Gymnastiken, en del av Idrottens Dag i Almedalen

Politikerveckan i Almedalen är en plats för diskussion och debatt och i år fanns det över 3800 seminarier att välja mellan. Gymnastiken var där och pratade om den för oss viktiga anläggningsfrågan.

Onsdagen den 6 juni stod Riksidrottsförbundet värd för Idrottens Dag i Almedalen i Visby. 16 idrotter erbjöd prova-på-verksamheten och på gymnastikens yta kunde besökare testa parkour, truppgymnastik och artistisk gymnastik.

Anläggningsfrågan i fokus

I seminarietältet pågick diskussion och debatt under hela dagen. Gymnastiken var med under programpunkten "Blir idrotten bortdribblad i samhällsplaneringen?" Germund Sandberg, ordförande i GF Öst, deltog i debatten och drev frågan kring att gymnastiken, en idrott som växer och bidrar till grundläggande motorisk träning, saknar anläggningar i regionen. Med i debatten var även:

  • Sophia Granswed, idrottsnämnden Stockholms Stad (M)
  • Emilia Bjuggren idrottsborgarråd Stockholm Stad
  • Peter Larsson, ordförande Stockholmsidrotten
  • Ylva Lagesson, byggbolaget NCC


– Gymnastiken och idrotten är ett allmänintresse och fråga kring våra anläggningar måste därför behandlas som ett sådant också. I debatten förde jag fram budskapet om att bristen på hallar är stor i vårt område och att idrotten måste komma in mycket tidigare i processen, exempelvis när nya områden planeras, säger Germund Sandberg ordförande i GF Öst.

Läs mer på Riksidrottsförbundets webb kring Idrottens dag.

Årets gymnastikkommun

I Almedalen delade Gymnastikförbundet ut pris till Kungsbacka kommun. Det är ett pris som delas ut för tredje gången och kommunen fick det för sitt arbete med att skapa möjligheter för att barn och ungdomar i Kungsbacka ska få möjlighet till grundläggande motorisk träning.Peter Söderberg från Kungsbacka tar stolt emot priset i Almedalen.

Med visionen att "alla som vill gympa ska få gympa" har gymnastikföreningarna tillsammans med kommun tagit fram en utvecklingsplan för gymnastiken på orten. Planen beskriver gymnastikens nuläge och förutsättningar och vad som krävs för att idrotten ska kunna utvecklas. Utvecklingsplanen är en vägledning för hur kommunen och gymnastiken tillsammans ska arbeta för att skapa bättre förutsättningar.

– Det känns både roligt och viktigt att få dela ut det här priset och premiera de som jobbar aktivt med att förbättra träningsmöjligheterna för barn och unga, säger Johan Fyrberg, som delade ut priset tillsammans med Anna Iwarsson, styrelsens ordförande.

Läs mer om Årets Gymnastikkommun här.

Länkar till lokala medier som har uppmärksammat priset:

http://kungsbackaposten.se/nyheter/arets-gymnastikkommun-2/

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/falkenberg-arets-gymnastikkommun

Två dragplåster på prova-på-ytan

Gymnasternas volter drog givetvis blickarna till sig från de som passerade Almedalens park. Under dagen fanns ytterligare dragplåster på plats, vår stjärngymnast Jonna Adlerteg och björnen Bamse.


Jonna fick skriva autografer och de många gymnasterna fick förutom ett signerat idolfoto, tips på övningar på golvbarren, övningar som Jonna kör under sin rehabilitering efter sin knäskada.


Publicerad: 2016-07-07

UPPTÄCK MER