”Förvånad över att man lär sig så fort”

Lysekils GF har startat med AMT (Avancerad Motorisk Träning), det nya träningskonceptet med gymnastikträning för vuxna.

Gruppen i Lysekils GF tränar en gång i veckan och består av tretton deltagare i åldern 22 till 44 år. Deltagarnas tidigare erfarenhet varierar, några är gamla gymnaster och några har aldrig tidigare provat gymnastik. Gruppen består av nästan lika många män som kvinnor. Många av deltagarna var inte medlemmar i föreningen innan AMT-gruppen startade, så föreningen har med denna satsning fått in nya medlemmar – vilket är jättepositivt!

Gruppen har hunnit tränat fyra gånger och de tränar samma tema två gånger i rad, så att deltagarna ska hinna känna in övningarna ordentligt innan det blir nytt. Hittills har gruppen hunnit prova tema handvolt och tema frivolt. Nästa vecka är det dags att prova på flickis.Träning av axeltryck vid handstående under träning med tema handvolt.

– Jag är förvånad över att man lär sig så fort och att jag vågar, berättar Linda Olsson, en av deltagarna i gruppen. – Jag känner mig faktiskt lite starkare redan och vi har bara haft fyra träningar hittills, berättar Linda vidare.

– Intresset för gruppen blev mycket större än vad jag hade förväntat mig, berättar Johanna Strömgren, ledare för AMT-gruppen. Jag trodde att vi skulle få ihop en grupp på 4-5 personer och att dessa skulle vara gamla gymnaster, men det var ca 20 personer som anmälde sig till provträningen..

– Jag är här för att min dotter tränar i tävlingsgruppen och mitt mål är att lära mig grunderna i gymnastik så att jag så småningom kan göra steg 1 i hennes stegserie, säger Andreas Sundelöf, deltagare i gruppen.Elin Johansson i luften vid frivoltsträning på airflooret.

Gruppen tränar samtidigt med föreningens tävlingsgrupp och pojkgrupp.

– Träningen börjar redan 16.30 och vi trodde att det skulle vara en svår tid för en vuxengrupp, men det var det enda alternativ som fanns att tillgå så vi chansade och det gav verkligen resultat, säger Johanna.

Deltagarna verkar mycket nöjda över träningen. Det är en härlig stämning under träningarna och alla hjälps åt med redskap, att passa varandra och ge goda råd och tips. Och det har redan kommit önskemål om längre träningar och fler träningsdagar per vecka.Deltagarna hjälps åt med passningen vid frivoltsträning med trampett och mattberg.

– Gymnastikdelen av träningen är populärast, men än så länge har vi följt AMT-upplägget helt och hållet eftersom vi vill prova det innan vi börjar göra eventuella anpassningar, berättar Johanna.

– Några av styrkeövningarna i cirkelträningsdelen har vi varit tvungna att byta ut eftersom de var för tuffa för delar av gruppen, men teknikövningarna har fungerat perfekt för alla nivåer, säger Johanna. Jag är väldigt nöjd med upplägget och ledarhandledningens upplägg med inloggning på hemsidan där jag har tillgång till filmer och information, avslutar Johanna.

Vill din förening också prova på AMT (Avancerad Motorisk Träning)? Läs mer här:

www.gymnastik.se/amt

Publicerad: 2016-02-09

UPPTÄCK MER