EuroGym 2016 - en gymnastikfest!

EuroGym är en hel veckas gymnastikfest som arrangeras vartannat år. Här får ungdomar mellan 12-20 år se och testa på nya former av gymnastik, umgås med likasinnade och även visa vad de själva går för på olika scener i värdstaden.

En reseberättelse ifrån EuroGym 2016

Under en vecka i juli begav sig nästan 200 svenska gymnaster iväg till en liten by i södra Tjeckien. Där väntade en supervecka med 25 grader och sol varje dag tillsammans med 4000 andra gymnaster ifrån 19 europeiska länder. Dessutom bjöds det på över 300 stadsshower, 60 olika workshops, 3 galakvällar och en enorm parad genom Ceske Budejovice, värdstaden för EuroGym 2016.

EuroGym är en hel veckas gymnastikfest som arrangeras vartannat år. Här får ungdomar mellan 12-20 år se och testa på nya former av gymnastik, umgås med likasinnade och även visa vad de själva går för på olika scener i värdstaden.

Tisdag den 19 juli hade sex svenska trupper hittat till EuroGym 2016 i Ceske Budejovice. Masstrupp Syd, Team Sydost, SOL-flickorna, Helsingborg Turn, KFUM/Huddinge och Norra Norden startade veckan med en parad genom den gamla staden med många broar. Därefter följde en kväll med tjeckisk gymnastik och smakprov på olika workshops som väntade under veckan.

Onsdags-, torsdags- och fredagseftermiddagen ägnades åt uppvisningar på olika scener i staden. Varje grupp har rätt till två framträdanden oavsett tidigare erfarenhet då det viktigaste på EuroGym är att man har roligt och deltar.

KFUM/Huddinge och Norra Norden hade uppvisningar inspirerade av truppgymnastik, med mycket volter och dans. Masstrupp Syd visade i sin show hur mycket gymnastiken kan betyda – känslan av att hitta rätt. SOL-flickorna hade tagit inspiration ifrån filmen Step Up och blandade balett med streetdance. Team Sydost gav oss en resa med hjälp av Pippi Långstrump. Helsingborg Turn stod för ett nummer med glitter och glamour med inspiration ifrån svenska Eurovision.

Förmiddagarna ägnades åt olika workshops där deltagarna bland annat kunde testa en äventyrsbana, åka dragon boat, dansa latino/western/disco/aerobic/jazz. Prova slackline, parkour, sightseeing, skidskytte och gymnastik. Totalt fanns över 60 olika workshops att välja bland.

Under tre kvällar var det galaföreställningar i en stor hockeyarena som bjöd på shownummer, ibland i världsklass. De andra kvällarna kunde man hänga i GymZone där det fanns en DJ, trampoliner, soap-soccer och andra attraktioner.

EuroGym är alltså en intensiv, fartfylld, varierad och otroligt rolig vecka. Skulle du ångra att du inte följde med kommer chansen igen sommaren 2018. Då går EuroGym i belgiska Liège. Det blir belgiska våfflor, choklad och åter igen en veckas gymnastikfest. Nytt för 2018-års EuroGym kommer vara möjligheten till en extra stadsshow i ett annat land och stad (Tyskland eller Nederländerna). Boka in vecka 29, 14-20 juli 2018. Liège ligger bara 9 timmar med bil från Malmö och har fyra internationella flygplatser mindre än en mil bort.

Publicerad: 2016-07-25

UPPTÄCK MER