Ny folder: Gymnastik och hörselnedsättning

I Sverige har över en miljon människor någon form av hörselnedsättning, och såklart finns en del av dem inom Svensk Gymnastik. Målet är att alla ska trivas inom vår idrott och ha möjlighet att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Därför har vi nu samlat enkla tips för dig som ledare, träningskompis eller med annan roll i en förening, som underlättar kommunikationen och som kan vara användbara i olika situationer.
I Sverige har över en miljon människor någon form av hörselnedsättning och varje år föds cirka 200 barn med nedsatt hörsel. En hörselnedsättning kan vara olika hos olika personer och hörseln ter sig ofta olika - vissa ljud hörs tydligt medan andra är omöjliga att uppfatta. Många med nedsatt hörsel använder tekniska hörhjälpmedel som förstärker ljud, men de ger aldrig perfekt hörsel. Ett vanligt problem är att det kan vara svårt att urskilja tal i bullriga miljöer som en idrottshall ofta kan vara. Det kan också vara svårt att avgöra varifrån ett ljud kommer. En person med hörselnedsättning behöver anstränga sig för att höra, vilket tar fokus från andra saker och är energikrävande.
Inom Svensk Gymnastik är målet att alla, oavsett förutsättningar, ska ha möjlighet att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. För att uppnå detta måste vi möta varje individs enskilda behov och skapa en miljö där alla trivs och mår bra, vare sig de tränar, tävlar eller deltar i andra evenemang. I foldern Gymnastik och hörselnedsättning har vi samlat information och tips till dig som ledare, aktiv eller kompis till någon med hörselnedsättning. Du hittar även information om olika hjälpmedel, tips inför tävlingsarrangemang och andra bra länkar. För extra tydlighet kring tävlingar, är det förtydligat i Tekniskt reglemente 2025 att det inte på några nivåer får göras avdrag för hörhjälpmedel (inklusive tolk).
Jobbar du i en förening eller region där ni önskar fysiska foldrar inför en föreläsning, ett ledarmöte eller liknande? Hör av dig till:

Publicerad: 2025-03-10
UPPTÄCK MER