Nordisk afton - en hyllning till gymnastiken i Norden

En bild

Tre svenska, norska och finska team uppträder med fyra danska på 2023 års uppsättning av Nordisk afton på World Gymnaestrada i Amsterdam. Tillsammans har de uppgiften att förmedla de nordiska rötterna genom gymnastiken, berättar den danska koreografen Stinna Shaktiva, ansvarig för ”Nordic Roots” som showen heter.

– Jag vill hylla gymnastiken och visa glädjen med att gympa i Norden, säger hon. Även om våra nordiska länder har olika stilar och variationer inom gymnastiken, så har vi också stora likheter. Den röda tråden i programmet är kärleken till gymnastiken, den ska bara flöda på!

Hon har intervjuat de danska teamens deltagare för att få veta hur de identifierar sig med gymnastik, vad de älskar mest med den och hur deras egna rötter märks genom gymnastiken. Som svar fick hon massor av videos och delar av dessa kommer inledningsvis att visas i showen.

– För mig är det viktigt att gymnasterna själva älskar det de gör på scenen!

Hon vet hur viktigt detta är för att showen ska bli riktigt bra; hon har själv varit aktiv gymnast, både inom AG och trupp, och bland annat turnerat över hela världen med National Danish Performance Team. Koreograf har hon varit sedan 16-årsåldern och med åren har hon samlat på sig många utbildningar och stor erfarenhet inom området. Rollen som ansvarig för Nordisk afton är dock ny.

– Jag vill att showen ska visa vår nordiska kultur, våra relationer över generationsgränserna, glädjen över att röra sig tillsammans, och förmedla känslan av att allt detta sträcker sig långt bortom gymnastiken, och finns i vår själ och i våra hjärtan!

Hon önskar att teamen som deltar kommer förberedda, att de övat mycket och att de har kul på scenen.

De tre team som representerar Sverige i Nordisk afton är: Norlandic Team, Kämpinge GF och Stockholmsflickorna. Det är tre team med olika discipliner: trupp/dans, hopprep respektive uppvisningsgymnastik.

Stinna Shaktiva

Den danska koreografen Stinna Shaktiva.

Ulrika Zeidlitz och Julia Rahm, ledare i Norlandic Team, berättar att deras lag är med i Nordisk afton för andra gången.

– På förra gymansestradan i Dornbirn hade vi äran att vara med för första gången, så vi är mycket hedrade att återigen få representera den svenska truppen, säger Ulrika Zeidlitz.

Liksom förra gången är deras show koreograferad av Malin Ekroos. Denna gång är musiken Loreens Euphoria.

– Showen visar svensk kraft från Moder Jord med Loreens energi och vår tolkning, säger Julia Rahm, som själv har en huvudroll i numrets inledning.

Stinna Shaktiva och hennes koreografiassistent Anna Kinoshita planerar in- och utgångar med Julia Rahm och Ulrika Zeidlitz från Norlandic Team.

Liv Murmark, Kämpinge GF, ledare och koreograf – tillsammans med Sara Nässel, nybliven världsmästare i hopprep (!) – berättar att deras 27-mannateam är laddade för en härlig show.

– Vår show bjuder på hopprep på olika sätt. Programmet ger uttryck för svensk styrka, energi och samarbete till medryckande svensk världsmusik, berättar Liv Murmark.

Som förening har de varit med i Nordisk afton flera gånger tidigare.

– För de flesta av våra gymnaster som deltar i år, 26 tjejer och en kille, är det första gången som de uppträder på Nordisk afton.

Jessica Mölsä, Stockholmsflickorna – och koreograf för Nordisk afton – berättar hur de tolkat uppdraget med rötter:

– Våra rötter i gymnastiken och det som gör vår förening speciell är rörelseglädjen och att vi har så kul tillsammans! Det vill vi visa i vårt nummer.

Musiken är hämtad från Glasgow Boogie med Benny Anderssons Orkester.

– Den är glad, energisk och passar oss. Dessutom lockas publiken att klappa med, så att även den känner rörelseglädjen och inkluderas i det universella musikspråket.

GF Stockholmsflickorna börjar sitt program med att hälften av gruppen bollar i puls med tre bollar, de kliver åt sidan och den andra halvan reser sig upp och bollar med två bollar samtidigt som de första långsamt sjunker ner.

– Bollarna är rötterna i vår disciplin! Sedan går ju inte rötter bara nedåt, så förutom våra bollar använder vi även band, för att visa att rötterna förgrenar sig utåt, åt sidorna.

Hon tycker att rörelserna går att tolka på ett djupare plan.

– Ibland så han man bra dagar, ibland sämre. Man reser sig upp och sjunker ner, tar hjälp av någon för att komma igen och så fortsätter livet.

Det kommer att vara tio gymnaster på scenen i åldrarna 17 till 56. Två av dem har varit med i Nordisk afton tidigare, men för alla andra är det nytt.

– De är så taggade. Det här blir ännu en nivå för oss, med nästan 22 000 människor på läktaren. Merparten av gruppen har aldrig gjort något så här stort. Vi är så redo!

Nordisk afton äger rum på RAI i Amsterdam på torsdag kväll klockan 21.

Text: Anna-Karin Widehammar

Publicerad: 2023-08-03

UPPTÄCK MER