Gymnastikföreningen Fram är Årets förening 2023

En bild

Varje år utser Gymnastikförbundet Årets förening. Utmärkelsen bygger på nomineringar från regionerna och för året 2023 är det GF Fram som tilldelas den fina utmärkelsen.

Föreningen bildades redan 1897 och är en av Gymnastikförbundets äldsta föreningar och samtidigt den åttonde största barn- och ungdomsföreningen i Helsingborg, baserat på antal medlemmar mellan 7 och 20 år. Föreningen bedriver i första hand truppgymnastik och de 900 medlemmarna och de ca 70 tränarna finns på alla nivåer och i alla åldrar; från de allra yngsta nybörjarna i familjegymnastiken till internationell tävlingsnivå och de som har slutat att tävla men vill fortsätta träna.

Barngymnastik GF Fram

GF Fram erbjuder gymnastik i alla åldrar.

Sedan några år före pandemin bedriver föreningen en särskild pojksatsning med målet att både få pojkar att vilja börja med gymnastiken, men också att sen vilja stanna kvar. Genom kompisträningar, gemenskapsskapande aktiviteter, tävlingar enbart för pojkar och andra insatser är antalet pojkar i föreningen nu nästan 200 st och bara det senaste året har antalet ökat med nästan 50 st.

Pojksatsning GF Fram

Lyckad pojksatsning i GF Fram.

En annan ny verksamhet i föreningen är en truppgymnastikgrupp för vuxna. Den startades 2022 och har snabbt blivit en självklar del av föreningen. Här tränar idag vuxna upp till 70 års ålder.

Sandra Svensson är föreningens ordförande och säger:

- Vi är jättestolta över föreningens utveckling och för att den uppmärksammas på det här sättet! När man går där och kämpar på med vardagen och att få ihop allt, känns det jättestort att få den här utmärkelsen.

GF Fram Årets förening 2023

GF Fram tar emot priset Årets förening 2023. Från vänster i bild: Byron Starlin - anställd tränare, Rebecka Persson - anställd kansli/projekt/tränare, Hanna Svensson - anställd kansli, Fredericka Cordua- Vice ordförande, Sandra Svensson- ordförande.

Utöver att genom satsningar och nya grupper försöka få fler att bli intresserade av gymnastik har man också genomfört en lyckad satsning på de äldsta tävlingsgymnasterna och efter en lång period som ”den ständiga fyran” blev det silver på SM för herrlaget 2023, vilket ledde till att föreningen också representerade Sverige vid de Nordiska mästerskapen och har flera gymnaster och tränare på landslagsnivå.

Föreningens vision är ”Så många som möjligt, så länge som möjligt, i en trygg och utvecklande miljö” och ordförande Sandra poängterar:

- Gemenskapen är viktig och utan våra ideella tränare och alla som ställer upp hade det här inte gått, så nu försöker jag förmedla till alla ledare, anställda och aktiva att suga åt sig av vad den här utmärkelsen står för!

Juryns motivering:

GF Fram har gymnastik för alla! Från yngsta gymnast på två år till äldsta på 70 år. Hela vägen, från gymnastikdebut, är rörelsen och gemenskapen det livsviktiga medan eventuella tävlingsresultat är sekundära.

Föreningen jobbar aktivt för att skapa en inkluderande och utvecklande träningsmiljö.
Specifika projekt just nu är satsning på ny målgrupp, tjejer i utsatta område och utveckling av ledarskapet.

Publicerad: 2024-06-30

UPPTÄCK MER