VM i aerobic gymnastics och AnnTherese Johanssons uppladdning inför mästerskapet

AnnTherese Johansson (Ale Aerobic och Dansstudio) är relativt nyhemkommen från Sydkorea där hon har klarat av VM i aerobic gymnastics.

Bra uppladdning under våren

AnnTherese säsong har varit fokuserad på VM och planen har lagts upp inför mästerskapet som gick i Incheon nära Seoul 17-19 juni. Till SM i början av maj hade ett nytt svårare program övats in, vilket testades första gången på tävlingen i Staffanstorp.

– SM gick riktigt bra och det gav framförallt en väldigt skön känsla inför det sista arbetet mot VM. Det känns som att jag fysiskt är mer redo än någonsin tidigare, och den nya rutinen är ett steg upp från den gamla. Att det gick bra på SM gav också mersmak, så nu filar jag vidare med en del detaljer och hoppas också kunna byta tillbaka minst en av de utbytta svårigheterna som jag har i rutinen enligt planen.

Läs nyhet från SM här.

Lite strul när det väl närmade sig VM

AnnTherese är 27 år och studerar på Chalmers. En vardag som inte alltid är lätt att få ihop som elitidrottare. Inte minst i perioder då det ska göras grupparbeten i skolan, något som krockade med uppladdning och avresan till VM. Även den långa resan till Sydkorea blev oväntat dramatisk då UllaKarin, den svenska domaren som var med under mästerskapet, fick en kraftig allergisk chock, vilket innebar att AnnTherese fick göra den sista delen av resan ensam, innan UllaKarin kunde resa vidare och ansluta i Seoul några dagar senare.Högt hopp framför höga hus!

Väl på plats i Seoul kunde träningarna och så småningom själva tävlingen börja. AnnTherese hade, liksom många andra gymnaster, problem med golvytan, som skiljde sig mycket från ytan som hon är van vid. Det innebar bland annat att den planerade trippelpiruetten byttes till en dubbelpiruett, vilket var ett tråkigt bortfall av svårighetspoäng.

– I övrigt kändes rutinen bra, inga stora misstag tyckte jag själv, men däremot saknades "det där lilla extra". Jag hade svårt att tända till och känna den där extra energin som brukar komma vid tävlingar, kommenterar AnnTherese sin egen prestation.

Poängen landade något lägre än förväntat, 17,05, vilket räckte till en 50:e plats. Möjligt är att det blev ett stort avdrag på det sista elementet, där hon fastnade med skosulan i golvet vid en splitlandning.

– Det är en lite delad allmän känsla just nu, jag ville så himla gärna prestera eftersom det kändes som att kroppen svarat så bra på träningen under våren och det fanns stor potential till att det skulle bli så bra. Så det är å ena sidan fruktansvärt frustrerande att inte räcka till när det gällde och å andra sidan motiverande till att det borde kunna bli betydligt bättre, kommenterar AnnTherese.AnnTherese och UllaKarin i tävlingsmiljön.

Stor internationell gren

Aerobic Gymnastics är en relativt liten gren i Sverige med drygt 80 tävlingsgymnaster, men desto större internationellt. På VM är många de stora länderna representerade och totalt tävlade omkring 1000 gymnaster under mästerskapet. I finalen för de individuella damerna, som vanns av rumänskan Oana Corina Constantin, fanns gymnaster från Kina, Frankrike, Spanien, Ungern, Korea, Argentina och Italien.

Här hittar du filmer från VM i Aerobic Gymnastics:

Final dag 1

VM-mästarinnan Oana Corina Constantins serie ser du 1:06:39 in klippet.

Final dag 2När gymmet på hotellet är stängt, får man stretcha utomhus!

 

Publicerad: 2016-06-30

UPPTÄCK MER