Matt X. Richardson blir ny gymnastikombudsman

En bild

Den 1 februari börjar Matt X. Richardson som Gymnastikombudsman (GymO). GymO har till uppgift att finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare i frågor relaterade till Svensk Gymnastiks uppförandekod. Hit kan man vända sig för att få stöd, hjälp och rådgivning – funktionen är alltså inte en dömande instans.

Matt är fysiologidoktor och arbetar bland annat med medicin- och välfärdsteknik. Han har lång erfarenhet av idrottsrörelsen och att arbeta med värdegrundsfrågor. Han har tidigare varit Sveriges antidopingchef och distriktsidrottschef på RF-SISU, och har också deltagit i framtagandet av RF-SISU:s uppförandekod för idrottsrörelsen. Matt har inte varit aktiv inom Svensk Gymnastik på något sätt tidigare, men har två barn som tränar gymnastik.

- Trygg och bra gymnastik är ett ämne som ständigt är högt på agendan på Gymnastikförbundet och att vi nu är klara med rekryteringen av en ny GymO känns väldigt bra, säger Catharina Espmark, generalsekreterare på Gymnastikförbundet.

Gymnastikförbundet eftersträvar att GymO ska ha distans till nationella kansliet i utförandet av sitt uppdrag så att den som har frågor eller synpunkter som rör förbundet ska känna sig trygg i att höra av sig. GymO är därför inte anställd av Gymnastikförbundet men har ett arvoderat uppdrag.

GymO är en av flera funktioner för den som vill ha råd och stöd inom idrotten. På Gymnastikförbundet finns en verksamhetsutvecklare med fokus på föreningsledningsstöd. Det går också bra att kontakta Riksidrottsförbundets idrottsombudsman, och för den som vill vara anonym finns en visselblåsarfunktion på Riksidrottsförbundets hemsida. Dessutom har Gymnastikförbundet under 2023 initierat ett samarbete med Bris för att öka kontaktvägarna för barn som vill prata med någon om sådant som händer inom ramen för Svensk Gymnastik.

Kontaktuppgifter till Gymnastikombudsmannen hittar du här!

Publicerad: 2024-01-24

UPPTÄCK MER