Mot VM i rytmisk gymnastik

En bild

Den 23-27 augusti går det 40:e världsmästerskapet i rytmisk gymnastik. Från Sverige deltar Alva Svennbeck.

Alva Svennbeck är 23 år och tränar för GCF Uppsala. Om en vecka kliver hon tillsammans med runt 90 gymnaster från cirka 60 nationer in på VM-mattan i Valencia i Spanien. Hon gör det med stor erfarenhet i bagaget. Det är hennes tredje VM och hon har mängder av SM-medaljer att luta sig tillbaka på. Under mästerskapet avgörs också trupptävlingarna, men där har Sverige inget lag med.

Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Alva inför avresan.

Hur har uppladdningen sett ut?

- Jag har denna gång haft möjligheten att få hjälp av flera olika RG-tränare både från min hemmaklubb, andra svenska klubbar samt internationella tränare. Det har varit till stor hjälp att få synpunkter på mina tävlingsprogram från flera olika håll. Jag har tränat praktiskt taget hela sommaren både hemma i Uppsala, i Lindesberg samt på landslagslägret på Lingvallen. Detta har gjort att jag känner att jag har utvecklat mitt artisteri ytterligare några snäpp samt fått möjlighet att finslipa alla små detaljer lite mer noggrant.

Gymnast som kör med käglor

Denna gång åker du själv – har det påverkat träningen, att inte ha någon som också ska iväg och tävla?

- Det är såklart roligast att åka med fler och tävla samt att förbereda sig tillsammans med andra som har samma mål men att åka själv har även givit mig mer tid att kunna ha en mer individuellt anpassad tävlingsförberedelse.

Du tävlade ju EM för inte så länge sedan, är det samma program vi kommer se, eller har du gjort några förändringar?

- Jag bestämde mig efter SM att jag hade tröttnat på mitt gamla tunnbandsprogram och då bestämde vi oss för att jag skulle byta till ett nytt. Mina andra tre program är också lite ändrade.

Vad har du för förväntningar och målsättningar på tävlingen?

- Mitt mål gällande poäng är fortfarande att komma över 100 poäng sammanlagt på fyra grenar. I övrigt så vill jag känna mig lugn mentalt, energirik fysiskt och köra med maxuttag och glädje på tävlingsmattan för det är då jag presterar som bäst.

Med på mästerskapet är tränare Katarina Söderberg, Elisabeth Cupr och fysio Jessica Mattson.

Stort lycka till!

Mer information om tävlingsschema och hur du följer tävlingarna hittar du här

Länk till mästerskapssidan

 

Publicerad: 2023-08-16

UPPTÄCK MER