Överraskande medaljskörd från svenskarna på VM i hopprep

Ett historiskt VM-brons gick till Oliver Åström-Möller från Kämpinge GF som blir första hoppare att ta en individuell medalj på VM på herrsidan. VM-guld blev det för Lovisa Gustafsson ifrån Lycksele Korpen som gjorde hela 179 tripplar.

På VM-tävlingarnas sista dag i Baltiska hallen i Malmö skrevs svensk hopprepshistoria när Oliver Åström-Möller tog VM-brons. Den individuella klassen är den kanske mest prestigefyllda av alla grenar och på herrsidan har Sverige aldrig tidigare haft en hoppare på prispallen. I tre delgrenar tävlar hopparna i snabbhet och freestyle. Medalj ges i varje delgren - men det är den sammanlagda poängen som ger totalresultatet i den individuella klassen.Foto: Samuel Wendelius/Gymnastikförbundet

Det var en lugn Oliver som redan under förmiddagen gick ut på golvet och slog personbästa i snabbhetsgrenarna. I grenen 30 sek blev det både nytt personbästa och nytt svenskt rekord med 102 nedslag med högerfoten (tidigare rekord 100 nedslag, Oliver Åström-Möller).  I snabbhetsgrenen 3 min blev det 490 nedslag.

- Jag var glad bara av att ha gjort så bra ifrån mig i snabbhetsgrenarna. Att det skulle räcka till brons i totalen hade jag aldrig ens kunnat föreställa mig, säger en glad och lite chockad Oliver.

Under freestylen, som är de flesta svenskarnas och även Olivers bästa gren, var det ingen tvekan om hur det hade gått. Arenan fullkomligt kokade och publiken gav Oliver stående ovationer. Foto: Samuel Wendelius/Gymnastikförbundet

- Publiken, jag har inga ord. Det var det bästa jag någonsin gjort. Jag gjorde ett hopp och avslutade med att jag satte mig ner. Jag var tvungen att sitta kvar en stund och bara titta på publiken, förklarar Oliver.

Många svenska deltagare i damklassen

Individuellt, fast på damsidan, tävlande Kajsa Arwefjäll, Elsa Skansjö, Sara Nässel, Elin Söderlund, Lovisa Gustafsson. Bäst placering i totalen hade Elsa Skansjö som slutade på en sjunde plats.

VM-guld till Lovisa Gustafsson ifrån Lycksele Korpen

De officiella VM-tävlingarna i Baltiska hallen i Malmö avslutades med grenen tripplar. Den är fristående ifrån totaltävlingen och går ut på att orka göra så många tripplar som möjligt efter varandra. Tävlingen går inte på tid utan handlar om att rent fysiskt orka så många som möjligt. Varje deltagare har två försök på sig, om hopparen inte kommer över 30 st tripplar räknas inte försöket, och hopparen kan börja om. Det gäller att vara både fysiskt stark och att få in rytmen.Foto: Lukas Håstlund / Sportway.se

Vann i damklassen gjorde Lovisa Gustafsson ifrån Lycksele Korpen som gjorde hela 179 st tripplar. Lovisas personbästa sedan innan var 146 st - med andra ord en överraskande bra förbättring.

- Jag gjorde inte så bra ifrån mig i freestylen, grenen innan, så jag tog ilskan och omvandlade den till ett VM-guld, säger Lovisa Gustafsson samtidigt som hon skrattar. Jag kan inte förstå att det här har hänt, fortsätter Lovisa.Foto: Lukas Håstlund / Sportway.se

Det blev ett fint avslut på de flera dagar långa VM-tävlingarna fyllda av rekord, glädje, gemenskap och prestationer.

Publicerad: 2016-07-30

UPPTÄCK MER