Cirkusföreställningar i Norrköping
En morgon i maj är något inte som vanligt i Norrköpings centrum. På ett av stadens torg, beläget mitt i innerstan, håller ett majestätiskt cirkustält på att resas.
För dessa förbipasserande människor kan det tyckas självklart att ett så omfattande bygge som ett cirkustält ändå borde skötas av professionella riggare men för medlemmarna i föreningen Norrköpings Ungdomscirkus är morgonens arbete något som sker utan några som helst märkvärdigheter; föreningen närmar sig sin årliga föreställningsperiod med stormsteg och få personer är gladare över detta än just föreningens medlemmar, barn som vuxna.
Cirkus en del av gymnastiken
Norrköpings Ungdomscirkus är i grund och botten en gymnastikförening som sedan starten 1979 har haft ambitionen att uppträda inför publik och låta dessas applåder vara motivation till all träning. När föreningen under 80-talet köpte in sitt första riktiga cirkustält blev drömmen om cirkusverksamheten till verklighet och sedan dess har föreningen årligen haft föreställningar både i Norrköping och på turné både i och utanför Sverige. Hemma i Norrköping är cirkusträningen omåttligt populär. Den gamla fabrikslokalen där Norrköpings Ungdomscirkus är hemmastadd står sällan tom; vardagskvällarna i ända tycks det vara någon som är där och tränar, finslipar och repeterar. Artister som hänger i taket, jonglerar, bygger mänskliga pyramider, gör avancerade volter, böjer sina kroppar på de mest omöjliga sätt, går på lina högt över marken, tränar akrobatiska konster, låter varandra kastas genom luften - det är sällan en tråkig stund i lokalen och det mesta som dyker upp i huvudet när man tänker på ordet cirkus tycks vara en naturlig del av de drygt 150 ungdomarnas vardagskvällar.
Cirkusen är nära besläktad med gymnastiken, det är det inget tvivel om. Omkring i Sverige finns det utöver Norrköpings Ungdomscirkus fyra uttalade cirkusföreningar som tillhör det Svenska Gymnastikförbundet - Sundsvalls Stadscirkus, Ludvika Minicircus, Malmö Cirkusskola och giganten Cirkus Cirkör i Stockholm. Gemensamt för de fem föreningarna är att de huvudsakligen inte sysslar med några som helst tävlingsmoment, motivationen och träningsviljan kommer ur strävan mot framtidens uppträdanden istället för tävlingar (och ur att det är förbaskat kul att träna, såklart). Man skulle kunna säga att den moderna cirkusen, ofta omtalad som nycirkus, är en underhållningsform som till största del bygger på två komponenter - gymnastik och teater. Gymnastik på scen med en påtaglig konstnärlig prägel, helt enkelt.
Cirkusscenen växer
Sveriges cirkusscen växer så att det knakar, inte minst på ungdoms- och breddsidan. Fler och fler verkar få upp ögonen för cirkus som träningsform, denna gemenskap och livsstil som ett medlemskap i en cirkusförening alltmer tycks vara synonymt med. Att träna fysik, kreativitet, konstnärlighet och inte minst samarbete på en och samma gång - det är cirkusens breda styrka och något som ingen annan idrott verkar kunna erbjuda lika självklart. Utöver detta är det faktum att cirkus bara är ett paraplybegrepp för den stora mängd discipliner som innefattas också något som talar till bredden. Cirkus är i och med detta tillgängligt för alla - ta till exempel den klassiska gymnasten som vill träna volter, dansaren som söker nya utmaningar eller den som bara vill bli skolgårdens kung på jongleringsredskapet diabolo. I cirkusmanegen är alla välkomna, oavsett vem du är, vad du gör och vad du har bakom dig välkomnas du lika självklart av publikens varma applåd.
Premiärnerver i luften
Tillbaka till Tyska Torget, några enstaka timmar innan premiärföreställningen som ska börja klockan 19. Det är fredag, solen skiner och de första artisterna med tillhörande föräldrar anländer till tältet. Premiärnerverna ligger i luften, men de har sällskap av den enorma glädje som finns i föreningen nu när man snart är framme vid cirkusårets absoluta höjdpunkt. Efter ett år av slit, skratt och träningsvärk i cirkuslokalen ska föreningens artister nu äntligen få visa vad de lärt sig för sina nära, kära och stadens övriga invånare. Trots att detta tycks vara artisternas stora dag tycks det vara få av de tillhörande föräldrarna som har tid att pusta ut.
Genomförandet av en två timmar lång föreställning med drygt 150 artister och hundratals besökare kräver att man är många som hjälps åt - en konst Norrköpings Ungdomscirkus sannerligen bemästrar. Föräldrarna sköter ljud, ljus, rekvisita, smink, biljettkassa och kafétält parallellt med artister och tränare som fokuserar på sina respektive framträdanden.
Årets föreställning tar oss ut i rymden, genom universum. Det är en berättelse om möten, om att inte vara rädd för andra varelser och det okända. Under de två akterna som skiljs åt av en tjugo minuter lång paus får vi möta jonglörer, lindansöser, akrobatikgrupper, diaboloartister, trampetthoppare, dans, sång, luftakrobatik och enhjulingscyklister. Framförallt får vi möta barn och ungdomar i alla åldrar, från unga barn till unga vuxna, både tjejer och killar, som uppträder tillsammans och utstrålar en enorm glädje under sin vistelse i manegen - något som publiken utan tvivel uppskattar.
– Det är en stor fördel med så blandade grupper, alla lär sig av varandra. Andra sporter är så åldersinriktade, det behöver inte vi vara, säger Pia Eriksson, föreningens huvudtränare.
Succé och publikrekord i Norrköping
En vecka senare befinner vi oss på ungdomscirkusens sista föreställning, den sjunde, för den här perioden. Det är söndag och många är trötta efter två intensiva veckor i cirkustältet. Vid sidan av skola och annan sysselsättning har artisterna både haft föreställningar och repetitioner dagligen i tältet, men oj vilken lön för mödan man fått. Föreställningarna har gjort succé, ungdomarna har kväll efter kväll hänfört publiken med sina konster. Årets föreställningsperiod bjöd på ett publikrekord utan dess like, där det med facit i hand står klart att över 2000 personer var och såg föreställningen. Under söndagen infinner sig dessutom en rejäl medvind från de två senaste föreställningarna då publiksiffran som korresponderar med fullsatt - 430 personer - precis har uppnåtts två dagar i rad. Något som inte hör till vanligheterna, men en storslagen situation som de professionella artisterna axlar utan några som helst problem.
När den sista föreställningen är spelad infinner sig en belåten men aningen nedstämd stämning. Visserligen finns ingen tid att sörja föreställningsperiodens slut och att cirkusens sommaruppehåll nu inleds - det finns ett cirkustält som nu behöver rivas! Föreningen samlar sina sista krafter och tillsammans ser man till att Tyska Torget är helt och hållet återställt på bara fyra timmar.
I slutändan blir en föreställningsperiod med Norrköpings Ungdomscirkus ett enda stort bevis på styrkan hos den ideella föreningen. Alla föräldrar som under året har skjutsat till träningar, renoverat lokalen, skött styrelsejobb och engagerat sig får nu tillsammans med alla barn och ungdomar som har tränat hårt men också gör det de gillar mest visa upp den fantastiska föreställning man byggt och gjort till en tveklös angelägenhet för hela Norrköping.
Norrköpings Ungdomscirkus imponerar på både dess besökare, anhöriga och samtliga inblandade år efter år och lär så fortsätta - med förhoppningar om att ännu fler tar efter!
Text: Melker Eriksson
Foto: Mattias Åström (www.ma-foto.se)
Publicerad: 2016-07-21
UPPTÄCK MER