Nyheter 2024

 • Hur bibehåller vi trygga idrottsmiljöer för barn och unga?

  Varför initierar och driver Gymnastikförbundet den här frågan? Vi har väl inte några problem med att aktiva utsätts för eller i värsta fall blir involverade i gängkriminalitet?
 • Möjlighet för föreningstävlingar att använda tävlingsanmälningssystemet

  Med start någon gång efter sommaren kommer föreningar som vill kunna använda det nya tävlingsanmälningssystemet för sina föreningstävlingar kunna göra det!
 • Kista Sports Club i Västerås på sin första tävling

  Kista Sports Club är en av föreningarna som ingår i satsningen Idrottsklivet och gymnastikgruppen från Järva har precis varit iväg på sin första tävling.
 • 64 222 260 hopprepshopp!

  Det blev resultatet av årets Hopprepsskoj då skolor runt om i landet tillsammans samlade hopprepshopp mellan 13 och 24 maj. Gymnastikförbundets rörelsesatsning i skolan som är inne på år tre slog nytt rekord även denna gång.
 • Brommagymnasterna försvarar guldet i damklassen och Örebro nya mästare i mixed

  Under den andra tävlingsdagen på SM i truppgymnastik korades de svenska mästarna i damklassen och mixedklassen. Stort grattis Brommagymnasterna som tog hem damernas tävling och Örebro GF som vann SM-guldet i mixed.
 • Brommagymnasterna vinner SM-guld i herrklassen

  Under helgen den 25-26 maj avgörs SM i truppgymnastik i Halmstad. Redan under den första tävlingsdagen korades de svenska mästarna i herrklassen och det var Brommagymnasterna som fick kliva högst upp på pallen.
 • Ida Andersson vinner SM i aerobic gymnastics

  Under en stor tävlingshelg i aerobic gymnastics i Västerås har årets SM-tävling avgjorts och Ida Andersson är ny svensk mästarinna.
 • Fina debuter under EM i rytmisk gymnastik

  Under veckan avgörs EM i rytmisk gymnastik i Budapest, Ungern och Sverige har haft tre gymnaster på plats. Det har varit fina tävlingsdagar och de svenska tjejerna har samlat värdefull erfarenhet inför framtiden.
 • Svensk Gymnastik växer

  Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar förra året. Trenden håller i sig i årets sammanställning. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva.
 • Tillbakablick Förbundsmöte 2024

  Vi fick inte möta våren i björkarnas stad då Umeå bjöd på ett kylslaget väder sista helgen i april, men desto varmare var bemötandet från värdregion Norr som med stort engagemang skapade en händelserik och sportig inramning till Gymnastikförbundets möte.
 • Gymnaster och ledare inom Svensk Gymnastik mår bra!

  En ny enkätundersökning genomförd av konsultbyrån Ethos, med mer än 2500 svar, visar att 89 procent av de aktiva och 91 procent av ledarna mår bra eller mycket bra inom gymnastiken. Det positiva resultatet är genomgående för alla discipliner inom Svensk Gymnastik.
 • Sjätte raka guldet för Miranda Tibbling

  Miranda Tibbling fortsätter vara bäst i världen på parkour. Idag tog hon sitt sjätte raka världscupsguld i grenen speed. Medalj blev det även för Elis Torhall som tog hem bronset i herrarnas freestyle.
 • ”Jag har koll på läget”

  Elina Sheremey, GCF Uppsala och klubbkompisen Josefine Engstrand har tävlat World Challenge Cup i Portimao, Portugal, under helgen. Tävlingen är en del av förberedelserna inför kommande EM.
 • Elis Torhall klar för ny världscupsfinal i parkour

  Elis Torhall och Miranda Tibbling fortsätter dominera världsscenen i parkour. Elis är klar för final i freestyle och Miranda har tagit sig till semifinal i speed under världscupen i Montpellier.
 • Åttonde plats i Sveriges första lagfinal

  Under söndagen tävlade de svenska damerna i artistisk gymnastik i en historisk lagfinal på EM. De gjorde en fin tävling och slutar åtta precis som i kvalet.
 • Nathalie Westlund 6:a i EM-finalen

  Idag har Nathalie Westlund (Eskilstuna GF) tävlat barr final på EM i kvinnlig artistisk gymnastik. Hon genomförde en strålande serie och slutar som sjätte bästa gymnasten i Europa.
 • Damerna vidare till historisk lagfinal på EM!

  Den här veckan är det damernas tur att inta tävlingsgolvet på EM i artistisk gymnastik i italienska Rimini. Den första tävlingsdagen blev historisk för svensk del när laget tog sig vidare till en sensationell lagfinal. Dessutom är Nathalie Westlund vidare till final i barr.
 • GCF Uppsala dominerade i grenfinalerna på SM i rytmisk gymnastik

  Det blev ett medaljregn för GCF Uppsala när grenfinalerna i den rytmiska gymnastiken avgjordes under söndagen. Alla guld gick till hemmaföreningen.
 • Suzanne Lundvall ny ordförande i Gymnastikförbundet

  På Gymnastikförbundets förbundsmöte i Umeå valdes idag Suzanne Lundvall till ordförande. Två nya ledamöter valdes också in i styrelsen.
 • Elina Sheremey vinner SM i rytmisk gymnastik

  Idag korades den nya svenska mästarinnan i rytmisk gymnastik, Elina Sheremey från GCF Uppsala. Det var hennes första SM-guld efter en silvermedalj förra året.
 • Rapport från Idrottsklivet!

  Ett drygt halvår har gått sedan våra första föreningar inom ramen för Idrottsklivet klev in i en för dem ny utmaning – att starta upp eller utveckla verksamhet i polisens utsatta områden.
 • Fin lagtävling av herrarna på EM i artistisk gymnastik

  EM i manlig artistisk gymnastik pågår just nu i Rimini, Italien. Under onsdagen hade seniorerna sin första tävlingsdag med mångkamp, lagtävling och kval till helgens finaler.
 • Hur bibehåller vi trygga idrottsmiljöer för våra barn?

  Idrottsplatsen är en plats där man tillsammans med andra ska känna sig trygg. Sporthallen, fotbollsplanen och gymnastikhallen fyller viktiga funktioner i ett samhälle. Detta är inte längre självklart då kriminalitet och våld inte längre bara sker nattetid i utsatta områden utan smyger sig närmare inpå i alla slags områden.
 • Fem medaljer till Sverige under JNM i truppgymnastik

  De nordiska mästerskapen i truppgymnastik för juniorer har avgjorts i Lund under lördagen. Med stort hemmastöd på läktaren tog de svenska lagen hem totalt fem medaljer.
 • Friståendefinal för Jennifer Williams i världscupen

  Under torsdagseftermiddagen tog sig Jennifer Williams vidare till final i fristående under världscupen i kvinnlig artistisk gymnastik i Doha. Poängen 13.133 är personbästa för Eskilstunagymnasten.
 • Nathalie Westlund i världscupsfinal i barr

  Idag tog sig Nathalie Westlund (Eskilstuna GF) vidare till världscupsfinal i barr med nytt personbästa. Detta blir Nathalies andra barrfinal den här våren.
 • Nordens bästa juniorer möts i Lund

  Den 20 april avgörs JNM i truppgymnastik på hemmaplan i Sverige och Lugi Gymnastik står som värd. Fart och fläkt väntar när Nordens bästa juniorer gör upp om medaljerna.
 • Anmäl ombud för din förening!

  Förbundsmötet närmar sig och för att din förening ska kunna utöva sin rösträtt där måste föreningen lämna in en fullmakt gällande den person eller de personer som ska vara ombud för föreningen.
 • Handlingarna till förbundsmötet
  finns nu att läsa!

  Snart är det dags för förbundsmöte i Umeå. 27-28 april välkomnas Gymnastikförbundets medlemsföreningar dit. Vill du förbereda dig eller bara nyfiken på innehållet? Nu kan du ta del av de dokument som rör mötet här på webben - handlingarna.
 • Tuva Stjärnborg fyra i DMT-finalen

  På EM-tävlingarnas sista dag i portugisiska Guimaraes tog Tuva Stjärnborg från Klippans GK, i sitt första EM, en fantastisk fjärdeplats i DMT.
 • Flera grenmedaljer till Sverige under nordiska mästerskapen

  Under söndagens grenfinaler vid NM och JNM i artistisk gymnastik blev det flera medaljer för de svenska gymnasterna. Både Nora Hanfelt, Filip Lidbeck och Luis Il-Sung Melander knep guld i sina finaler och fick kliva högst upp på pallen.
 • Lagsilver för herrarna i artistisk gymnastik på NM

  Den 6-7 april går nordiska mästerskapen i artistisk gymnastik för juniorer och seniorer i Oslo, Norge. Sverige deltar med full delegation och under den första tävlingsdagen blev det två silvermedaljer till seniorherrarna.
 • Sjua i EM-finalen i synkron trampolin

  Den synkrona trampolinhoppningen stod på agendan i portugisiska Guimaraes under lördagen. Från Sverige tävlade två par, Jonas Nordfors (Upplands Väsby GK) tillsammans med Oscar Smith (TK Levo), samt Lina Sjöberg tillsammans med Alva Lemoine (Uppsala GF).
 • Toppar och dalar på EM i trampolin

  EM-kvalet i individuell trampolin är klart och det blev blandade prestationer för de svenska landslagshopparna. Oscar Smith är första reserv i semifinalen.
 • Tuva Stjärnborg i EM-final i DMT

  Idag EM-kvalade tre svenska gymnaster i grenen DMT (dubbel-mini-trampolin) och Tuva Stjärnborg är klar för söndagens final!
 • Våga bli en arrangörsförening!

  Att arrangera en nationell tävling kan på flera sätt stärka gemenskapen i er förening. Nu söker vi arrangörer till de nationella tävlingarna i truppgymnastik 2025. Våga ta steget och bli en del av tävlingsbubblan!
 • Ny kurs på GIH med fokus på truppgymnastik

  Hösten 2024 startar Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) en ny deltidsutbildning där truppgymnastiken står i fokus.
 • Nu lanserar vi kunskapspaketet – NPF inom Svensk Gymnastik!

  Gymnastikförbundet kan nu presentera ett kunskapspaket som vi hoppas kommer ge våra föreningsledare bättre kunskap om vad det innebär att ha en NPF-diagnos såväl som hur man anpassar träning och tävling så att dessa individer kan fungera och prestera optimalt.
 • Kullerbyttans dag 31 mars

  Vi älskar kullerbyttan, så mycket att den förtjänar en egen dag - Kullerbyttans dag 31 mars. Vi ser den som en symbol för den grundmotoriska träningen och vill på denna dag, tillsammans med Bamse uppmärksamma vikten av att röra på sig och uppmuntra till ökad grundmotorisk träning. Att vara i rörelse är naturligt - snurra, klättra och slå kullerbyttor gör oss starka och pigga.
 • Svenska bronsmedaljer under NM i rytmisk gymnastik

  Hela 30 svenska gymnaster har under helgen befunnit sig i finska Kisakallio där NM och JNM i rytmisk gymnastik avgjorts. Gymnasterna gjorde bra ifrån sig och samlade värdefull internationell erfarenhet för framtiden.
 • Fin fjärdeplats för Jennifer Williams i världscupsfinalen i Baku

  Jennifer Williams tog sig till final i barr under FIG Apparatus World Cup i Baku, Azerbajdzjan. Under lördagens final tävlade de åtta bästa gymnasterna och Jennifer genomförde en strålande serie och slutar fyra.
 • Dags för Hopprepsskoj 2024

  Hoppa in sommaren med oss 13-24 maj! Under två veckor skapar vi rörelseglädje på skolgårdar runt om i landet genom att tillsammans samla hopprepshopp. Anmälan öppnar onsdag 13 mars kl 12:00 och i vanlig ordning får de 150 första skolorna som anmäler sig ett hopprepskit - så sätt ett påminnelse i kalendern!
 • Bris är med och bidrar till trygg gymnastik!

  Under hösten 2023 inledde Svensk Gymnastik ett samarbete med Bris för att ihop göra idrotten tryggare för barn. Har du koll på samarbetet och vart du kan vända dig om du behöver stöd?
 • Jennifer Williams 6:a i sin första världscupsfinal i bom

  Eskilstunagymnasten Jennifer Williams hade en fin tävlingsdag i tyska Cottbus när hon under fredagen tog sig vidare till sin första världscupsfinal i bom. Söndagens final gick inte helt som Jennifer hoppats men trots ett fall i serien slutar hon på en 6:e plats.
 • På gång inom paragymnastiken

  Det internationella gymnastikförbundet (FIG) har inlett arbetet med att få med gymnastik på Paralympics 2032, en utveckling vi följer med spänning. Här i Sverige har vi också mycket på gång inom området para under våren!
 • VM i drill går i Sverige 2024

  Den 4-11 augusti arrangerar Sverige IBTF World Twirling Championship i Helsingborg. Här är mer info om det stora mästerskapet och vilka starter som är uttagna till att representera Sverige.
 • Nathalie Westlund vidare till världscupsfinal i barr

  Eskilstunagymnasten Nathalie Westlund fick till en strålande start på tävlingsåret när hon under torsdagskvällen gick till final i barr under FIG Apparatus World Cup i Kairo, Egypten.
 • Beslut i Riksidrottsnämnden kring utesluten förening

  I mitten av november 2023 meddelades föreningen Akro Dans och gymnastik klubb Stockholm att de uteslutits som medlem i Gymnastikförbundet.
 • Gymnastikföreningar var med och städade Sverige 2023

  Nästan 8,8 miljoner kronor! Det fick de föreningar och lag som städade i Städa Sveriges miljöprojekt under 2023 dela på. Det är nytt rekord! 26 119 idrottsungdomar och ledare var med och plockade skräp under året i 212 kommuner, också det nytt rekord.
 • Nu kan du anmäla dig till förbundsmötet

  Vi välkomnar Gymnastikförbundets medlemsföreningar till Umeå 27-28 april. Då är det nämligen dags för förbundsmöte. Ett möte där vi bland annat behandlar förslag som inkommit från er medlemmar (motioner), tar beslut om verksamhetsinriktning och genomför personval. Men också en helg för nätverkande och trevligt umgänge.
 • Grundmotoriken debatteras

  Söndagen den 28 januari publicerade Dagens Nyheter en debattartikel om bristen av grundmotoriska färdigheter bland barn undertecknad av Gymnastikförbundet och Svenska Idrottslärarföreningen. Läs hela texten här.
 • Rundabordssamtal hos socialminister Jakob Forssmed

  Idag hade Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollsförbundet, Innebandyförbundet, Ishockeyförbundet och Simförbundet, samt Johan Norberg (Centrum för idrottsforskning) och Karin Redelius (GIH) möjlighet att träffa socialminister Jakob Forssmed för ett rundabordssamtal på Socialdepartementet.
 • Gymnastiken - en självklar del av Idrottsklivet

  Vi har ett uppdrag att göra gymnastiken mer tillgänglig och att välkomna fler utanför normen till vår idrott. Att gymnastiken är starkt efterfrågad i många av Idrottsklivets områden gör vår del i detta program än mer självklar och viktigt.
 • Vikten av att ha fler ledare med funktionsnedsättning

  Inom gymnastiken råder det en ständig brist på ledare och funktionärer. Vi kan bli bättre på att bredda vår syn på vem som kan vara en resurs på träning och vid olika evenemang
 • Valberedningen utlyser ny nomineringsperiod gällande ordförandeposten

  Igår valdes Anna Iwarsson till ny ordförande för RF/SISU vilket innebär att hon lämnar posten som ordförande i Gymnastikförbundet och inte längre står till förfogande för omval på förbundsmötet 2024. Valberedningen utlyser därför en ny nomineringsperiod.
 • Gymnastikförbundet förflyttar Elitidrott 2030 framåt

  På ett extrainsatt Riksidrottsmöte stod Riksidrottsförbundets beslut om #elitidrott2030 på agendan efter att flera förbund ställt sig kritiska till fördelningen av resurser och lämnat in en motion kring detta.
 • Matt X. Richardson blir ny gymnastikombudsman

  Den 1 februari börjar Matt X. Richardson som Gymnastikombudsman (GymO). GymO har till uppgift att finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare i frågor relaterade till Svensk Gymnastiks uppförandekod. Hit kan man vända sig för att få stöd, hjälp och rådgivning – funktionen är alltså inte en dömande instans.
 • Suzanne Lundvall tf ordförande i Gymnastikförbundet

  På ett extrainsatt Riksidrottsmöte valdes idag Anna Iwarsson till ordförande i Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna. Det innebär att hon nu lämnar sin roll som ordförande i Gymnastikförbundets styrelse.
 • Internationell konferens i truppgymnastik

  Helgen den 5-7 januari arrangerade European Gymnastics en stor internationell konferens om truppgymnastik i Malmö. Med Per Sjöstrand i spetsen stod GK Motus-Salto och Gymnastikförbundet som värd för drygt 100 deltagare som representerande 14 länder. Till de digitala forum som satts upp hade även representanter från USA och Australien bjudits in.
 • Gemensam start på året för landslagen

  För landslagen i rytmisk gymnastik, artistisk gymnastik, trampolin och DMT drog året i gång med ett 4-dagars läger på Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum Bosön på Lidingö utanför Stockholm.
 • Dags att lämna in årsrapporten

  Varje år ska alla föreningar skicka in en årsrapport till Gymnastikförbundet. Deadline för rapporten, som avser 2023 års verksamhet, är den 25 februari 2024.
 • Första ansökningsperioden för projektstöd har börjat!

  Nu kan din förening söka stöd för framtida projekt! Syftet med projektstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att utveckla sin verksamhet för barn och ungdomar samt för vuxna med funktionsnedsättning i enlighet med idrottens gemensamma mål, Strategi 2025, och Svensk Gymnastik Vill. Målet är att fler barn och ungdomar ges möjlighet och väljer att börja respektive fortsätta idrotta i förening.