Gymnastikförbundet välkomnar beslut i European Gymnastics

En bild

Den 1 december beslutade European Gymnastics att inte öppna upp för ryskt och belarusiskt deltagande på europeiska gymnastiktävlingar och fortsatt visa stöd med Ukraina.

Under European Gymnastics kongress i Sofia i Bulgarien var frågan om ryskt och belarusiskt deltagande på europeiska gymnastiktävlingar uppe på agendan och kongressen valde att fortsatt inte tillåta deltagande från dessa två länder.

Svenska Gymnastikförbundets generalsekreterare, Catharina Espmark, var den enda talaren som tog till orda för att visa stödet med Ukraina där hon representerade alla nordiska länder. I övrigt var det bara Ryssland som yttrade sig.

- Vi välkomnar tillsammans med de övriga nordiska kollegorna dagens beslut att neka ryskt och belarusiskt deltagande på europeiska mästerskap och fortsatt visa stöd med Ukraina. Om ett land som bedriver anfallskrig mot ett annat land måste det bli konsekvenser, det här är en, kommenterar Catharina Espmark.

Vid kongressen beslutades även att fortsatt inte tillåta förtroendevalda kommittémedlemmar från Ryssland och Belarus.

Gymnastikförbundet anser också att det i juli fattade beslutet av det internationella gymnastikförbundet (FIG) är fel och står fortsatt bakom Riksidrottsförbundets och SOK:s linje om att inte tillåta ryskt och belarusiskt deltagande på internationella tävlingar. Ståndpunkten har under hösten förmedlats till FIG i en gemensam nordisk skrivelse.

Publicerad: 2023-12-01

UPPTÄCK MER