Porträtt: Miranda Tibbling – bäst i världen i parkour

En bild

Miranda Tibbling är i hetluften just nu och har inlett hösten med flera stora tävlingar. Hon är nyligen hemkommen från Kanada och USA där hon bland annat tävlat i SPL (Sports Parkour League). Till helgen är det dags för världscupstävlingar i Bulgarien.

Berätta om SPL i Vancouver!

- Det var första gången jag och Elis (Torhall) tävlade i SPL, som är en väldigt annorlunda tävling jämfört med andra, inleder Miranda.

Tävlingen består av tre grenar: speed, style och skill. Den tredje grenen, skill, finns oftast inte på andra tävlingar. Miranda tävlade i speed och style och Elis i style. Det var en helt ny bana för dem och de fick bara en kort förträning för att komma på sina olika runs till tävlingen. I varje gren kördes tre olika runs som räknades ihop till en totalpoäng. Trots den korta förberedelsetiden gick det strålande bra. Elis vann i style. Miranda vann i speed och kom precis utanför medaljplats i style.

- Det gick bra i speed, och det gick även bra i style, men där tycker jag faktiskt att jag blev för lågt bedömd.

Från Vancouver gick resan till USA och Los Angeles.

- Det var asfett i LA och det var lite mer av en semester för mig.

Det blev emellertid en tävling i style även här. Resultatet blev inte lika bra som vi har blivit bortskämda med, då hon åkte på tufft motstånd i ett tidigt run.

- Det var kul att tävla och jag kommer nog komma tillbaka till LA!

Tävlandet sliter på kroppen

Det är en lite halvskadad Miranda som intervjuas. Hon har tävlat flitigt och det känns.

- I USA är många av tävlingarna på asfalt. Det ser coolt ut men sliter eftersom det är stenhårt. Det är många som får ont i hälar och stukar fötterna. Jag har själv ont i en häl.

Så vad gör du för att hålla kroppen stark och klara av påfrestningarna?

- Speedbanorna är ju långa så det gäller att ha bra kondition för att orka. Jag jobbar mycket med konditionsträning och intervaller, både i gymmet och med parkourintervaller. Nu när jag har rest mycket har det varit svårt att hinna med det. Utöver konditionsträningen kör jag en del styrketräning för att förebygga skador.

”Finns ingen bättre känsla än när man vinner”

Du är rankad etta i världen, har vunnit VM, världscuper och stora kommersiella tävlingarna. Vad motiverar dig?

- Jag tävlar mot mig själv. Jag vill bli bättre och det finns alltid något man kan bli bättre på. Men tävlingarna är också viktiga för att synas och få sponsorer. Så det är viktigt att göra bra ifrån sig. Men det finns inte heller någon bättre känsla än när man vinner. Det är fantastiskt!

Miranda Tibbling i en volt på parkourbana

Miranda på världscupen i Sofia 2022. Foto: FIG

Parkouren ger Miranda möjlighet att resa och uppleva saker. Med den framgång hon har just nu så har hon förutsättningarna för att kunna fokusera på parkouren. Hon tog studenten i våras och tycker det är skönt att kunna komma utvilad till träningen. Framöver kommer träningen kombineras med cirka 10 timmars jobb i veckan som instruktör och i en reception och i planeringen ligger också att åka och backpacka!

- Skolan tog så mycket energi, så nu testar jag hur det är att bara kunna träna och se hur bra jag kan bli. Jag kommer även kunna åka och träna mer med Elis och Hannes (Larsson).

Elis, Miranda och Hannes på världscup i parkour.

Elis, Miranda och Hannes på världscupen i Montpellier 2022. En trio som stöttar och sporrar varandra. Foto: Julien Blanc.

Vill påverka

Det är fler killar än tjejer inom parkouren, det är något som är tydligt i Sverige. Enligt Miranda ser det inte likadant ut internationellt. På frågan om varför hon tror att det är så svarar hon att de kanske fokuseras mer på tjejerna internationellt. Hon hoppas också att det ska bli en damklass på SM framöver.

- Jag förstår att det blir svårt med en damklass på SM när det är så få som tävlar, men det behövs för att det ska bli intressant för mig att tävla.

Miranda och Noa i speed på world games

Miranda och Noa Man från Nederländerna på World Games 2022. Foto: FIG

Miranda önskar att fler unga tjejer i Sverige börjar träna parkour och en bättre förebild går knappast att få. Hon har en plattform i sociala medier och där hon bland annat lyfter mångfalden i parkouren.

- Jag gillar att lägga upp det jag känner för i sociala medier. Jag tycker det är viktigt att visa att det finns så många delar inom parkouren. Du behöver inte vara liten eller se ut på ett visst sätt för att bli bra. Oavsett hur man ser ut, finns det något. Det är viktigt att barn ska kunna se det.

Världscup 8-10 september

Närmast på schemat står världscupen i Sofia till helgen. Där hoppas Miranda kunna köra både speed och freestyle, men det beror på vad kroppen klarar av.

- Det är ett starkt startfält i freestyle, med en japanska som nu har åldern inne för att tävla. Det ska bli kul att se.

Stort lycka till önskar vi både Elis och Miranda!

Läs mer om den internationella tävlingsparkouren här.

Publicerad: 2023-09-06

UPPTÄCK MER