Gå till innehåll
Lyssna
Svensk Gymnastik

Nyheter 2025

  • ”Jag brukar kalla mig teoretisk gymnast”

    Lars Stenberg spenderar närmare 24 timmar i veckan i gymnastikhallen i Luleå. Han är både tränare, tidigare domare och sitter med i kommittén för manlig artistisk gymnastik sedan åtta år tillbaka. Men någon egen bakgrund som gymnast har han inte. Gymnastiken mötte han första gången som pappa på läktaren.
  • Jennifer Williams trea i världscupsfinal i bom

    Med finalfältets högsta svårighetspoäng tog Jennifer Williams, Eskilstuna GF, brons på världscupen i kvinnlig artistisk gymnastik.
  • Jennifer Williams i världscupsfinal

    Med en strålande bomserie tog sig idag Jennifer Williams till sin andra världscupsfinal i bom.
  • Trupplandslaget i förändring

    Att bli världsledande! Så kort kan ambitionen uttryckas och vägen dit börjar nu med tydligare prioritering för seniorlandslagen, en ny övergripande landslagsledning och på sikt förbättrad dialog och utveckling i samspelet mellan förening och landslag.
  • Världscupen i kvinnlig artistisk gymnastik igång

    Idag har Jennifer Williams och Elina Grawin, båda från Eskilstuna GF, inlett kvaltävlingarna i årets första världscup i Osijek, Kroatien.
  • Fina insatser i världscupsfinalerna i trampolin och DMT

    Under eftermiddagen idag har Tuva Stjärnborg tillsammans med Oscar Smith och Jonas Nordfors tävlat världscupsfinaler i italienska Riccione.
  • Två världscupsfinaler i trampolin och DMT

    På dagens världscup hoppade sig Tuva Stjärnborg rakt in i DMT-finalen. Jonas Nordfors och Oscar Smith är också vidare till final i den synkrona hoppningen.
  • Ny utbildningsportal

    Under senvåren öppnar anmälan till höstens kurser i Gymnastikförbundets nya utbildningsportal i Kunskapsarenan. Här kommer du kunna söka på aktuella kursdatum samt göra köp och anmälan till stora delar av förbundets kurser.
  • Sifo: 39% tror inte att de kan slå kullerbytta

    En ny undersökning, genomförd av Verian (tidigare Sifo) på uppdrag av Gymnastikförbundet, avslöjar att nästan fyra av tio svenskar (39%) inte tror eller känner sig osäkra på om de kan slå en kullerbytta.
  • Gymnastikförbundets mångåriga ordförande Bertil Sjöstrand har gått ur tiden

    Svenska Gymnastikförbundets mångåriga ordförande Bertil Sjöstrand, Solna, har efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 86 år. Han efterlämnar närmast hustrun Gunvor, barnen Per, Björn och Inger med familjer samt många vänner i Sverige och internationellt.
  • Gymnastiken gör skillnad i utsatta områden!

    Idrottsklivet är nu inne på sitt tredje år. Det är en långsiktig satsning för att få fler barn och unga att delta i idrott och föreningsliv i de områden polisen definierar som utsatta. Målet är att minska risken för utanförskap och kriminalitet.
  • Lina Sjöberg – världens bästa DMT-hoppare

    I januari meddelande Lina Sjöberg att den långa och framgångsrika karriären inom trampolin och DMT nått sitt slut, men trampolinsporten lämnar hon inte i första taget. Nu väntar en satsning på tränarrollen, bland annat som deltagare i projektet NextGen.
  • Utveckla ditt tränarskap på Gymnastik- och idrottshögskolan GIH

    Hösten 2024 startade Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) en ny deltidsutbildning där truppgymnastiken står i fokus.
  • Är du vår nya landslagschef?

    Då vår nuvarande landslagschef Jimmy Ekstedt har valt att gå vidare mot nya utmaningar söker vi nu en landslagschef med huvudfokus på de individuella disciplinerna trampolin och rytmisk gymnastik. I rollen ingår även att stötta internationell tävlingsmedverkan inom parkour.
  • Rutinerade hoppare överst på pallen i hoppreps-SM

    SM i hopprep 2025 gick av stapeln i Kämpinge och bjöd på två dagar av spännande tävlingar, svenska rekord och inte minst mycket hopprepsglädje.
  • Kullerbyttans dag 31 mars

    Nu närmar sig vår favoritdag på året - Kullerbyttans dag! Dagen som nu också finns inskriven på temadagar.se, instiftad av Gymnastikförbundet. För oss symboliserar kullerbyttan den så viktiga grundmotoriska träningen som hjälper oss genom livet. Slå kullerbyttor med oss 31 mars - tillsammans kan vi hjälpas åt att inspirera till mer rörelse!
  • Ny folder: Gymnastik och hörselnedsättning

    I Sverige har över en miljon människor någon form av hörselnedsättning, och såklart finns en del av dem inom Svensk Gymnastik. Målet är att alla ska trivas inom vår idrott och ha möjlighet att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Därför har vi nu samlat enkla tips för dig som ledare, träningskompis eller med annan roll i en förening, som underlättar kommunikationen och som kan vara användbara i olika situationer.
  • Felicia tränar gymnastik med en arm

    14-åriga Felicia Forsberg tränar truppgymnastik i Strömsunds GF. Hon är som vilken annan gymnast som helst, med ett litet undantag. Felicia har dysmeli och är född utan vänster underarm.
  • Hopprepsskoj 2025, anmälan öppnar 11 mars!

    På tisdag 11 mars kl 12:00 öppnar anmälan till vårens Hopprepsskoj - vår hoppiga utmaning för alla skolor!
  • Se om din förening!

    Nu närmar det sig årsmötestider för många föreningar. Har du koll på vad som gäller? Och gör ni rätt i din förening?
  • Save the date! Gymnastikforum 2025, 4-5 oktober

    I höst är det åter igen dags för Svensk Gymnastiks stora mötesplats - Gymnastikforum! 4-5 oktober ses vi på Scandic Infra City i Upplands Väsby utanför Stockholm för en helg fylld med inspiration och trevligt umgänge. Så skriv in det in kalendern!
  • Gymnastik och träning - en naturlig medicin för barn med NPF

    Den 25 januari höll Filippa Koch och Teddie Ohrslin en inspirerande föreläsning på eventet Rörelse Hela Livet i Gymnastikförbundet Syd. Där delade de sina personliga historier om att leva och träna med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF).
  • Uppvisningsgymnastiken tillbaka till Eriksdalshallen

    Den 8 februari fylldes läktarna i den anrika Eriksdalshallen i Stockholm och publiken bjöds på en härlig uppvisningsfest. Det var en fin helhet som visades upp inom ramen för Gym for Life Challenge och Show Your Moves.
  • Stina drabbades av hjärnblödning – fick lära sig grundmotorik på nytt

    Stina Langenius har vunnit medaljer i truppgymnastik på både EM, NM och SM. Men i mars 2024 drabbades hon plötsligt av en hjärnblödning och volterna byttes mot att lära sig de tidigare så självklara sakerna som att gå och borsta tänderna själv.
  • Svensk Gymnastik Vill 2025–2026 är här!

    Årets upplaga av Svensk Gymnastik Vill finns nu tillgänglig både som A5-broschyr och digital PDF.
  • Passionerad för truppgymnastik och vill bidra till dess utveckling?

    Är du passionerad för truppgymnastik och vill bidra till dess utveckling i Sverige? Vi söker nu engagerade personer till vår nationella kommitté!
  • Utbildningsrevisionen i mål med alla kurser

    Efter nära ett decennium är det omfattande arbetet att göra om Gymnastikförbundets utbildningssystem nu klart. Åren har stundvis varit utmanande, men arbetet har varit viktigt och bidragit till så mycket mer än nya kurser.
  • Webbinarium: Tävlingsanmälningssystemet

    Under hösten 2024 har man kunnat hitta nationella, regionala tävlingar och även många föreningstävlingar i tävlingsanmälningssystemet. Vår ambition är att samla alla tävlingar inom Svensk Gymnastik på en plattform för att underlätta för gymnaster och tränare.
  • Ny landslagsroll till Helena Andersson Melander

    Helena Andersson Melander kommer fokusera på utvecklingsmiljön i Eskilstuna i syfte att stärka och stötta de landslagsgymnaster som tränar där.
  • Elitgymnastiken rivstartade året på Bosön

    Fysioträff, landslagsläger, NIU-träff och Elitforum. Elitgymnastiken rivstartade året med flera aktiviteter under samma vecka. Dessutom gick startskottet för NextGen, Gymnastikförbundets nya satsning på framtidens elittränare.