Nordens bästa juniorer möts i Lund

En bild

Den 20 april avgörs JNM i truppgymnastik på hemmaplan i Sverige och Lugi Gymnastik står som värd. Fart och fläkt väntar när Nordens bästa juniorer gör upp om medaljerna.

Den svenska delegationen

Sverige representeras av full delegation med maximala två lag per klass under årets JNM. Mixedlagen inleder tävlingsdagen och där får vi se Halmstad Frigymnaster och Enebybergsgymnasternas slåss mot de nordiska grannländerna. I damklassen är det Brommagymnasterna och ABGS från Göteborg som representerar Sverige och i herrarnas tävling som avslutar dagen får vi se Brommagymnasterna och GCF Uppsala.

Utöver de tävlande lagen åker även fyra internationella domare från Sverige till Lund under helgen: Marit Englund, Marie Nyberg, Tova Sörén och Emil Deckner. Den svenska delegationen består även av fysios Alexander Wickmark och Johanna Nilsson, samt Fia Svegander som är Sveriges Head of Delegation och Per Sjöstrand dep. Head of Delegation.

Fia Svegander är även ordförande i trupptävlingskommittén och hon ser fram emot helgens tävlingar.

– Lagen har sedan uttagningen i höstas laddat för helgen. För många gymnaster blir detta den första internationella tävlingen så vi kan gissa att det finns en hel del förväntningar och spänning i luften. Arrangören Lugi har nästan sålt slut på biljetterna så vi hoppas på ett starkt hemmastöd på läktaren, säger Fia.

Förberedelser sedan i höstas

Redan i februari 2023, alltså för över ett år sedan, stod det klart att Lund och Lugi Gymnastik skulle bli de som arrangerade JNM 2024. Alessia Bommarco, verksamhetschef i föreningen, berättar att förberedelserna drog igång ordentligt i höstas.

– Vi startade tidigt i höstas med att formera och återuppliva tävlingskommittén som består av ca 28 ansvariga fantastiska människor, alla med sitt ansvarsområde. Det behövs för att ro den här stora tävlingen i land. Det är ett teamarbete och vi har en härlig gemenskap som vi hoppas kommer genomsyra hela arrangemanget på plats. Vårt mål är alltid att genomföra ett så proffsigt evenemang som möjligt för alla deltagare och publik, berättar Alessia.

Omkring 150 funktionärer kommer vara på plats under helgen för att mästerskapet ska kunna genomföras. Både gymnaster, föräldrar, ledare och styrelsemedlemmar är engagerade och Alessia säger att även någon mormor, farfar och andra utomstående har blivit rekryterade. Hittills är 1300 biljetter sålda så det är ett enormt tryck från läktaren som väntar.

– Det finns fortfarande biljetter kvar, så tveka inte om ni vill se truppgymnastik på högsta nivå. Det kommer att bli en häftig tävling och stämningen brukar vara på topp på teamgymtävlingar, så vi hoppas på en taggad publik som hejar fram alla 400 gymnaster från de nordiska länderna. Vi kommer ha aktiviteter för publiken och det kommer att finnas en välfylld kafeteria med mat och annat gott på plats i hallen, säger Alessia.

Har du ingen biljett ännu kan du köpa det här.

Så här följer du JNM

För dig som är på plats i Lund väntar spännande tävlingar och härlig atmosfär i Sparbanken Skåne Arena med start kl. 10.05 på lördag. Vi ber er uppmärksamma att totalt väskförbud gäller under tävlingen på grund av det höjda säkerhetsläget i Sverige.

Är du inte på plats följer du tävlingarna minut för minut direkt på Gympabubblan Play med Patrik Gustafsson och Lovisa Granlund som kommentatorer.

Läs mer om JNM och se hela tidsschemat här.

Publicerad: 2024-04-17

UPPTÄCK MER