Emma Larsson, ett steg närmare OS i Rio

null

Emma Larsson (Eskilstuna GF) har i natt tävlat klart Test-Event i Rio de Janeiro. Test-Event är en del i processen som avgör om Sverige kommer vara representerade i OS i artistisk gymnastik i sommar. Emma placerade sig bland de 98 gymnaster som internationella gymnastikförbundet, FIG, bedömer vara redo för OS.

– Jag är nöjd över min prestation då jag kunde gå in på arenan i ett OS-kval och vara mentalt närvarande trots att jag självklart varit stressad innan över att inte kunna förbereda mig optimalt inför detta. Jag kunde bestämma mig för att satsa till hundra procent och ge allt jag hade under hela tävlingen och det räckte, skriver Emma från Rio och fortsätter:

– Jag känner att nu har jag visat min just nu lägsta nivå och jag är väldigt sugen på att få chansen att visa min högsta nivå om jag blir uttagen att få representera Sverige på OS i Rio 2016.Emma på bommen. Foto: Volker Minkus/Gymnastikförbundet.

Emma gjorde det som krävdes

Emma tävlade först i hopp där hon satte en mycket fin tsukahara med helskruv och fick en hög poäng, 13,866. Barren började bra, tyvärr blev det ett fall och poängen slutade på 12,0. Bommen, som alltid är nervös, var tredje grenen. Även här blev det ett fall på en i övrigt fin serie, där Emma ställde sitt svåra avhopp, rondat dubbel pikerad salto vilket gav poängen12,9. I friståendet som var sista grenen fick hon poängen 12,733.

– Jag är så otroligt glad att Emma kunde genomföra den här mångkampen och köra på över 51 poäng på en internationell mästerskapstävling, där poängerna också ligger lägre än på andra mindre tävlingar. Emma har haft allt annat än optimal uppladdning in i detta. Det visade sig att vi gjorde helt rätt i att våga vila från träning så pass länge som vi gjorde då hon mår mycket bättre nu i baksidan av låret. Dessutom var Emma sjuk hela veckan innan vi åkte ner, säger Helena Andersson Melander, ansvarig för landslaget i kvinnlig AG och fortsätter:

– Emma håller vanligtvis en mycket högre nivå än vad vi ser på poängerna idag och vi visste att idag handlade om att klara gränsen och leva på rutin och alla års tidigare träning. Hon gjorde det som krävdes idag - helt klart!

Beslut om OS kommer senare i vår

– Det var spännande in i det sista. Vi visste innan att det ville bli tight med tanke på Emmas uppladdning och Jonnas olyckliga skada. Emma visar att hon håller en hög lägsta nivå och gick in på tävlingen med en hel nations förhoppningar på axlarna och gjorde vad som krävdes, säger Gymnastikförbundets landslagschef Jonas Juhl.

Emmas resultat landade på 51,499, en poäng som innebär att hon är bland de 98 gymnaster som är berättigade att medverka enligt det internationella förbundet. Det slutgiltiga beslutet om Emma kommer att få representera Sverige på OS avgörs av Svenska Olympiska Kommittén, SOK, och kommer preliminärt att kommuniceras ut den 2 maj.Glad svensk delegation, Emma Larsson, fysio Anna-Karin Wikström och Helena Andersson.

Poäng:

Hopp: 13,866

Barr: 12,000

Bom: 12,900

Frist: 12,773

Totalt: 51,499

Resultat från Test-Event

Pressmeddelande från Internationella Gymnastikförbundet, FIG

 

Publicerad: 2016-04-18

UPPTÄCK MER