golvet och få köra alla redskap. Allt ska bli roligt! Svarar hon.

Vi önskar Jennifer och hela laget ett stort lycka till! Mer om VM i artistisk gymnastik hittar du på vår mästerskapssida.

Publicerad: 2023-09-18

UPPTÄCK MER