Emma Larsson klar för OS i artistisk gymnastik

Idag blev Emma Larsson uttagen till OS i Rio de Janeiro av Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Det blir hennes första OS i karriären.

– Det känns jättebra och jag har längtat efter den här dagen. Jag är lite lättad att det är klart att jag ska få tävla och nu ska jag träna för att komma tillbaka till min maxnivå i alla grenar, säger Emma Larsson.


Melker Svärd (friidrott), Mathilda Ekholm (bordtennis), Zakarias Berg (brottning), Emma Larsson (gymnastik) och Håkan Dahlby (skytte), fick sina OS-platser idag.

Redan i mitten av april var Emma, utifrån Internationella och Svenska Gymnastikförbundens krav, klar för OS genom sin prestation på Test-Event i Rio. Nu har även SOK gett sitt godkännande, vilket presenterades på en presskonferens i Stockholm under måndagseftermiddagen. Emma är uttagen på det så kallade Framtidskriteriet. Det bygger kortfattat på att Emma har uppvisat en lovande utveckling och bra resultat, att det finns en planering och satsning mot OS i Tokyo 2020 och att hon utifrån dessa parametrar anses ha potential att uppnå medalj då.

– Jag är glad att Emma får den här möjligheten. Hon har en grym potential och jag vet hur viktigt det är med ett OS för den framtida utvecklingen. Jag tror att vi kommer se en stor resultatförbättring hos Emma under nästa OS-cykel, säger Helena Andersson Melander, ansvarig för seniorlandslaget i kvinnlig artistisk gymnastik.

Helena Andersson Melander och Emma Larsson på Stockholms Stadion.

Emma är uttagen på framtidskriteriet men tränare Helena Andersson hoppas ändå på fina resultat redan i Rio:

– Vi vågar satsa högt och vi vill visa att Emma har mycket att ge redan nu, säger Helena Andersson Melander.

Nu blir det någon veckas vila och lätt träning, innan vårens och sommarens tävlingar startar upp. För att hinna återhämta sig och bygga upp formen avstår Emma från NM på Island som går nästa helg och SM i maj för att istället fokusera på EM i Bern i Schweiz innan den sista uppladdningen inför Rio påbörjas.


Emma Larsson, Eskilstuna GF, klar för OS i Rio.

OS pågår 5-21 augusti 2016 och Emmas kval går den 7 augusti. Kommentator för Viasat under AG-tävlingarna är Emmas klubbkamrat och tidigare OS-deltagaren Veronica Wagner.

Vi säger stort grattis till Emma och önska henne lycka till på träningar och tävlingar fram till OS.

Löpande info kring OS kommer att publiceras på www.gymnastik.se/rio2016

 

Publicerad: 2016-05-02

UPPTÄCK MER