Studerar i samma stad – ska tävla NM med tre olika lag

En bild

Att kombinera elitgymnastik med universitetsstudier är inte alltid en enkel sak, det vet Oscar, Wilma, Elias och Livia som alla studerar i Linköping och som i slutet av veckan tävlar NM i truppgymnastik. Men trots att de under året tränat en hel del ihop tävlar de inte med samma lag, utan tre olika.

NM i truppgymnastik går av stapeln vartannat år och efter ett inställt mästerskap under pandemin är det många som sett fram emot årets mästerskap som går på Island. Sju lag representerar Sverige och eftersom de nordiska länderna är ledande inom truppgymnastik är det en tävling på hög nivå som väntar. Läs mer om mästerskapet här.

Fortsatt satsning trots studier

Fyra av gymnasterna som intar tävlingsgolvet på lördag är Oscar Gadd (GF Fram), Wilma Jönsson (GF Örebro), Elias Gustafsson (GF Örebro) och Livia Berner (EG Vikings, ett mixedsamarbete mellan GT Vikingarna och Enebybergsgymnasterna). Elias och Livia har båda ett NM på meritlistan sedan tidigare medan Oscar och Wilma tävlar sitt första nordiska mästerskap. Men det är inte bara gymnastiken som de fyra har gemensamt, just nu studerar de alla i Linköping. Elias och Wilma läser båda till civilingenjörer i maskinteknik, Oscar och Livia har kommit olika långt på läkarprogrammet.

Med flera timmars pendling till sina hemstäder har de fyra fått hitta nya lösningar för att kunna fortsätta träna truppgymnastik på hög nivå. En av lösningarna heter Wifolka Gymnastikförening. Föreningen håller till i Mantorp strax utanför Linköping och här har Oscar, Wilma, Elias och Livia kunnat träna en del under året.

Wilma: Det var en tidigare Örebro-gymnast som tipsade mig och Elias om föreningen. Först hörde vi av oss för att bli tränare och sedan blev det att vi började träna tillsammans med det laget också.

Föreningen har inget SM-lag utan laget som Wilma och Elias är tränare för, och även tränar tillsammans med, tävlar på nivå 3. Ibland är det svårt att träna ihop, exempelvis använder de inte samma trampett, men för det mesta går det bra. Inför NM har de dock behövt pendla till sina hemstäder mer och de har därför inte tränat lika mycket hos Wifolka Gymnastikförening den senaste tiden. Men under en period var de där omkring två gånger i veckan och under året har de varit med på föreningens klubbtävling.

Utmaningarna under NM-satsningen

Att hinna med både studier och träning är svårt och det gäller att prioritera och planera för att få vardagen att gå ihop. När Oscar, Wilma, Elias och Livia får berätta mer om utmaningarna det innebär att kombinera studierna med den pågående NM-satsningen lyfts just prioritering som en av de främsta utmaningarna.

Elias: Jag tycker det är svårt att veta vad som är högst prioriterat för stunden. Ska jag lägga ner mycket tid på den här uppgiften eller kan jag lägga mindre tid på denna och mer på någon annan för att också hinna med gymnastiken?

Livia: Jag håller med! Jag tycker det är svårt att veta vilken träning jag ska prioritera att åka hem på, fristående eller redskap? Det är också en utmaning att hålla motivationen uppe och känna att man är en del av laget när man inte tränar med dem varje träning.

Wilma: Jag skulle också säga att det är en utmaning socialt. Åker man från Linköping missar man mycket där, och när man inte är i Örebro missar man mycket där.

Livia: Det är som att man hoppar mellan två bubblor eller två världar. Det kan vara energikrävande. Sen den ekonomiska biten, det är absolut en utmaning som student med alla kostnader kring pendling hem till laget. Men jag är väldigt tacksam över att jag inte behöver betala full terminsavgift i Vikingarna eftersom jag inte är där hela tiden och att vi får träna i Wifolka utan extra avgift!

De är alla överens om att det underlättat väldigt mycket att de är fyra i samma situation som vet hur det är att behöva prioritera, välja bort och i vissa fall också offra sådant man egentligen hade velat hinna med. De tar hjälp av varandra och Oscar har åkt med till Örebro några gånger för att träna med Elias och Wilma där.

Oscar: Det är alltid roligare att träna med laget tycker jag även om det funkar bra att träna själv också för man vet vad man ska göra när man kommer till träningen även om man är ensam.

Livia: Man får också ut mycket av träningarna i Linköping om man väl vill. Det är ju inte precis någon kö när vi bara är fyra stycken som ska köra tumbling. Hemma snackar man mycket med laget som tar av tiden också, även om vi fyra har varandra så tar det inte lika mycket tid.

Trots att de har hittat ett sätt att fortsätta träna och tävla på högsta nivå menar både Livia och Wilma att det inte var en självklarhet att satsa mot NM.

Wilma: Jag har försökt ta en sak i taget. Först var fokus bara på SM, efter det blev fokus på NM.

Livia: Jag håller med, men jag blev så taggad när jag väl var på SM. Efter SM blev det också lättare att tänka ”det är bara två månader till”. Men jag visste också att jag hade en lugn termin i skolan i höst, annars hade det inte gått.

Oscar: Jag var mer tveksam till om jag skulle satsa mot SM. Jag flyttade till Linköping i januari och visste inte hur mycket det skulle bli med skolan. Men när vi sen tog oss till NM var det självklart att satsa!

”Fem jäkligt bra lag”

Inför NM har Livia pendlat till Stockholm omkring en gång i veckan, en resa som tar henne tre timmar dörr till dörr. Oscar har närmare 3,5 timmar ner till Skåne om han har tillgång till bil och har därför pendlat lite mindre och tränat mer på egen hand. Inför SM i somras var situationen inte den samma. Då hade de gått på sommarlov tre veckor innan tävlingen och uppladdningen var därför lugnare. Nu upplever de alla att det varit mer intensivt att kombinera träningen och studierna, och de har knappt haft tid att tänka på vad det är som väntar i slutet av veckan.

Livia: Det känns nervöst, men det har varit en väldigt intensiv period med mycket pendling för min del så jag har inte hunnit reflektera jättemycket än. Jag ser fram emot att åka iväg och hänga med laget och bara ha kul.

Elias: Jag avslutade en tentaperiod precis och känner mig därför lugnare just nu, så det tajmade bra.

Vi frågar om de vill dela med sig av vad deras lag har för målsättning inför NM.

Oscar: Vi har inte sagt så mycket om mål mer än att vi vill göra en bra tävling. Men jag har själv haft lite koll på de andra lagen, mest för att jag tycker det är kul, och som jag förstått det är det fem jäkligt bra och jämna lag på herrsidan så vi kan göra en bra tävling och ändå komma femma.

Elias: Vi är bara fokuserade på att göra så bra vi kan och inte titta på motståndet.

Livia: Jag har också dålig koll på motståndet, jag har bara koll på att de svenska lagen är jättebra, så jag vill mest göra en tävling jag är nöjd med.

Eftersom GF Örebro och EG Vikings båda tävlar i mixedklassen betyder det att Livia, Wilma och Elias blir konkurrenter under NM. När vi tar upp det under samtalet skrattar de.

Wilma: Vi har skojat om det lite ibland. Men vi hejar såklart på varandra och hoppas mest att det ska gå bra för Sverige.

Om gymnastiksatsningen och motivationen håller i sig även efter NM återstår att se.

Wilma: Just nu känner jag mig väldigt taggad.

Oscar: Jag ser fram emot en paus efter detta, men sen har jag inte bestämt mig kring SM nästa år eller om jag satsar mot landslaget och EM.

Men innan de behöver fundera över den saken väntar ett spännande mästerskap på Island. Vi önskar alla de svenska lagen ett stort lycka till!

Här är lagen som representerar Sverige på NM

Mixed:
GK Motus-Salto (Malmö)
EG Vikings (Ett samarbete mellan GT Vikingarna från Lidingö och Enebybergsgymnasterna)
GF Örebro

Damer:
Brommagymnasterna
GK Motus-Salto (Malmö)

Herrar:
KFUM (Stockholm)
GF Fram (Helsingborg)

Publicerad: 2023-11-07

UPPTÄCK MER