Grenfinaler i artistisk gymnastik avslutade SM-veckan i Västerås

En bild

Den sista tävlingsdagen under SM-veckan i Västerås innehöll spännande grenfinaler i artistisk gymnastik. Maya Ståhl försvarade två av gulden i damernas tävling och i herrarnas tävling fick hela sex olika gymnaster kliva högst upp på pallen.

Damerna startade dagen i hopp och åtta gymnaster stod redo att slåss om SM-guldet. Alla startande hoppade två hopp var och efter det blev det klart att årets guldmedaljör heter Hennie Martinsdóttir från GF Atletica. Tävlingen fortsatte i barr där Nathalie Westlund från Eskilstuna GF hade en strålande dag. Hon fick till sin svåra serie snyggt, en revansch från kvalet där hon hade fall, och med det vann hon också SM-guldet. Damernas tredje gren bom blev en skakig historia och flera av finalisterna hade fall i sina serier. En som dock stod stadigt var förra årets guldmedaljör Maya Ståhl som med sin fina serie lyckades försvara guldet. Maya fortsatte sedan lika fint i fristående som avslutade dagen. Där blev det ytterligare ett guld för Tidaholmsgymnasten som summerar dagen till två guld och ett silver.

– Jag är nöjd med dagen! Bom gick inte så bra igår så jag är jättenöjd att jag klarade min serie idag och fristående körde jag också mycket bättre idag. Jag tänkte faktiskt inte på att jag hade guld att försvara, jag var först ut idag också så jag han inte tänka så mycket alls och det tror jag var bra för min del. Men det är stort och kul, särskilt i år när så många andra från landslaget var med och det var lite större konkurrens, så det känns jättebra, berättare Maya efter prisutdelningen.

Sex olika guldmedaljörer i herrtävlingen

Herrarna startade sin dag i fristående och den stora förhandsfavoriten och regerande svenska mästaren i grenen, Filip Lidbeck från Halmstad Frigymnaster, lyckades prestera när det gällde och försvarade guldet. I bygel levererade bygelspecialisten William Sundell en kanonserie och belönades med höga poängen 13.550. Med den siffran seglade han upp som solklar etta och fick ta emot SM-guldet. Även i ringar som var herrarnas tredje gren skulle den stora förhandsfavoriten Luis Il-Sung Melander från GK Motus-Salto hålla för trycket. Den svåra serien satt snyggt och med det tog Luis sitt tredje raka SM-guld i ringar. När vi frågar om han kände press när han gick in på tävlingsgolvet idag svarar han såhär:

– Ja det gör jag, men jag gillar press, jag kvalde in som etta både på EYOF och JEM så jag är van vid att ha den pressen, både från andra och mig själv.

I hopptävlingen skulle det bli delat guld efter att både Filip Lidbeck och Lulegymnasternas Emil Espling slutat på samma poäng. I de två avslutande genarna barr och räck fick vi se både fina serier och några oväntade missar. Till slut var det Joakim Lenberg från GK Motus-Salto som tog hem guldet i barr och gårdagens mångkampsmästare David Rumbutis, All Star Gymnastics, som vann i räck.

Malmögymnasten Joakim Lenberg som tog sin första mångkampsmedalj på SM i form av ett brons igår var mycket glad när vi träffade honom för segerintervju efter grenfinalerna.

– Jag är jättenöjd med tävlingen! Jag fick en tuff start men gav inte upp och det var det viktigaste. När det blev klart att jag tog guldet i barr blev jag såklart jätteglad men jag hade ju räck kvar och där blev det nästan att jag gav upp lite för jag tänkte att nu har jag fått ett SM-guld som var målet så det får jag lära mig av, berättar han.

Med dagens tävling avslutad är också SM-veckan över för denna gång. Nästa år kommer den artistiska gymnastiken inte vara med på SM-veckan utan under helgen blev det klart att SM återvänder till Västerås 2025.

Poäng och resultat från grenfinalerna, både för seniorer och juniorer, finns här.

Foto: Rebecca Billger

Publicerad: 2024-06-30

UPPTÄCK MER