Rundabordssamtal hos socialminister Jakob Forssmed

En bild

Idag hade Gymnastikförbundet tillsammans med Riksidrottsförbundet, Basketbollförbundet, Fotbollsförbundet, Innebandyförbundet, Ishockeyförbundet och Simförbundet, samt Johan Norberg (Centrum för idrottsforskning) och Karin Redelius (GIH) möjlighet att träffa socialminister Jakob Forssmed för ett rundabordssamtal på Socialdepartementet.

Frågorna ministern främst ville diskutera var toppning och tidig selektering inom idrotten och hur idrotten arbetar för att få fler att stanna kvar längre.

Tillförordnad ordförande Suz Lundvall och kanslichef Pia Josephson representerade gymnastiken och presenterade ett förbund som är medveten om problematiken, tar ansvar för att arbeta med frågorna och agerar när det behövs.

Några exempel på hur Gymnastikförbundet arbetar lyftes under mötet:

  • Stärka föreningsledningarna i sitt viktiga uppdrag att ansvara för föreningens verksamhet och särskilt bland de föreningar som siktar mot elit.
  • Ökad medvetandegraden hos tränare och föreningar om vikten av varierad träning som också stimulerar och bygger lust till träning.
  • Att lyssna aktivt och arbeta med ökat inflytande. Förbundet avslutade i veckan en öppen enkät till ledare och aktiva för att få svar på hur Svensk Gymnastik mår.
  • Stötta föreningar med utbildning och mötesplatser för detta kontinuerliga arbete.
  • Erbjuda och utveckla alternativ som är mindre intensiva.
  • Doktorandanställning vid Umeå Universitet. I fokus är träningsintensiva idrotter i tidig ålder där ungas (9-16 år) perspektiv på träning och tävling under uppväxtåren ska undersökas.

- Jag upplever att det var ett konstruktivt möte där ministern var genuint intresserad av frågorna som diskuterades. Vi fick även möjlighet att lyfta upp den så viktiga anläggningsfrågan och den roll som kommunerna har kring prioritering av tider, säger Suz Lundvall, tillförordnad ordförande Gymnastikförbundet.

Publicerad: 2024-01-26

UPPTÄCK MER