Ny kurs på GIH med fokus på truppgymnastik

En bild

Hösten 2024 startar Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) en ny deltidsutbildning där truppgymnastiken står i fokus.

Kursen heter Tränarskap med inriktning på individuella idrotter och omfattar 30 högskolepoäng och läses på halvfart. Utbildningen riktar sig till dig som är tränare eller aktiv inom truppgymnastiken och vill utveckla ditt ledarskap.

Utöver truppgymnastiken finns simning, friidrott, konståkning eller orientering som val för utbildningen. En del av kursen görs med de olika idrotterna gemensamt med intressanta möjligheter till idéutbyte. Därutöver har varje idrott egen tid för lärande i specifikt viktiga frågor och detaljer.

Vill du utvecklas som gymnast, tränare eller både och? Få möjlighet till studiemedel och ett upplägg som gör att studietiden kan anpassas bra med jobb och träning. Då ska du söka till utbildningen Tränarskap med inriktning på individuella idrotter (truppgymnastik) på GIH.

- Jakob Melin

Jakob Melin under Teamgym-konferens i Malmö

Jakob Melin, här på Teamgym-konferens i Malmö arrangerad av European Gymnastics. Foto: Lukas Knutsson.

En av utbildarna på kursen är Jakob Melin. Han arbetar på GIH och är tidigare landslagsgymnast- och ledare i truppgymnastik och nu verksam i Brommagymnasterna som ledare samt en av Gymnastikförbundets utbildare.

Varför tycker du man ska söka den här utbildningen och vad får man med sig?

- Kombinationen av att utveckla sin kunskap i specifika delar inom truppgymnastiken på hög nivå och samtidigt med andra tränare få en vetenskaplig grundad förståelse för det generella inom träning och ledarskap är unikt och väldigt spännande! Att utveckla sina kunskaper skapar ofta nya möjligheter och bidrar till ökad motivation både som aktiv och tränare.

Kursen innehåller ledarskap, psykologi, träningslära och didaktik/pedagogik med mycket praktiska inslag kopplat till truppgymnastiken. Kursen tar upp allt från talang till elit med start i barn och ungdomsidrotten och med inslag om tränarskap på elitnivå.

- Vi tror att kursen fyller en viktig lucka mellan våra egna utbildningar inom trupp och det treåriga tränarprogrammet. Den kan passa såväl tidigare aktiva på hög nivå med önskan om en snabb väg genom utbildningsystemet, likaväl som erfarna tränare som vill fördjupa redan uppnåddkunskap, säger Karin Tholin, och Jonas Juhl, Utvecklingschef respektive Elitchef på Gymnastikförbundet.

Hur läggs kursen upp:

Kursen läses delvis per distans med uppgifter som ledare på hemmaplan och med tre sammandragningstillfällen per termin på GIH.

Vem kan söka:

För att gå kursen krävs att du kan visa på erfarenhet från idrottsrörelsen som aktiv eller tränare i någon av idrotterna gymnastik, simning, friidrott, konståkning eller orientering.

När ska du söka:

Anmälan är öppen från den 15 mars.

Mer info:

Info om tränarkursen

Söker du annan utveckling inom gymnastiken?

Här hittar du ett urval från Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten, samt en sammanställning av relevanta kurser i hela Sverige.

Publicerad: 2024-03-16

UPPTÄCK MER