Friståendefokus för Filip Lidbeck på årets VM

En bild

Halmstad Frigymnasters Filip Lidbeck tävlar sitt tredje världsmästerskap i Antwerpen i slutet av veckan. Den här gången blir det fullt fokus på fristående och Filip är laddad inför uppgiften.

Det är totalt tre svenska herrar som tar plats på årets VM i belgiska Antwerpen. Filip Lidbeck (Halmstad Frigymnaster) får sällskap av Kim Wanström (Hammarbygymnasterna) och Marcus Stenberg (Lulegymnasterna). För Filip och Kim väntar tävling i fristående medan Marcus deltar i mångkampen.

Kvalade till VM via världscup

Filip beskriver känslan inför VM som bra. Att årets VM blir hans tredje gör att han har viss rutin, något han ser som en fördel.

– Jo men lite, mest för att jag vet hur tävlingsdagen kommer se ut. Sen är känslan och pirret alltid samma för mig på tävling. Men jag känner mig laddad så det ska bli kul. Lite synd att vi inte har ett lag på herrsidan bara men kul att vi är några grabbar som åker i alla fall, säger Filip.

23-åringen från Halmstad kände tidigt på året att han var i bra form och det visade sig även på World Challenge Cup i Cottbus, Tyskland som gick i februari. Filip genomförde ett strålande fristående som räckte till en nionde plats, endast 0,033 poäng ifrån final. Surt såklart, men det var samtidigt den prestationen som gav honom en biljett till VM. Under våren tävlade han även på EM i samma gren. Det har med andra ord blivit mycket fristående för Filip det här året.

– Det är redskapet jag är bäst i. Det och hopp, men hopp är svårare att ta sig vidare till final i så nu har det bara varit fristående. Jag tycker fristående är det roligaste redskapet så jag klagar inte på det, berättar han.

Definitivt besked om VM-platsen fick Filip under sommarens SM-vecka där han stod för ytterligare en kanontävling när han tog hem gulden i både fristående och hopp. Sedan dess har ett landslagsläger på Lingvallen varit en del av uppladdningen mot VM. Filip, Kim och Marcus har även tränat på hemma i sin förening och hållit förbundskapten Eddie Olsson uppdaterad genom filminskick.

Vill nå 14,0 poäng

För en vecka sedan var Filip tillsammans med Kim Wanström och Luis Il-Sung Melander på World Challenge Cup i Paris. En sista tävling innan VM.

– Världscupen i Paris var en testtävling för mig och Kim. Tyvärr gick det inte så bra, jag hade fall på förstalängan som jag aldrig har haft fall på på tävling innan. Sen hade jag lite andra missar också. Men nu har jag förhoppningsvis lärt mig det inför VM så jag inte gör samma missar då, berättar han.

Att missa på tävling så kort innan VM blir såklart en mental utmaning. Men Filip låter sig inte påverkas allt för mycket.

– Det är klart man blir lite mer nojig när man missar så kort inpå, men det är mest irriterande i huvudet. Jag får jobba mer på det jag missade helt enkelt.

Den senaste tiden har det inte bara blivit mycket fristående vid tävling för Filip utan även på träning för att ladda upp inför VM på bästa sätt.

– Just nu kör jag mer fristående än jag brukar på träning, men framför allt kör jag mindre hopp för att spara på benen. Så det är lite annorlunda träning, men jag kan inte sluta köra alla andra grenar såklart för jag har tävlingar som väntar efter VM också, förklarar han.

Under helgen har Filip, Kim och Marcus haft uppladdningsläger i Halmstad och idag, måndag, har det blivit dags för avresa mot Antwerpen. Filips målsättning inför VM är tydlig.

– Jag vill göra en serie där jag får 14,0 i poäng, det hade varit kul. Placering beror ju på hur andra kör så det är svårt att säga, men om jag klarar 14 poäng så är jag nöjd. Det är svårt men det kan gå. Jag fick det i somras på SM men jag har inte fått det internationellt någon gång, berättar han.

Filip ser fram emot att få dela VM-upplevelsen med landslagskompisarna Marcus och Kim. Det gör skillnad när man är flera som kan stötta varandra. Samtidigt är han målmedveten och på frågan kring vad han tycker ska bli det roligaste med VM blir svaret:

– Om jag får 14,0 i poäng kommer det vara det roligaste, men annars ser jag fram emot att prestera. Och förhoppningsvis går det bra för Mackan och Kim också.

Vi önskar både Filip, Kim och Marcus ett stort lycka till! Mer om VM i artistisk gymnastik hittar du på vår mästerskapssida.

Publicerad: 2023-09-25

UPPTÄCK MER