Internationell konferens i truppgymnastik

En bild

Helgen den 5-7 januari arrangerade European Gymnastics en stor internationell konferens om truppgymnastik i Malmö. Med Per Sjöstrand i spetsen stod GK Motus-Salto och Gymnastikförbundet som värd för drygt 100 deltagare som representerande 14 länder. Till de digitala forum som satts upp hade även representanter från USA och Australien bjudits in.

Konferensen var den hittills största i sitt slag inom truppgymnastiken och vände sig till flera olika målgrupper, så som tränare, domare samt förbunds- och föreningsrepresentanter. Det bjöds på ett intensivt program med både praktiska och teoretiska inslag.

– Intresset att samlas för att diskutera, för truppgymnastiken, centrala utvecklings- och framtidsfrågor var större än vad vi kunde förvänta oss, säger Per Sjöstrand som är president i European Gymnastics kommitté för truppgymnastik.

Speciellt glad var Per över att kunna samla de olika målgrupperna under ett och samma tak, vilket öppnade för god kunskapsspridning och nätverkande deltagare emellan. Från svensk sida var konferensen välbesökt med representanter från både landslagsledningen, kommittén, tränare och domare.

Omfattande program

Deltagarna kom till ett smörgåsbord av föreläsningar och workshops bestående av 21 olika sessioner. Många aspekter och delar inom truppgymnastiken presenterades. Här diskuterades allt från sportens utveckling i stort, bedömning - nu och i framtiden, truppgymnastik i sociala medier, det ekonomiska värdet av truppgymnastik för föreningar och förbund, skadeprevention, träningsupplägg, tävlingar på lägre nivåer och hur landslagen i ett antal olika länder arbetar, till mer tekniska och praktiska workshops i fristående, tumbling och trampett.

Ledamöter ur European Gymnastics tekniska kommitté för truppgymnastik ledde ett flertal sessioner och hade därtill bjudit in ett antal föreläsare. De inbjudna föreläsarna var:

  • Mikey Barnes, National Power Tumbling Coach
  • Anders Frisk, Fristående
  • Jacob Melin, Tumbling/Trampett
  • Ilka Kamrad, Skadeprevention
  • Alexander Wickmark, Skadeprevention
  • Landslagsledningarna från Danmark, Sverige, Island och Storbritannien

Flera deltagare bidrog också med förberedda inlägg under helgen.

Till de praktiska passen i fristående, tumbling och trampett medverkade gymnaster från GF Fram, GK Motus-Salto och danska Gladsaxe för att inspirera deltagarna och demonstrera olika övningar på hög nivå.

En av deltagarna under helgen var Ornella Padovan från Italien som tyckte att det var en välorganiserad och strukturerad konferens som gav möjlighet att dela idéer och erfarenheter.

– Det bjöds på olika spår, det tekniska och det strategiska och alla sessioner var mycket intressanta och professionella. Det är svårt att definiera en del som bättre än den andra, det beror snarare på personliga preferenser, säger Ornella.

På frågan om vad som kan utvecklas i framtiden svarar hon att delen om säkerhet och förebyggande av skador presenterats så bra att de väckte nyfikenhet och en önskan om ännu mer praktiska övningar inom det området.

– Sammanfattningsvis hade vi en mycket inspirerande helg i truppgymnastikens tecken med många möjligheter till kunskapsinhämtning, nätverkande och social samvaro, avslutar Per.

Foto: Lukas Knutsson

Spännande år i den internationella truppgymnastiken

2024 blir för övrig ett spännande år i den internationella truppgymnastiken med ett EM i Azerbajdzjan som går av stapeln den 16–19 oktober och JNM i Lund den 20 april.

Arbetet med att ta ut landslaget inför EM är i full gång och ett antal samlingar kommer att genomföras inför avresan till EM i Baku. Läs mer om landslagsarbetet i truppgymnastik här.

Publicerad: 2024-01-19

UPPTÄCK MER