VM i hopprep – nedräkningen har börjat

Den 27 juli genomförs öppningsceremonin för VM i hopprep i Malmö. Både i arrangörsgruppen och bland de tävlande gymnasterna pågår förberedelserna för fullt.

Kajsa Murmark, en ikon inom svenskt hopprep, är kvinnan som tillsammans med en projektgrupp ansvarar för evenemanget. Vi fick en pratstund med Kajsa om hur läget är både inför själva arrangemanget och i truppen, med en knapp månad kvar till VM.

– Förberedelserna inför VM går bra och det känns som om vi har läget någorlunda under kontroll inleder Kajsa.


Redan tidigt i våras var storbildstavlorna på plats utanför Baltiska Hallen i Malmö.

– Allt kan inte göras förrän sista veckorna, så nu går det i ett. Men veckoschema, inkvartering på hotellen, transporter, maten, deltagarkort, tröjor och goodiebags är på plats. Nu har även medaljerna och världsmästartroféerna kommit!

Till sin hjälp har Kajsa en tight och hårt arbetande grupp. Ann Nässel och Liv Murmark delar på en projektanställning. En viktig förstärkning har teamet i Ann Nordin och Börje Murmark som jobbar med budget och ekonomi. Ann sitter dessutom med tävlingsorganisationen. Under själva VM-veckan växer organisationen med cirka 150 funktionärer. I dagarna kommer alla funktionärsgrupper träffas för att fördela och planera sina uppgifter.

Fler deltagare än någonsin

27 länder deltar eller har representation på VM. Några delegationer kommer hit för att lära för framtiden. Över 20 länder finns med på tävlingsgolvet med cirka 750 tävlande hoppare. De tre största delegationerna kommer från Belgien, Tyskland och Hongkong, med 208 respektive 153 och 147 deltagare från respektive land.

– Det är fler länder än någonsin och även en liten ökning av antal tävlingsstarter. Vi ser också fram emot välbesökta läktare, då vi redan sålt många biljetter, berättar Kajsa.

Vad hoppas ni att deltagarna får för upplevelse i Malmö under VM?

– Vi hoppas att de utöver tävlingarna får uppleva en härlig känsla av sommarsverige och att Malmö visar sig från sin bästa sida. Jag tror att många deltagare kommer att uppskatta Pildammsparken och alla gröna oaser i Malmö. Så klart hoppas vi att alla får knyta internationella kontakter och får en rolig vecka tillsammans med hoppare från andra länder, fortsätter Kajsa.


Arrangörsgruppen hoppas på fina tävlingar och möjlighet att knyta internationella kontakter i en härlig miljö. FOTO: Åsa Siller.

Spännande tävlingar på hög nivå

De absolut bästa hopparna från Australien, Kina, Hongkong och Europa är här, något som bådar för fina tävlingar på en hög nivå.

– USA har egna regler och inte riktigt tagit till sig de Internationella FISAC reglerna. Detta gör att de under de sista åren inte riktigt kommit till sin fördel under VM. Vi får se hur det går i år. Kanske pekar utvecklingen i andra riktningen, säger Kajsa.

Den svenska truppen består av 48 hoppare och kommer tävla i de öppna klasserna:

  • SWEDISH OPEN TOURNAMENT LAG – FEMALE (25/7)
  • SWEDISH OPEN TOURNAMENT LAG – MIX (25/7)
  • SWEDISH OPEN TOURNAMENT INDIVIDUELLT (26/7)

Under själva VM-tävlingen tävlar de svenska hopparna i:

  • JUNIOR WORLD CHAMPIONSHIPS LAG – FEMALE (29/7)
  • WORLD CHAMPIONSHIPS LAG – FEMALE (29/7)
  • WORLD CHAMPIONSHIPS LAG – MIX (28/7)
  • JUNIOR WORLD CHAMPIONSHIPS INDIVIDUELLT (30/7)
  • WORLD CHAMPIONSHIPS INDIVIDUELLT (30/7)
  • WORLD CUP (31/7)

De svenska hopparna har satsat hårt hela året och de stora medaljchanserna finns i seniorklasserna damer och mix med hopparna Isa Vigren, Julia Nydemark, Marin Jalkell, Smilla Eliasson och Kajsa Arwefjäll (damklassen) och Elin Eliasson, Sara Nässel, Tora Nyqvist, Wilma Roth och Oliver Åström Möller (mixklassen). Från Kämpinge deltar tre erfarna lag, vilka har stora förväntningar inför tävlingen.Medaljer och troféer har kommit. Kanske kommer någon att få stanna i Sverige.

– Samtidigt har vi ingen aning om utvecklingen av hopprepet gått under de två åren sedan VM i Hongkong. Detta VM blev ju ett av de mest framgångsrika för svenskt hopprep under senare år. Vi är glada om vi når fram till någon medaljplats men framförallt att våra hoppledare upplever att de är nöjda med sina prestationer, avslutar Kajsa.

FAKTA:
Datum
27 juli – 31 juli. Redan den 25 – 26 juli inleds arrangemanget med en inbjudningstävling som heter Swedish Open.

Plats
Malmö och Baltiska hallen.

Streaming
Streaming av evenemanget kommer att ske via www.sportway.se

Vill du ha mer info om VM i hopprep? Då är det de här sidorna du ska ha koll på:

http://www.wcrs2016sweden.org/

https://www.facebook.com/wcrs2016sweden/

www.gymnastik.se/vmhopprep2016


Gymnastikförbundets event på Facebook

Instagram: wcrs2016sweden

Biljetter

Biljetter säljs via Ticketmaster

 

Publicerad: 2016-07-01

UPPTÄCK MER