Damlaget i artistisk gymnastik imponerade på VM i Antwerpen

En bild

Under måndagen var det de svenska damernas tur att inta tävlingsgolvet på VM i artistisk gymnastik i belgiska Antwerpen. Med ett fint artisteri och en lysande lagsammanhållning nådde de över 150 poäng i lagtävlingen och slutade på en 18:e plats.

Damernas kvaltävling började under söndagen och fortsatte sedan under hela måndagen. Sverige tävlande i den femte kvalgruppen och klev in på tävlingsgolvet vid lunchtid. Ett ungt, men vasst lag bestående av Emelie Westlund (Eskilstuna Gymnastikförening), Jennifer Williams (Eskilstuna Gymnastikförening), Tonya Paulsson (GK Motus-Salto), Elina Grawin (Eskilstuna Gymnastikförening) och Alva Eriksson (Stockholm Top Gymnastics) representerade Sverige.

Skakig start på bom

Precis som på EM i våras inledde de svenska damerna sin tävling på bom. Det blev en lite skakig start och fall för både Emelie, Jennifer och Tonya vars serier var fina i övrigt. Elina gick ut sist i redskapet och var också den enda som lyckades hålla sig kvar på den 10cm smala bommen. 16-åringen visade upp ett imponerande lugn i sin VM-debut.

Fristående var nästa gren och här blev det snabbt tydligt att missarna på bom inte skulle stoppa det svenska laget. Elina var först ut och fortsatte sin tävling lika fint som på bom. Tonya var näst på tur och inledde med en mycket fin dubbelpik-salto i sin första länga. Även Jennifer och Emelie presterade bra på friståendegolvet och ett strålande artisteri sammanfattar tjejernas insats. När Emelie sammanfattar tävlingsdagen berättar hon att fristående är den gren hon är mest nöjd med från dagens tävling.

– Det var kul att tävla fristående idag inför en så stor publik, man kände verkligen stödet från läktaren. Jag klarade min sista länga som jag haft lite problem med på träningarna och som är ny, så jag är nöjd med fristående.

Emelie Westlund i fristående. Foto: Filippo Tomasi

Tonya Paulsson på bom. Foto: Filippo Tomasi

Elina Grawin i fristående. Foto: Filippo Tomasi

Tävlingen fortsatte i hopp som också gick bra. Stabila volter med fina landningar av ett lugnt och säkert intryck inför den avslutande grenen barr. Jennifer började med en fin serie men föll tyvärr i avhoppet. Emelie fortsatte snyggt och Tonya avslutade sin barnserie med ett spikat avhopp. Alva fick vänta länge på att kliva upp på podiet eftersom barr var hennes enda redskap för dagen, men det klarade hon galant och rundade av det svenska VM-deltagandet med en fin serie.

Efteråt berättar Emelie att tjejerna är nöjda men menar samtidigt att de har mer kvar att ge.

– Känslan i laget var bra. Vi hade bra laganda och kämpade in i det sista för varandra och laget för att försöka rädda upp de större misstagen. Resultatet är vi nöjda med men vi har också mycket mer att ge, detta är bara början.

Jennifer blev bästa svenska i mångkampen och slutar på en 54:e plats. Det är en fantastisk prestation med tanke på att hon endast haft ett halvår av träning inför årets VM.

– Det känns lite blandat. Det var inte min bästa prestation individuellt men lagmässigt är jag väldigt stolt över oss. Det har känts väldigt bra på alla träningar innan tävlingen, jag har känt mig stabil, men under tävlingen var det lite mer nervöst än det brukar. Det var mycket publik på läktaren och jag har inte tävlat på länge, berättar Jennifer.

Jennifer Williams i barr. Foto: Filippo Tomasi

Alva Eriksson i barr. Foto: Filippo Tomasi

”Som lag har vi tagit ett jättestort steg idag”

Sveriges lagpoäng slutade på 150,253, en höjning från EM i våras och ett bevis på att landslaget fortsätter att klättra på den internationella scenen. Precis som på VM 2022 slutar Sverige 18:e i lagtävlingen och tangerar därmed den bästa lagplaceringen på ett VM. Förbundskapten Helena Andersson Melander är mycket stolt över lagets prestation.

– Jag känner mig extremt stolt över vårt lag. Målet har varit att höja oss poängmässigt och komma över 150 poäng och det gjorde vi. Nationer som Mexiko, Spanien och Belgien är bara några poäng före oss och så har det inte sett ut tidigare. Som lag har vi tagit ett jättestort steg idag.

Hon fortsätter:

– Jag är också stolt över att vi har kvalat ett lag till VM både 2022 och 2023, det känns fantastiskt kul. Sen ser vi ju att vi har några fall idag precis som många andra nationer. Det vi behöver göra i nästa cykel är att höja våra svårigheter så att vi har högre utgångspoäng och mer marginal på vår sida. Vi får höra från både domare och andra tränare att vi har ett mycket fint artisteri, fina linjer och fin teknik så det är svårigheten vi behöver höja. Men utifrån där vi är nu är jag jättestolt över vad vi åstadkommit de senaste åren och kliven vi tagit.

Samtliga resultat från dagen går att se här. VM är nu över för svensk del men mästerskapet fortsätter fram till söndag med både lagfinaler, mångkampsfinaler och grenfinaler. SVT sänder från samtliga finaldagar.

Foto: Filippo Tomasi

Publicerad: 2023-10-02

UPPTÄCK MER