En historisk femteplacering och uppladdning inför SM

null

För ett par dagar sedan tävlade Lina Sjöberg och Hanna Rydén på synkron trampolin på världscupen i Brescia, Italien. Eftersom de bor i olika städer är deras enda gemensamma träning två tidigare tävlingar under våren – ändå placerade de sig på en femteplats tillsammans. Den bästa svenska damplaceringen någonsin i världscupsammanhang!

Efter världscupen fick Gymnastikförbundet en chans att prata med Lina och Hanna om deras prestationer och förväntningar på de stundande SM-tävlingarna 11-12 juli på SM-veckan i Norrköping.

Grattis till fina prestationer! Hur känns det att ha varit en världscupsfinal i trampolin?
Hanna: Det känns väldigt bra och det var en häftig upplevelse.
Lina: Det känns kul, allt hända i synkronen och på stabila serier kan man ta sig långt. Att ha varit i final i en världscup är ju såklart superkul!

Tjejerna är vana att prestera tillsammans utan att träna ihop. Eftersom de bor i olika städer var deras senaste ”träningspass” ihop EM i trampolin i april i år. De har lärt sig att lägga fokus på stunden och prestera utifrån här och nu. Både två tror dock att det kan bli svårt att göra en riktig topp-prestation utan att träna mer tillsammans. Att de till stor del har samma övningsförråd är det som gör att det ändå fungerar så pass bra som det gör i synkronen. Vi kan dock inte låta bli att bli lite nyfikna på vad som skulle kunna hända om Lina och Hanna hade mer träningstid ihop.

Om bara ett par veckor är det dags för SM-tävlingar under SM-veckan i Norrköping. Vad är skillnaden mellan en världscup och ett SM?
Den stora skillnaden är ju såklart att det är mycket tuffare motstånd på en världscup än ett SM. Däremot vill i alla fall jag hellre prestera bra på ett SM än en världscup. På SM vet jag att jag har chans att vinna. På en världscup har jag inte lika höga krav på prestation även om min målsättning är att nå toppen så småningom, säger Lina Sjöberg.

Varför ska gemene man komma förbi City Gross Arena 11-12 juli och titta på SM?  
Trampolin är en sport som inte syns till vardags men som är väldigt spännande att titta på. Allt kan hända och små missar kan leda till stora svårigheter. Det gäller att ha marginalerna med sig. Många tänker även på trampolin som "trädgårdsstudsmatta", och tror att det vi gör inte är så avancerat. Men tävlingstrampolin är en helt annan grej och den som kommer dit får se häftiga volter, fortsätter Lina.

Hanna, hur går dina tankar inflör SM? 
För mig ligger fokus i individuell trampolin på att hoppa högre och få till bättre stil. I synkron handlar det om att vi är stabila och jobbar på stil och synkronisering. Jag hoppas på vinst och att därmed ta mitt femte synkron-SM-guld i rad.

Även Lina går för vinst och satsar på trippla guld i individuellt, synkron och DMT. Jag hoppas även på att tävla på Triffis (trippel volt med halv skruv) upp på DMT, vilket skulle innebära att jag då blir första tjej i världen att tävla på den, säger Lina.

Följ tävlingarna på SVT eller kom till arenan för att se SM live - fri entré. Information uppdateras löpande på hemsidan och i Facebook-eventet.

På herrsidan i värdscupen i Brescia placerade sig junioren Felix Holgersson på en fjärdeplats i ett starkt startfält på individuell trampolin och det blev en bronsplats i synkron trampolin. Läs mer om juniorernas världscuptävling här.

 

Publicerad: 2016-06-21

UPPTÄCK MER