Internationella tävlingar i rytmisk gymnastik och trampolin

I helgen har vi två svenska gymnaster som tävlar på junior-EM i rytmisk gymnastik i Israel. Samtidig tävlar delar av trampolinlandslaget på en världscup i Italien.

JEM i rytmisk gymnastik

EM i rytmisk gymnastik går i Holon i Israel och från Sverige deltar två juniorer, Winny He från Stråssa GF och Meja Engdahl Pettersson från Landskrona KvGF. Både Winny och Meja tävlar sitt första JEM.

– Vi har inte varit med på JEM på många år, så det är roligt att vi nu är tillbaka. Winny är den mer erfarna av de två gymnasterna och har tävlat två nordiska mästerskap på juniornivå tidigare och där tagit medaljer i grenfinaler. Meja, är lite yngre och har visat framfötterna under det senaste året, berättar Katja Samsonova, ansvarigt för juniorlandslaget i rytmisk gymnastik.

Juniortävlingen sätter igång på fredag 17 juni med rep och tunnband och fortsätter lördag 18 juni med boll och käglor.

Förutom Winny och Meja så ingår Jenny Engdahl (tränare), Johanna Nilsson (fysio) och Aksana Lodhi (head of delegation) i truppen.

Mer info om EM i rytmisk gymnastik och hur du följer tävlingen under helgen:

Junior-tävlingen sänds via UEG's YouTube-kanal 
Seniorernas tävling sänds via Eurovisionsports

JEMs officiella hemsida
Du kan följa uppdateringar på Facebook

Världscupen i trampolin i Italien

I helgen går också en världscup i trampolin i Italienska Brescia. Nivån på tävlingen kommer troligtvis vara hög då OS närmar sig med stormsteg.

På seniorsidan är det Måns Åberg (Österåkers TF) och Petter Wedberg (GK Frivolten, Herrljunga) som kommer att tävla individuellt. Petter Wedberg gör sin första världscup i karriären. Bland tjejerna är det Lina Sjöberg (Uppsala GF) Hanna Rydén (TK Levo, Lidköping), Louise Hedberg Lundblad (Gefle GF) som kommer att hoppa i den individuella tävlingen, dvs samma uppställning som under EM tidigare i år. Även för Hanna och Louise är det debut i världscupen. Lina och Hanna kommer även tävla i synkron hoppning.

– Gymnasterna har haft en lite lugnare period med en del återhämtning efter EM i början april, så denna tävling handlar mest om att få erfarenhet från tävla i de stora sammanhangen, merparten av seniorerna på gör ju också sin världscupsdebut på denna tävling, säger Jenny Söderlund förbundskapten för trampolinlandslaget.

I samband med världscupen går även en stor tävling för juniorer och där deltar nästan hela juniorlandslaget:

  • Alice Flensburg (Klippans GK)
  • Filip Klevell (Västra Frölunda TK)
  • Johan Andersson (Västra Frölunda TK)
  • Linus Oledal (Västra Frölunda TK)
  • Herman Pettersson (GK Frivolten, Herrljunga)
  • Felix Holgersson (TK Levo, Lidköping)
  • Jonathan Karlsson (TK Levo, Lidköping)

Även för juniorerna är det tävlingar individuellt och i synkron.

– För juniorerna handlar det också mycket om att skaffa erfarenhet från de större sammanhangen, men med bra insatser kan vi säkert knipa ett par finalplatser. Bäst chans till framskjuten placering har Felix Holgersson som ju oturligt missade JEM tidigare i våras p g a en skada i foten men nu är tillbaka, revanschsugen och med ett färskt JSM-guld för ett par veckor sedan.

Tävlingarna startar fredag eftermiddag för juniorerna och seniorerna har sina kvaltävlingar på lördag, alla finaler är på söndag. Vi har ännu inte fått någon information om tävlingen kommer att streamas men uppdaterar på Facebookmed länk till eventuell streaming.

Vi önskar både trampolinhopparna och RG-gymnasterna ett stort lycka till!

 

Publicerad: 2016-06-16

UPPTÄCK MER