Jonna och Emma klara för Test-Event - en del i kvalprocessen mot OS 2016

Nu är det klart att det blir Jonna Adlerteg och Emma Larsson som kommer att delta på Test-Event i Rio de Janeiro i april. Test-Event är en del i processen som avgör om Sverige kommer vara representerade i OS i sommar.

Topp-8 eller framtidskriteriet

Sverige placerade sig på en 22:a plats i lagtävlingen på VM i Glasgow förra året, vilket innebar att chansen att kvalificera sig som lag till OS inte längre var aktuell. Däremot kvarstår möjligheten för en individuell gymnast att ta en plats till OS. Det är Internationella Gymnastikförbundet FIG, Svenska Olympiska Kommittén samt Gymnastikförbundets kriterier som avgör vilken av gymnasterna som kommer att åka.

För att en gymnast ska ha möjlighet till deltagande krävs en nivå som hamnar under någon av SOKs kriterier för OS, det vill säga antingen chans till topp 8- placering 2016 eller framtidskriteriet. Det sistnämnda innebär att Gymnastikförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté bedömer den aktive att vara en löftesrik deltagare till nästkommande OS. OS-deltagandet ska bedömas vara en bra lärdom för den aktive och en bra investering inför kommande OS med sikte på medaljnivå. Den aktive måste dock ha bedömd förmåga att prestera på hög nivå redan vid detta OS.  

Jonna Adlerteg tillbaka efter skada

Jonna, som deltog på OS i London 2012 har visat att hon är tillbaka i träning efter sin korsbandsskada i samband med EM 2015. Hennes främsta styrka ligger i grenen barr. Där har hon sedan EM 2015 höjt sin utgångspoäng ytterligare, vilket bekräftar att Jonna tillhör den absoluta världstoppen inom grenen. Jonna siktar även på OS 2020 och kan därför gå in under både framtidskriteriet och topp 8 kandidat.

Emma Larsson levererar fina resultat

Emma är den gymnast som har uppnått den högsta mångkampspoängen av de svenska landslagsgymnasterna under de senaste åren. Även Emma siktar på OS 2020 och går därför primärt under framtidskriteriet. Hon har med två silvermedaljer på Challenge-cup tävlingen i Baku i februari 2016 visat att hon är på väg tillbaka till de poänger och nivå som kan leda till topp 8 resultat till 2020.

Prioritetsordning

En prioriteringsordning enligt följande kommer vara uttagningsgrundande:

  • Gymnast med medaljchans i mångkamp på OS
  • Gymnast med medaljchans i gren på OS
  • Gymnast med Topp 8 chans i gren på OS
  • Gymnast med Topp 12 chans i mångkamp på OS
  • Gymnast med chans på mångkampfinal på OS
  • Gymnast med uppenbar utvecklingspotential i kommande OS cykel dvs chans på topp 8 resultat 2020

Publicerad: 2016-03-01

UPPTÄCK MER