Team Zkip: Tjejerna som fick hela Sverige att prata om hopprep

En bild

I somras tog de unga tjejerna i hopprepslaget Team Zkip VM-guld i USA. Deras imponerande bedrift spred sig i nyhetsmedierna och plötsligt fick hela Sverige upp ögonen för hopprep.

Historien om VM-guldet i Colorado Springs har hunnit bli några månader gammal och vi har redan kunnat läsa om den i flera medier, men historien förtjänar att lyftas igen. Det som hopprepslaget team Zkip lyckades med under sommarens VM är minst sagt imponerande och Gymnastikförbundet fick en pratstund med tjejerna för att ta reda på mer om det framgångsrika laget, hur en missad finalplats kunde sluta med VM-guld och vilka mästerskap de tränar mot nu när VM är över.

Tränat tillsammans i flera år

Laget från Kämpinge GF som kallar sig team Zkip består av fem 17-åringar: Lova Lindgren, My Husberg, Olivia Odenhag, Ina Murmark och Hanna Andersson. Tjejerna har hoppat tillsammans i flera år och lagkonstellationen har varit densamma sedan 2016. Gemensamt för alla i laget är att de har en bakgrund inom truppgymnastik, något de menar att de verkligen har haft nytta av i hopprepssporten. I Kämpinge GF har majoriteten av de som tränar hopprep även tränat gymnastik och många kombinerar disciplinerna under flera år. Koordinationen som gymnastiken ger blir en bonus i hopprepet. Men sedan tre-fyra år tillbaka är det fullt fokus på hopprep för team Zkip. I laget ingår även tränare Sara Nässel som varit huvudansvarig tränare sedan 2019. Innan dess var hon själv aktiv och har bland annat både VM-brons och VM-silver på meritlistan.

Som lag har team Zkip redan nått flera stora framgångar. De vann SM-guld både 2022 och 2023 och har innan dess tagit en rad JSM-medaljer. De har också tävlat ett EM som seniorer och ett som juniorer samt ett VM som juniorer. Sommarens mästerskap i Colorado Springs var dock deras första VM som seniorer.

Tjejerna berättar att en vanlig träningsvecka består av fem träningspass, vissa har fullt fokus på snabbhetsträning och andra på träning av freestyleprogram. Däremellan försöker de få in något fyspass. Att träna i lag kräver ett gott samarbete och det är också något som tjejerna nämner som det mest utmanande med att hoppa hopprep i lag.

– Att få ihop allt tillsammans som ett lag, att allt ska klaffa. Exempelvis i dubbelsnabbheten måste man anpassa sig och hjälpa varandra för att få ihop det så bra som möjligt. Det skulle jag säga är rätt så svårt, säger Olivia.

– Sen är det såklart svårt att få upp svårigheten, då måste man träna mycket. Så det är hårdträning om man ska bli riktigt duktig, berättar Ina.

Fyra tjejer hoppar hopprep under tävling.

Oliva Odenhag, Lova Lindgren, My Husberg och Ina Murmark under JEM i Graz 2019. Foto: Oberlaender media

Två tjejer hoppar hopprep under SM-veckan i Linköping 2022.

Hanna Andersson och Ina Murmark under SM-veckan i Linköping 2022. Foto: Bildbyrån.

Sagan om guldet i Colorado Springs

I somras, den 16-23 juli, avgjordes VM i hopprep i Colorado Springs och över 1200 hoppare från 25 olika länder deltog. Den svenska truppen bestod av tio hoppare och Team Zkip var det enda svenska laget på plats.

– Tidigare mästerskap har vi åkt med en trupp med minst tre lag och nu var vi ensamma. Därför blev det mycket ensamträning i hallen inför på både gott och ont. Vi hade ingen som vi kunde tagga igång med så det har varit speciellt att försöka hålla motivationen uppe i laget, berättar Sara.

Några dagar innan avresa höll tjejerna ett genrep hemma i Kämpingehallen inför familj och vänner. Och genrepet gick väldigt bra. Ina berättar att nästan ingen följde med till USA för att följa mästerskapet live och att det därför var kul att få visa upp allt här hemma och tagga i gång.

I Sverige är hopprepssporten en del av Gymnastikförbundet men internationellt har hopprep ett eget förbundet – IJRU (International Jump Rope Union). Sara, som själv tävlat flera internationella tävlingar under sin karriär, berättar att olika länder har olika bakgrund in i hopprepssporten och att det syns i programmen. Exempelvis har USA, precis som Sverige, en gymnastisk bakgrund medan länder i Asien specialiserar sig på hopprep tidigt och ofta är bra i snabbhetsgrenarna. Sara berättar också att det skett en förändring vid de stora mästerskapen de senaste åren.

– Tidigare var den coola hopparen med i alla grenar i sitt lag och overall-resultatet var den stora grejen. Ännu längre tillbaka i tiden fanns det inte grenfinaler eller grenmedaljer som det gör nu men de senaste åren har alla börjat toppa grenarna för att ta så många grenmedaljer som möjligt.

Förändringen innebär att få länder ställer upp med samma personer i alla de åtta grenarna utan har specialister i varje gren för sig. Detta gör att Team Zkip är lite unika och de menar själva att den totala tävlingen är deras styrka. För att stärka laget ytterligare till VM bestämde de att VM-vana tränare Sara skulle hoppa in med förhoppningen om att kunna klättra ytterligare placeringar i totalen.

– Våra förhoppningar var att det skulle gå bra för oss och att vi skulle vara nöjda med det vi presterade, berättar Olivia och My fyller i.

– Vi visste att konkurrensen var hög så vi hade egentligen ingen förväntning på att komma på pallen.

Tjejerna spenderade totalt tio dagar i USA och tävlingarna gick bra även om inte alla grenar var felfria. De sex bästa lagen tar sig vidare till final i respektive gren och tjejerna föll på målsnöret med en sjundeplats i två av grenarna. Under finaldagen valde de därför att ta det lugnt och spendera tid vid ett poolområde. Efter ett tag vid poolen gick de för att äta lunch och när de kopplade upp sig till Wi-Fi på lunchstället märkte de att flera personer hade försökt nå dem. När de väl fick kontakt fick dagen en plötslig vändning.

– Vi hade fått en plats i finalen för ett lag hade strukit sig. Så vi hade en timme på oss från att vi fick veta det till att vi skulle stå på golvet. Då stod vi i princip bara i bikini, utan tävlingskläder eller tävlingsrep med oss, berättar Sara.

De fick hjälp av de andra svenskarna på plats med att ta sig till tävlingshallen och få dit allt material. Med fem minuters marginal stod de sedan redo för start i VM-finalen. De hann aldrig bli nervösa.

– Vi har en bild från när vi ligger vid poolen och sen en bild tagen 1,5h senare när vi står och är jätteglada för att vi tagit medalj, berättar Ina.

För det slutade inte bara med att tjejerna från Höllviken fick tävla i finalen, de hoppade även hem ett sensationellt VM-guld i grenen 4x30sek snabbhet i dubbelrep. Resultattavlan i hallen visade först att det blev silver och glädjen var total. Men eftersom det går fort i snabbhetgrenarna och skiljer väldigt lite mellan topplagen kontrollräknas alla resultat.

– I tävlingshallen kan man se antal steg på en tavla och när vi hoppat klart låg vi på andra plats utifrån den. Och vi var hur glada som hest för det. Sen skulle vi i väg och ta dopingtest och då var det dopingkontrollanten som avslöjade att vi faktiskt hade vunnit efter kontrollräkning, berättar Olivia.

Tjejerna får frågan om grenen som de till slut tog guld i är den gren som de känner sig starkast i, då börjar de skratta.

– Det är det som är väldigt kul med hela situationen. Sara hoppade ju in i den här grenen med förhoppningen om att det skulle hjälpa oss att höja vårt overall-resultat, att vi skulle kunna klättra placeringar eftersom alla grenar räknas in i overallen. Vi har haft ganska mycket problem med den här grenen under lång tid, förklarar Ina.

Uppmärksamheten i media och kommande tävlingar

Sedan det blev känt att Sverige tagit hem ett VM-guld i hopprep har team Zkip fått stor uppmärksamhet i både media och på andra sätt. Bland annat blev de omnämnda i TV-programmet Allsång på Skansen och så delade det svenska damlandslaget i fotboll en video på tjejerna när de hoppar i finalen som fick stor spridning. Nu senast sågs de även i TV-programmet På riktigt?!

– Det är väldigt kul att sporten fått sån spridning, att folk fått veta vad det är och att det går att tävla i. Jag tror många som inte sett det tidigare tycker det är en väldigt cool sport, säger Olivia.

De har även fått stor lokal uppmärksamhet och när tjejerna kom hem till Sverige mötte föreningens sponsorer upp med en egen version av den välkända låten ”När vi gräver guld i USA”.

Nu har det hunnit gå några månader sedan succén i Colorado Springs och höstterminen har dragit i gång. Team Zkip har gått tillbaka till sina vanliga träningar och tränar just nu inför Svenska Cupen som går i Lycksele den 21-22 oktober. Siktet är ställt mot kommande tävlingar.

– Den tävlingen som kommer nu är en av kvaltävlingarna till EM nästa sommar. Sen är SM-veckan i Västerås nästa år också ett delmål som vi ser fram emot.

Trots att tjejerna tagit både SM-guld och VM-guld råder det ingen brist på motivation. Det som driver dem är att fortsätta prestera och bli ännu bättre.

– Främst internationellt! En medalj på EM är ett mål, berättar Hanna.

Efter en halvtimmes intervju behöver laget smita i väg till träning, den är de noga med att inte missa. Men tränare Sara stannar kvar en stund för att berätta om det specialpris för ”Great Sportsmanship” laget fick ta emot under avslutningsceremonin på VM. Att den lilla delegationen Sverige lyckades ta hem ett VM-guld under dramatiska omständigheter hade spridits till organisationsledningen och under avslutningsceremonin berättades hela deras historia för publiken på plats. Bland 1200 atleter var det 6 tjejer från Sverige som lyckades göra ett av de största avtrycken under mästerskapet.

– Vi tog inte bara ett guld, det är så mycket annat runt omkring och all den uppmärksamheten vi fått runtomkring. När vi åkte hem undrade man lite vad det är vi faktiskt åstadkommit. Det är en hel historia bakom det här VM-guldet, avslutar Sara och vi kan inte annat än hålla med.

Fakta om hopprep

Hopprep i lag består av åtta grenar. På tävling utses en segrare i varje gren och en segrare i totalen. Vill du lära dig mer om hopprep? Klicka här!

Snabbhetsgrenar:
4x30sek Enkelrep (SRSR)
2x30s Enkelrep Dubbelsnurrar (SRDR)
4x30sek Dubbelrep (DDSR)
1x60s Dubbelrep (DDSS)

Freestylegrenar:
Single rope pair freestyle (SRPF): Två personer i en freestyle med enkelrep
Single rope team freestyle (SRTF): Fyra personer i en freestyle med enkelrep
Double dutch single freestyle (DDSF): Tre personer i en freestyle med dubbelrep
Double dutch pair freestyle (DDPF): Fyra personer i en freestyle med dubbelrep

PEAK i gymnastik vänder sig till dig som är elitaktiv inom någon av gymnastikens discipliner. Det är en kunskapsplattform där vi samlat erfarenhet, tips och verktyg som kan bidra till din utveckling. Hör Sara Nässel prata om uppmärksamhet och fokus.

Sara Nässel PEAK

Publicerad: 2023-10-20

UPPTÄCK MER