Våga bli en arrangörsförening!

En bild

Att arrangera en nationell tävling kan på flera sätt stärka gemenskapen i er förening. Nu söker vi arrangörer till de nationella tävlingarna i truppgymnastik 2025. Våga ta steget och bli en del av tävlingsbubblan!

En nationell tävling i truppgymnastik är en tävling som Gymnastikförbundet arrangerar med hjälp av en arrangörsförening. På de nationella tävlingarna deltar ofta ett stort antal lag från föreningar över hela Sverige och arrangörsföreningar är viktiga för att alla som vill ska få möjlighet att tävla.

För att arrangera en tävling behöver många personer samarbeta och hjälpas åt inom föreningen. När ni är flera som jobbar tillsammans med ett projekt stärks gemenskapen och flera föreningar menar att just gemenskapen och föreningskänslan är en stor anledning till att man återkommande väljer att arrangera tävlingar. Många föreningar arrangerar också för att låta sina gymnaster få tävla på hemmaplan med publiken full av vänner och familj.

Varför arrangerar ni? – två arrangörsföreningar svarar

Järfällagymnasterna är en van arrangör av tävlingar i truppgymnastik och under våren kommer de att arrangera USM den 11-12 maj. Isa Cederholm på Järfällagymnasternas kansli har varit delaktig vid flera av föreningens tidigare arrangemang. Något hon tycker är bra är att det är tydligt vad som förväntas av föreningen vid nationella tävlingar eftersom det finns färdiga mallar och protokoll att följa. Föreningen har också hittat ett bra sätt att samarbeta med skolan i närheten för att kunna ordna med kost och logi.

– Den största anledningen till att vi arrangerar är ekonomisk. Vi väljer att arrangera i stället för att våra grupper ska sälja lotter eller liknande så att vi kan hålla nere träningsavgifterna. Men sen är det kul att arrangera för att man får möta så mycket människor. Föräldrar får mötas på ett sätt som de inte får annars och det skapar föreningskänsla. Det blir som en liten gemenskap, säger Isa.

Eftersom Järfällagymnasterna återkommande arrangerar tävlingar har föreningen bildat en arrangemangsgrupp som består av ideella föräldrar. Inom gruppen har man delat upp de olika ansvarsområdena, exempelvis mat, logi och redskap, så att en eller ett par personer ansvarar för varje område. Isa skickar med det som ett tips till andra föreningar som funderar på att börja arrangera. Inför tävlingarna är det kansliet som gör det mesta av förarbetet men väl under tävlingen sköter varje ansvarig sitt område. Isa berättar att det kan vara lite svårt att få föräldrar att engagera sig och gå med i arrangemangsgruppen, men när de väl får in folk stannar de i flera år.

– Vi har föräldrar vars barn har slutat med gymnastik men som fortfarande engagerar sig i arrangemangsgruppen för att de tycker det är kul.

En förening som tidigare hade arrangerat en del föreningstävlingar men som hösten 2021 klev in och arrangerade en nationell tävling är GF Wermdö utanför Stockholm. Då arrangerade föreningen Riksettan, en tävling på högsta nivå inom truppgymnastiken. Susann Svallfors är ledamot i GF Wermdös styrelse och hon berättar mer om vad föreningen ser för värde med att stå som arrangör.

– Vi tycker att det är ett roligt sätt att marknadsföra Värmdö som gymnastikkommun och låta våra egna gymnaster få se volter som de en dag kanske kommer tävla på om de fortsätter träna. Det blir en gemensam aktivitet där både aktiva och föräldrar kan samlas och se riktigt häftig gymnastik!

Precis som Isa i Järfällagymnasterna berättar Susann att tävlingsarrangemang skapar gemenskap inom föreningen och att funktionärerna som ställer upp blir ett tajt gäng.

Skicka in er ansökan idag!

Just nu söker vi arrangörer för de nationella tävlingarna i truppgymnastik inför tävlingsåret 2025 och ser fram emot att samarbeta med både nya och tidigare arrangörsföreningar. För att arrangera en nationell tävling skickar ni först in en arrangörsansökan. Efter det kommer nationella kansliet tillsammans med trupptävlingskommittén att tilldela tävlingar utifrån inkomna ansökningar.

Är er förening intresserad av att arrangera en nationell tävling i truppgymnastik under 2025? Fyll i er ansökan om att arrangera i formuläret: Arrangörsansökan 2025. Deadline för ansökan är den 31 mars 2024. Vi återkommer med svar i början av april.

Känns 2025 för kort inpå i planeringen? Ansökan för att arrangera en nationell tävling 2026 ligger också öppen. Ni hittar formuläret för ansökan här: Arrangörsansökan 2026

Tips från tidigare arrangörer

 • Våga, att arrangera bidrar till sammanhållning i föreningen!

 • Starta i god tid och var flera som hjälps åt.

 • Boka de stora sakerna först: hall, matsal, logi.

 • Sätt deadlines i god tid så att ni hinner kommunicera med deltagare inför arrangemanget.

 • Rekrytera många funktionärer, det behövs fler än vad man tror. Ha föräldramöte för att engagera, tydliga beskrivningar på arbetsuppgifter och var poängtera att vi hjälps åt i en ideell förening. Var ute i god tid.

 • Ha arbetsgrupper och sätt en ansvarig per område, så att inte en person behöver kunna allt. Ha åtminstone en problemlösare som är redo att förflytta sig när oväntade händelser inträffar under arrangemanget.
 • Kommunicera med varandra inom arbetsgrupper, mellan ansvarspersoner, inom förening och styrelse, med funktionärer.

 • Kom ihåg att budgetera.

 • Räkna med många timmar, både för planeringen och genomförandet.

 • Använd mallar, det finns en del under respektive disciplins Arrangörsreglemente.

 • Spara mallar och idéer till kommande arrangemang.

 • Kom ihåg att ha kul!

Läs mer om hur det går till att arrangera en tävling här.

Under 2024 kommer dessutom en arrangörshandbok att publiceras som ytterligare stöd till föreningar som väljer att arrangera nationella tävlingar. Håll utkik!

Publicerad: 2024-03-25

UPPTÄCK MER